Färga ägg med vanliga livsmedel – enkelt påskpyssel för familjen

Färgade ägg i olika färger som har fått sin färg från livsmedel som du ofta har hemma.

Vackraste äggen färgar du med hjälp av livsmedel som lökskal och gurkmeja.

Foto: Christina Uhlin

Öppna kylen och se vad som gömmer sig. Av vanliga livsmedel som lökskal, rödkål och blåbär får dina ägg en vacker färg med konstnärliga mönster.

Färga dina ägg med naturliga råvaror och förundras över hur vackert resultatet blir. Koka äggen dagen innan de ska ätas och lägg dem i blöt över natten med valt färgämne. Tillsätt lite ättika till vattnet så fäster färgen bättre. Vackraste äggskålen får du om du färgar äggen med olika livsmedel så de får olika kulörer.

Så färgar du ägg – med råvaror från kylen
1:11

Efter reklamen: Så färgar du ägg – med råvaror från kylen

(1:11)

Slå på ljud

Material:

  • Ägg
  • Råvaror att färga med till exempel skalet från lök, gurkmeja och blåbär
  • Ättika
  • Eventuellt lite aluminiumfolie

Gör så här

  1. Koka dina ägg så du får dem som du önskar.
  2. Koka upp vatten med en skvätt ättika och råvaran du väljer.
  3. Lägg ner äggen och låt dem vila i färgbadet över natten. Om du slår in äggen i lökskal eller annan råvara och sedan virar lite aluminiumfolie får du en mer marmorerad yta.
Att färga ägg med lökskal ger dig en brun färg som går lite åt det gula hållet.

Av skalet från lök får du vackert marmorerade ägg i bruna toner.

Foto: Christina Uhlin

Att färga ägg med rödkål ger konstigt nog en intensivt blå färg.

Med rödkål får du intensivt blå ägg.

Foto: Christina Uhlin

Att färga ägg med gurkmeja ger äggen en intensivt gul färg.

Gurkmeja ger dig gula, glada ägg.

Foto: Christina Uhlin

Ägg färgade med blåbär och gurkmeja som gett äggen en gul och blå, nästan grönaktig färg.

Blanda gärna olika livsmedel för att få fram nya toner.

Foto: Christina Uhlin

Ägg färgade med blåbär som fått en klar härlig blå färg.

Blåbär ger en blå ton, men den kan även skifta mot brunt.

Foto: Christina Uhlin

Ett ägg som färgats med naturliga ämnen och har en liten namnlapp på så den kan användas vid dukning till påskmiddagen

Foto: Christina Uhlin

Skriv namnet på en liten lapp och fäst med ett gummiband runt ägget, så får du en söt bordsplacering.