Lästips: PåskpysselPyssel med papperPyssel för barnSkapa med lera

Kaninfin tavla i tekniken punch needle – gratis mönster

12 feb, 2024 
https://image.allas.se/image-7559295?imageId=7559295&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=65.73&x=0&y=7.98
Tina Gustafsson
Ett broderi med en kanin på en turkos tallrik, blommor och godis
Pynta ditt påskhem med en söt kanin. Rama in ditt färdiga handarbete eller använd helt enkelt broderibågen som ram.
Om du handarbetar i tekniken punch needle får du ett snabbt resultat, det är lätt att dra bort stygnen igen om du inte blir nöjd och det är dessutom fantastiskt kul.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons

Punch needle är en tuftningsteknik där tråden löper genom en nål, som sticks upp och ner genom ett tyg. När nålen dras upp sluter sig tyget runt tråden och det bildas öglor, som du kan bestämma hur långa du vill ha. Du måste anpassa nål, tyg och garn i grovlek med varandra. Enklast är att börja med aidaväv för att sedan gå över till ett vanligt tyg när du fått in vanan.

Pynta ditt påskhem med en vår söta kanin. Rama in ditt färdiga handarbete eller använd helt enkelt broderibågen som ram. I så fall vänder du på bågen, så spännet kommer fram, innan du limmar fast tyget.

Kanintavla

Material: Tyg som inte är för tätt vävt så nålen går igenom, en punch needle-nål, en blyertspenna, tejp, moulinégarner i 4 matchande kulörer, universal-lim, en pensel, en ram och eventuellt en broderibåge.

GÖR SÅ HÄR

1. Rita av mönstret på ett papper och tejpa upp på fönstret. Tejpa tyget ovanpå med avigan utåt. Rita av mönstret på ditt tyg med blyertspennan.

Annons

2. Trä din nål med vald färg och färglägg, från avigan, konturerna av kaninen. Fyll även i svansen, även inuti. Minska trådlängden på nålen och fyll på med stygn i andra färger runt om, lite glesar desto längre från kaninen du kommer. Du behöver inte fästa några trådar utan börja bara med en ny när tråden är slut.

3. Stryk universal-lim över hela avigan och låt torka. Det är här du fäster tråden, så var noga med att täcka alla ytor.

4. Rama in din tavla eller använd broderibågen som ram. Vänd i så fall sida på bågen, så spännet kommer fram. Sedan renklipper du en bit runt om bågen, limmar fast sömsmånen mot avigan och låt torka. Handarbetet går bra att hänga upp i en den sortens väggkrok som limmas fast, då det inte är tungt.

En tecknad kanin i profil
Baksidan på en tavla i tekniken punch needle
Stick ner nålen från avigan genom tyget och garnet fastnar i öglor på framsidan.
Baksidan av en tavla stryks med lim
Var noga så limmet täcker all yta på tygets aviga.
Snabbstickat #21 – Så virkar du en mormorsrutaBrand logo
Snabbstickat #21 – Så virkar du en mormorsruta
Annons