Artikeln innehåller reklamlänkar
Lästips:Pyssel med papperPyssel för barnSkapa med leraFörvandla dina loppisfynd

Kul idé – sy en sittpuff av broderade bonader

30 nov, 2021 
Tina Gustafsson
Återbruk av gamla bonader.
Älskade gamla broderier blir vackra som överdragsklädsel till en pall.
Lyft fram vackra gamla bonader och ge dem nytt liv i en unik möbel. Många timmars jobb lyfts fram och får den uppmärksamhet de förtjänar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Den finaste sittpuffen är klädd med minnen. Handarbeten som någon har lagt ner tid och kärlek på får leva vidare och du får en unik möbel. Du hittar ofta broderade bonader för en liten peng på loppisar och i kuriosabutiker om du inte har egna i gömmorna. Helt enkelt återbruk när det är som vackrast. Det är också ett mysigt projekt att leta och samla på sig matchande broderier under en tid.

Välj gärna ut favoritmotivet till ovansidan, eftersom den kommer att synas mest. Prova dig fram innan du syr ihop delarna. Välkända och älskade motiv som Midsommardans och Grindslanten fick pryda vår möbel.

Yllebroderier är slitstarka, men lite svårare att sy i, välj gärna en grövre synål på din maskin. Och sy med björntråd som är mer hållbar än vanlig sytråd.

Här finns allt du behöver för att brodera! (reklamlänk)

Sittpuff

Material: En pall som stomme och bonader så att det räcker till att sy ihop till ett överdrag. Om du inte hittar tillräckligt stora bonader för de olika delarna, kan du sy ihop två eller flera till ett stycke.

Gör så här

  1. Mät pallens alla sidor och klipp ut tygstycken i samma måt+1,5 cm. Sicksacka runt delarna.
  2. Lägg kortsidorna räta mot räta mot ovansidan, sy ihop med 1,5 cm sömsmån men sluta sömmen 1,5 cm från yttersidorna. Lägg sidostyckena, räta mot räta, mot sittdelen, sy ihop med 1,5 cm sömsmån, sluta sömmen där den möter kortsidans söm. Det blir nättare hörn om du lämnar 1,5 cm i ytterkanterna. Klipp bort överflödigt tyg i hörnen, vänd ut rätan och pressa sömmarna.
  3. Pressa 1,5 cm mot avigan nertill och sy en stickning. Trä på överdraget.

Tips!

Lägg tygbitarna räta mot räta mot pallen och nåla ihop sömmarna innan du syr ihop delarna, så ser du säkert att överdraget passar till pallen.

Design: Anita Ödman, tel 0701-45 66 45

Annons