Artikeln innehåller reklamlänkar

Gör din egen ljuslykta – roligt och trendigt pyssel!

Ljuslykta av blompinnar, bastsnöre och bamburingar

Foto: Pernilla Wästberg

Den sprider ett dekorativt sken och den är väldigt rolig att göra. Med hjälp av några blompinnar och ett par träringar gör du din egen mysiga ljuslykta – lika fin inomhus som på uteplatsen!

Blompinnar kan användas till mycket – bland annat till en fin lykta! Bambu- och trälyktor är just nu trendigare än någonsin, och att göra en egen är både roligt och plånboksvänligt.

Ljuslykta gjord av blompinnar, bamburingar och bastsnöre

Materialet till ljuslyktan går på ca 170 kr.

Pernilla Wästberg

Ljuslykta

Du behöver

 • 2 ringar av bambu, trä eller metall (våra av bambu, Ø 19 cm, Selfmade)
 • Ca 50 blompinnar, höjd efter smak
 • Bastsnöre
 • Glasburk/-vas
 • Sekatör
 • Limpistol eller snabbtorkande lim

Här hittar du blompinnar i 50-pack som passar perfekt till det här projektet (länk till Skapamer.se).

blompinnar

Klicka på bilden för att komma direkt till pinnarna.

Här hittar du bastsnöre i olika nyanser (länk till Skapamer.se).

Gör så här:

 1. Klipp blompinnarna till önskad längd (de är spetsiga i ena änden så detta klipper man bort). Vi har använt pinnar i 50 cm-längd och klippt bort ca 10 cm.
 2. Rulla löst ihop en handduk eller liknade till ungefär samma diameter som ringarna, och trä ringarna över denna. Detta för att fixera ringarna lite så att de inte flyttar sig när du sen ska limma fast pinnarna. Placera ringarna rakt och på önskat avstånd gentemot varandra. Det är fint ifall de placeras så att pinnarna kommer att sticka ut litei ovan- resp underkant, se bild.
 3. Limma fast pinne efter pinne med ca 1 cm:s mellanrum längs med utsidan av ringarna. Tänk på att sätta dem rakt gentemot ringarna och varandra, vilket blir lättare och lättare när du väl limmat fast några av de första pinnarna.
 4. Vira fast bastsnöre runt resp ring, över och in emellan varje pinne, se detaljbilden. Fäst ändarna med limpistolen eller snabblimmet.
 5. Gör en fläta i önskad ­tjocklek av bastsnöre. Trä denna runt övre ringen, mellan två pinnar och upp till en “ögla”. Klipp av och jämna till ändbiten, och surra ihop öglan med en bit bastsnöre. Klipp av snöret och fäst ev ändarna med lite lim för ett slätt och fint handtag.
 6. Placera en glasburk eller vas inuti lyktan för att skydda den mot ljuslågan och för att lågan inte ska blåsa ut ifall lyktan står utomhus.
Närbild av det flätade handtaget av bastsnören

Handtaget flätar du av bastsnören och fäster runt den översta bamburingen.

Pernilla Wästberg

Av Anna-Karin Amilon

Foto: Pernilla Wästberg

Pyssel med toarullar – tryck med textilfärg
0:51

Efter reklamen: Pyssel med toarullar – tryck med textilfärg

(0:51)

Slå på ljud