En elegant sötnos - Azalea i kruka och som snitt

Azalea i kruka

Foto: Tia Borgsmidt

Snygg och söt på samma gång! Azalean bjuder på en enorm blomrikedom som håller länge. Förutom att vara fantastisk i kruka är den väldigt dekorativ att använda som snittblomma i olika små och större arrangemang. Vilken blomsterglädje!

Azalean sätter sina knoppar och lagrar upp energi under sommaren och är lagom till jul redo att slå oss med häpnad.

De hållbara Vogelsorterna, som även kallas höstazaleor, finns i handeln från september till nyår. De finns i ett 15-tal färger och har en stor dubbel blomma. Azalea finns från pyttesmå till jättestora och odlade på stam. Nya odlings-metoder gör den dessutom lätt att lyckas med.

Se också: Så torkar du blommor i mikrovågsugnen

DIY-hack: Så torkar du blommor snabbt i mikrovågsugnen
0:43

Efter reklamen: DIY-hack: Så torkar du blommor snabbt i mikrovågsugnen

(0:43)

Slå på ljud

Azalean växer naturligt på bergssluttningarna i Kina och Japan med dagliga regnskurar. Blomman får då regelbundet vatten men står aldrig i vatten eftersom det rinner undan. Av detta kan vi lära oss hur den vill ha det för att trivas.

Stilfullt upphöjt

Ett blomsterarrangemang i skål på fot imponerar. Ett praktfullt sätt att låta azalean hamna i fokus.

Ett blomsterarrangemang i skål på fot imponerar. Ett praktfullt sätt att låta azalean hamna i fokus.

Foto: Tia Borgsmidt

Skär till en bit oasis som passar i din skål. Lägg den i blöt så att den blir helt genomvattnad. Klipp till dina växter i passande längd. Vi har förutom azalea i olika nyanser använt eucalyptus och småblommig rips i rosa. Stick ner i oasisen så att stjälkarna blir högst i mitten och kortare runt om. Låt gärna några blommor få hänga ut över kanten.

Fyll på med vatten dagligen så att oasisen hela tiden hålls fuktig.

Till det dukade bordet

En samling minibuketter pryder festbordet. Azalea i olika nyanser tillsammans med små kvistar vintergrönt.

En samling minibuketter pryder festbordet. Azalea i olika nyanser tillsammans med små kvistar vintergrönt. Click to add image caption

Foto: Tia Borgsmidt

Vacker bordskrans

En vacker bordskrans

Foto: Tia Borgsmidt

Lägg en oasiskrans i blöt tills den är helt genomvattnad. Vill du ha stearinljus i kransen så stick ner ljushållare. Täck kransen genom att sticka i små kvistar av vintergrönt och stick sedan i azaleor i önskade färger. Skulle någon blomma vissna är det enkelt att byta ut.Lägg kransen på ett fat. Fyll regelbundet på med vatten så att oasisen hela tiden hålls fuktig.

Sött i granen

En minibukett av azalea, rips och eucalyptus.

Foto: Tia Borgsmidt

Bind en minibukett av azalea, rips och eucalyptus. Sätt buketten i ett litet glasrör eller vas, som du gömmer i en strutkorg.

Lilla buketten

En liten söt bukett med azalea och vintergrönt

Foto: Tia Borgsmidt

Bind en liten söt bukett med azalea, vintergrönt och kanske någon mer blomma du har hemma. Silkespapper och ett fint band och du är redo att gå på kalas.

Under glas

Ett växterrarium

Foto: Tia Borgsmidt

Gör ett sorts växterrarium genom att lägga en bit genomvattnad oasis i en glasburk. Täck med mossa, stick i en azalea och lägg på locket.

Paket med det lilla extra

En vacker blomma på klappen

Foto: Tia Borgsmidt

Förgyll paketet till värdinnan i jul. En vacker blomma räcker för att det ska bli något alldeles extra.

Hur gör jag när Azalean blommat ut?

  • Om din azalea är frisk och fin efter blomningen, ställer du den ljust och svalt och drar ner på vattningen. Snart växer nya skott ut och då börjar du ge din azalea näring. Toppa skotten så de blir hanterbara.
  • När frostrisken är över i maj-juni, kan du placera blomman utomhus i halvskugga. Antingen på balkongen i en större kruka, eller gräv ner den i trädgården, till exempel intill en rododendronbuske. Glöm inte att vattna om regnet uteblir.
  • Innan nätterna blir kalla, gräver du upp azalean och planterar den i kruka och låter den successivt vänja sig vid inomhusvärmen.
Blommande julfönster med fin fägring

Så trivs din azalea

  • Azalea är en väldigt törstig blomma. Enklast är att varje dag hälla cirka 1 dl rumstempererat vatten i ytterkrukan. Kontrollera att den inte står i vatten när du vattnar nästa dag. Då får du vänta en dag till.
  • Näringslösning behövs inte under blomningen, all näring de behöver finns i knopparna.
  • Azaleor fungerar både en bit in i rummet och direkt vid ett fönster. En knoppig azalea kräver lite mer ljus för att börja blomma och placeras därför i ett fönster men inte direkt över ett varmt element.