Artikeln innehåller reklamlänkar

Idéer till juldukningen – finaste pysslet

Juldukning i rött och grönt

Små kvistar under tallrikarna är ett snabbt sätt att göra juldukningen varm och fin på.

Christina Uhlin

Gör en personlig dukning med målat porslin och servetter och till det detaljer i varmt rött och grönt. För vid helgens middagar vill vi sitta länge och njuta!

Rött är julens färg och den skänker både värme och rätt stämning. Och har du inga röda detaljer fixar du dem lätt. Med målade hjärtan på porslinet och personliga servetter får du en trivsam juldukning som välkomnar. Klipp av små gröna kvistar och stick in under tallrikarna som de vackraste bordstabletter och sprid ut färgglada kolor över bordet – sött för såväl öga som gom.

Doftljus blir till söta små vaser när ljusen brunnit ut. En perfekt höjd på matbordet, så alla gäster kan se varandra. Våra doftljus i fint mönstrade glas hittar du här på Ikea.

Kreativ bordsplacering

Personliga servetter får du genom att riva ut tygstycken och skriva namnet med en textilpenna. Den fransiga kanten ger ett rustikt intryck. Du kan använda stuvbitar eller, om du vill spara servetterna, linnetyg som du sicksackar efter du rivit till bitarna. Fixera i så fall enligt anvisningarna till textilfärgen.

Christina Uhlin

Detta linnetyg finns i flera fina färger, du kan se mer och köpa det här (länk till Skapamer.se).

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Textilpennor är bra att ha hemma för såväl pyssel som detta som för att märka upp plagg och tyger. Se mer och köp textilpennor i olika nyanser här (länk till Skapamer.se).

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Som servettring är det fint med ett enkelt snöre som förstärker den rustika känslan. Det passar dessutom fint för allt från att hänga upp andra typer av julpynt med, till att stötta upp växterna utomhus i sommar. Se mer och köp jutesnöret här (länk till Skapamer.se).

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Tallrikar målade med porslinsfärg.

Måla mönster på dina udda tallrikar för att få dem att matcha.

Christina Uhlin

Loppisfynda

Du kan köpa billigt vitt loppis eller fynda olika delar på loppis och göra dem matchande genom att måla dem med söta hjärtan och prickar. Vi köpte vårt billigt på Ikea.

Porslinsfärgen är lätt att tvätta bort, ifall du inte blir nöjd, innan du fixerat den i ugnen. Torka bara av med en fuktad trasa.

Denna färg som kan användas på både porslin och glas finns i många olika nyanser, se mer och köp färgen här (länk till Skapamer.se).

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

För att få mönstret jämnt över tallriken kan du göra så här.

  1. Rita av tallriken på en bit papper och klipp ut.
  2. Vik din rundel på mitten, så du får ett skarpt veck. Fortsätt att vika så du får "ekrar".
  3. Använd pappret som mall för att sprida ut ditt mönster jämnt.

Om du tänker tvätta bort färgen efter middagen kan du även skriva bordsplaceringen på tallrikskanten. Tänk i så fall på att inte måla på någon yta där maten ska ligga.

Julkalendern: En hederlig jul med Knyckertz – se trailern här
0:60

Efter reklamen: Julkalendern: En hederlig jul med Knyckertz – se trailern här

(0:60)

Slå på ljud