Lästips:Pyssel med papperPyssel för barnSkapa med leraFörvandla dina loppisfynd

Lär dig vika origami: Fina småfåglar som dekoration

28 feb, 2016 
Maria Strömqvist
Vik fina små tranor i papper – origamitranor.
Små origamifåglar av papper är fina att smycka hemmet med. Använd dem som pynt i krukväxterna, mobil i barnrummet eller som dekoration i fönstret.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vad är origami?

Origami – eller konsten att vika papper – kom till Japan från Kina för cirka 1400 år sedan. Den äldst bevarade läroboken i konsten är från 1797.

Konsten blev en vanlig hobby i takt med att pappersproduktionen i Japan ökade under 1600-1800-talen. Idag finns ett antal konstnärer världen över som faktiskt kan leva på origami.

Länge var vikningskonsten en muntlig tradition där äldre generationer lärde ut till de yngre, och således var antalet objekt man kunde skapa väldigt begränsat (hur många mönster klarar man egentligen av att ha i huvudet?). Sedan 1960-talet har antalet böcker som lär ut konsten samt berättar dess historia ökat explosionsartat.

Se också: Duka vackert med papperspysselBrand logo
Se också: Duka vackert med papperspyssel

Ordet origami är en sammanslagning av japanskans Oru som betyder vika och kami som betyder papper.

Tranan är ett av de mer klassiska mönstren för origami och heter på japanska orizuru. Om du får rätt på vikningen av fåglarna och känner dig extra ambitiös kan du vika en Senbazuru – 1000 origamitranor som fästs ihop med ett snöre. Men det är kanske lite överambitiöst.

Läs också: Vik sedlar till figurer – perfekt när man ska ge bort pengar

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Lär dig vika sedlar till små figurer – en perfekt present!

Annons