Gör mönster på tyg med bubbelplast

Kvinna sitter och dricker kaffe på en filt som fått mönster av bubbelplast.

En snygg filt gör picknicken så mycket roligare!

Att göra snygga, prickiga mönster på textilier är enkelt. Allt du behöver för att få ett snyggt resultat är lite bubbelplast och färg!

Det här är ett kul och snabbt pyssel för vuxna, men även för barn om de får en gnutta hjälp. Med hjälp av bubbelplast och textilfärg trycker du enkelt ett prickigt mönster på din picknickfilt eller brödduk.

Så gör du mönstrat tyg med bubbelplast - se filmen här:

Det här är ett fantasifullt och enkelt sätt att måla fram ett unikt mönster på. Använd gärna bubbelplast med olika storlekar på bubblorna. Du behöver inte dutta ut färgen helt jämnt för att få ett fint resultat, det är bara charmigt om cirklarna har olika intensitet.

Tänk på att tvätta ditt tyg och låta det torka innan du börjar måla, annars kan färgen släppa. Du hittar över 40 olika fina kulörer att välja på hos Skapamer.se och bubbelplast hittar du till exempel på Clas Ohlson (reklamlänk från Adtraction) eller Biltema. Välj textilfärg avsedd för textilmålning och inte typen som är avsedd att läggas in i tvättmaskinen.

Allt material finns på Skapamer.se

Så gör du prickar på duk med bubbelplast

Duk med prickar

Material: Textilfärg avsedd för textilmålning, bubbelplast, en kökssvamp, en duk eller handduk att trycka fast färgen på och lite köksfolie.

OBS! Om du inte kan vara utomhus och pyssla, kan du behöva något som skyddar din bordsyta eller golv också, eftersom färgen kan blöda igenom duken.

Allt material finns på Skapamer.se

Gör så här:

  1. Tvätta textilen som du ska trycka på och låt torka.
  2. Forma folie till en tallrik med kanter och häll ut lite färg där. Dutta försiktigt ner kökssvampen i textilfärgen och tryck sedan denna mot bubbelplasten. Provtryck på en bit tyg för att se så du får prickar som är lagom färgmättade. Det kan vara svårt att jobba med en för stor bit bubbelplast åt gången, fyll hellre på område för område.
  3. Placera bubbelplasten där du vill ha mönstret. Upprepa tills du täckt önskat område.
  4. Fixera färgen enligt anvisningarna till textilfärgen.

Sticka en gästhandduk – gratis beskrivning

Mer inspirerade innehåll hos allas.se: