Gör din egen julgrupp med en skog av mossa

Träd av mossa i ett uterum

Spraya mossan varje dag, så den inte torkar ut.

Christina Uhlin

Gör ett vackert arrangemang till ditt julhem. Det ser avancerat ut, men mossa är förlåtande och lätt att jobba med.

Gör dig en egen liten trollskog och ge ditt hem en liten känsla av John Bauers målningar. Det är inte svårt och det är lätt hänt att det blir ett helt bollhav när du väl börjat göra mosskulorna.

Du hittar bollar och koner av oasis och annat material i blomsteraffären. Till bollar som inte ska sitta på en stam utan ligga plant som dekoration kan du använda dig av gamla tennis- eller padelbollar.

Trollskog av mossa

Material: Ett stort skålat fat att plantera i, oasisblock, oasisbollar och koner, mossa, spoltråd, silvertråd, långa kanelstänger eller grenar, taklökar, kottar, julgranskulor och annat material du vill dekorera med på toppen.

Om du inte köper mossan i affären, så tänk på att fråga markägaren om lov innan du plockar.

mossa, oasis och spoltråd på en silverbricka

Christina Uhlin

GÖR SÅ HÄR

  1. Lägg ett lager mossa runt din oasis och fäst genom att vira spoltråd runt. Avsluta med att vira några varv blänkande silvertråd.
  2. Skär till oasisblocken så de blir lagom höga till ditt fat och lägg i botten. Tryck in kanelstänger eller grenar i dina oasisbollar och koner och tryck fast dem i underlaget på fatet.
  3. Täck botten med mossa och fyll på med taklökar, kottar, julgranskulor och annat du tycker blir fint. Mossbollar är också dekorativt och här kan du använda gamla padelbollar som stomme, eftersom du inte ska sticka in en gren.
Så gör du gyllene ljuslyktor
0:31

Efter reklamen: Så gör du gyllene ljuslyktor

(0:31)

Slå på ljud