Helens smarta budgetdrag – stickade sin egen lyxtröja

Den fina tröjan Helen hittade i en butik kostade 1900 kronor.

Foto: Privat
Med en prislapp på 1900 kronor tyckte Helen att den snygga tröjan i butiken var alldeles för dyr. Som den skickliga stickerska hon är tog hon saken i egna händer. Och visst blev resultatet till och med bättre!?

För ett par år sedan var Helen Henriksson, 75, på semester i Skåne. Hon gick in i en affär och hittade en supersnygg, stickad tröja. Men när hon såg prislappen hajade hon till.

Helen, 75 år, står i en butik och håller upp en stickad tröja med mönster

Visst var tröjan snygg – men alldeles för dyr. Foto: Privat

– Jag tänkte att den där tröjan vill jag ha, men jag tänker inte betala 1900 kronor! Det tyckte jag var för dyrt, berättar Helen.

I stället för att köpa tröjan bad Helen sin dotter ta ett foto av den med mobilen, och de fortsatte kika vidare bland kläderna.

När Helen kom hem till Jönköping igen tog hon fram bilden och förstorade den på telefonen. Utifrån mönstret på tröjan räknade hon maskor och skrev ner ett eget mönster. Sedan tog hon fram ett ullgarn och satte igång.

En stickad svart tröja med vitt och rosa mönster.

Helen sparade 1400 kronor på att sticka en kopia av tröjan hon hittat i butik! Foto: Privat

– Jag utgick från ett mönster jag hade hemma på en omönstrad tröja för att få rätt storlek. Sedan fyllde jag på med vitt och rosa som på tröjan i butiken, berättar Helen.

Så syr du din egen hårsnodd:

1000 likes på Facebook

Det tog ett par år innan tröjan blev klar. Inte för att det var svårt, men den rastlösa stickerskan Helen gillar att ha flera projekt igång samtidigt.

– Det svarta i tröjan var urtråkigt att sticka, men själva mönstret var väldigt roligt!

När tröjan var färdig la Helen upp en bild på den i Facebook-gruppen Stickning, och den gjorde snabbt succé. På bara ett par dagar har inlägget fått över 1000 likes och närmare 100 kommentarer. En person har skrivit: ”snyggare blev den också!”, och en annan: ”jättesnygg, men undrar … blev den billigare?"

Ja, hur mycket billigare blev det egentligen?

– Jag har väl betalat ungefär 500 kronor för garnet till tröjan, säger Helen, som alltså sparade hela 1400 kronor på sin smarta idé!

Stickar stora filtar

Detta är första gången Helen kopierar ett mönster på egen hand. En naturbegåvning helt enkelt! Hon har stickat så länge hon kan minnas och älskar det. Som tonåring stickade hon babykläder och hon har gjort flera tröjor till sig själv.

En vit, stickad filt.

Helen stickar stora filtar av flera rutor med olika mönster. Foto: Privat

Vanligtvis utgår Helen från befintliga mönster. Just nu håller hon på med sin femte stora ullfilt som hon gör av 30 rutor med olika mönster som återkommer här och där. Som pensionär stickar eller virkar Helen varje dag.

– Jag gillar att göra sånt man kan sitta med framför tv:n.

Och med sju barnbarn finns det alltid något att göra.

Virkade figurer i form av glassar.

Klart barnbarnen ska ha glass! Foto: Privat

– Jag har stickat och virkat pippitröjor, dockor, glassar, djur, strumpor och allt de kan tänkas behöva!

De stora filtarna ger hon bort till nära och kära, bland annat till sina vuxna barn.

– Den filt jag håller på med nu ska jag ge till min svägerska som fyller 85, och sedan ska en bekant som fyller 75 nästa år få en filt. Hon kan inte sticka själv längre, så då får jag sticka en till henne också!

Stinas briljanta budgetlösning: Skruvade upp bord i taket

Mer inspirerade innehåll hos allas.se: