Lästips:Pyssel med papperPyssel för barnSkapa med leraFörvandla dina loppisfynd

Makramé: Så lätt gör du snygga garnfjädrar

23 feb, 2021 
Anna-Karin Amilon
Bonad av makraméfjädrar i tre färger

Makraméfjädrar är snygga att göra en väggbonad av eller varför inte en nyckelring? De ser avancerade ut men är väldigt lätta och roliga att göra.

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vill du testa ett riktigt roligt pyssel som dessutom är väldigt dekorativt och trendigt – testa då att göra makraméfjädrar! Du kan göra dem av allt från grovt bomullssnöre till enkelt lingarn och sen använda dem till olika inredningsdetaljer i ditt hem. Här har vi gjort en lite bohemisk bonad och en snygg nyckelring. Gör en, gör många – det är nästan svårt att sluta då man väl börjat!

Så gör du din egen fjädermakraméBrand logo
Så gör du din egen fjädermakramé
Makraméfjädrar som hänger på en träpinne som en bonad
Vi använde en torr nedfallen gren att hänga upp fjädrarna på.

MAKRAMÉFJÄDER

Annons

Material: En skärbräda eller en bricka, garn i olika färger – vi använde Bomull-Lin från Drops i färgerna mörkblå (21), gråblå (20) och natur (02), samt en torkad pinne, en nyckelring, en träpärla, en kam och en bit tejp.

Gör så här

1. Tejpa fast dubbelvikt garn i önskad längd mot t ex en skärbräda. Detta bildar fjäderns mitt och det är bra för stadgan om garnet är dubbelt ifall du som vi, har ett lite tunnare garn. Tänk även på hur stor ögla du vill ha upptill då du tejpar fast.

Steg 1 i att göra makraméfjäder

2. Klipp bitar av garnet i den bredd som du vill ha på din fjäder, lägg till ett par centimeter för att ha mån för att klippa fjädern jämn sedan. Vik bitarna på mitten och placera en under mittgarnet och nästa över, åt andra hållet. Vi har använt dubbelt garn för en fyllig fjäder.

Annons
Steg 2 i att göra makraméfjäder

3. Trä garnändarna igenom öglorna på respektive sida. Dra åt runt mittgarnet och för upp mot tejpen. Obs! Vill du att knutarna ska hamna växelvis på varje sida om fjäderns mitt, lägger du öglorna t ex först från höger under mittgarnet, och på nästa rad lägger du dem först från vänster under.

Steg 3 i att göra makraméfjäder

4. Dra åt runt mittgarnet och för upp mot tejpen.

Annons
Steg 4 i att göra makraméfjäder

5. Fortsätt på samma sätt, rad efter rad, till önskad längd (tänk på att sidogarnet ska “falla ner” mot mittgarnet, så när de nedfallande sidorna och mittgarnet är lika långa, är fjädern färdig).

Steg 5 i att göra makraméfjäder

6. Knyt ihop en tråd av mittgarnet med en tråd ur sidoraden på respektive sida för att fixera och förhindra att sidogarnet glider ner från mittgarnet.

Annons
Steg 6 i att göra makraméfjäder

7. Håll med handen över ena sidan av fjädern och börja kamma garnet så att det trasslar upp sig. Vår kam har två olika bredder mellan taggarna och det är bra att börja kamma med den glesare delen för att sen övergå till den tunnare då garnet trasslat upp sig lite. Gör likadant på båda sidor och kamma tills garnet är fluffigt och “fjäderlikt”.

Steg 7 i att göra makraméfjäder

8. Klipp fjädern till önskad form. Kamma lite vartefter så att du får med alla trådar och fjädern blir jämn och fin.

Annons
Steg 8 i att göra makraméfjäder

9. Ta bort tejpen – och fjädern är färdig! Trä eventuellt på en pärla upptill, så som vi gjort på nyckelringen, se nedan.

Steg 9 i att göra makraméfjäder

NYCKELRING

Annons
Nyckelring med makraméfjäder
Här har vi använt garnfjädern som nyckelring och trätt på en fin träpärla på öglan.

Design och beskrivning: Anna-Karin Amilon

Foto: Christina Uhlin

Annons