Lästips:Pyssel med papperPyssel för barnSkapa med leraFörvandla dina loppisfynd

Gör egna ljuslyktor – av is

28 okt, 2021 
Anni Jähde
Flera frysta islyktor i olika former. Du gör dem enkelt själv hemma.
Passa på när det är minusgrader att frysa islyktor. Några plastburkar eller små hinkar är allt som behövs för att skapa de finaste stämningshöjarna till vinterträdgården.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Har du plats i frysen kan du göra islyktorna där i stället. Då blir inte ljuslyktorna lika beroende av säsongen. Då begränsas naturligtvis storleken, men annars blir de lika fina.

Frys in i olika former och storlekar, dekorera isen med blommor, växter, glitter, band eller färga vattnet med karamellfärg. Passa på att plocka lite av säsongens smått och grönt för att dekorera med också. Barr och kottar är bra alternativ.

De frysta ljuslyktorna är långt från permanenta – men tiden då de står lyser de upp vinterlandskapet på helt magiska sätt. Så här gör du de fina ljuslyktorna!

Så gör du gyllene ljuslyktorBrand logo
Så gör du gyllene ljuslyktor

Så här gör du ljuslyktor av is – steg för steg

  • Du behöver ett större och ett mindre kärl, använd inte glas – det kan spricka. Det mindre kärlet utgör form för där ljuset sedan ska ställas. Det får inte vara för smalt, då smälter isen och ljuset får inte heller tillräckligt med syre. Innerkärlets höjd avgör hur hög islyktan kan bli. Lägg en tyngd, till exempel sten, singel eller sand i det lilla kärlet.
Du behöver ett större och ett mindre kärl, använd inte glas – det kan spricka.

Fyll vatten i utrymmet mellan stora och lilla kärlet. Ställ kärlen rakt och låt dem frysa in ordentligt. Det tar olika lång tid beroende på temperatur och hur mycket vatten det är i dem. Vill du ha något dekorativt i isen, som grankvistar och kottar, blir det enklast att få dem där man vill, när vattnet börjat frysa till.

Annons
Ta ur tyngden från det lilla kärlet och häll i varmvatten så det lossnar.
  • Ta ur tyngden från det lilla kärlet och häll i varmvatten så det lossnar. Häll varmt vatten på utsidan av det större kärlet så att även det lossnar.
Placera dina lyktor på trappen eller där du ser dem inifrån från fönstret.
  • Placera dina lyktor på trappen eller där du ser dem inifrån från fönstret. Sätt i värmeljus eller blockljus.
Annons