Så skapar du vackra julklappar – med saker från loppis och naturen

Julklappar på ett träskåp med rödvitrandigt tyg i bakgrunden.

De klassiska julfärgerna håller än! Enkla paket i beige får ett lyft med band i olika textur och material. Om du är händig kan du sy miljövänliga presentpåsar av tyg från second hand. Paket från Nordiska Kompaniet. Krans i granris från Bloem Stockholm.

Foto: Malte Danielsson

Satsa på miljövänliga och vackra alternativ när du slår in julklapparna. Här ger loppiskungen Gustav Broström dig sina bästa tips!

Julen är årets pyssligaste högtid och ett tillfälle att leva ut sin kreativitet genom underfundiga rim och fantasifulla inslagningar. Men att köpa nytt presentpapper som sedan bara hamnar i soporna känns omodernt. Satsa i stället på vackra och miljövänliga alternativ som kan användas år efter år. Välkommen att inspireras av loppiskungen Gustav Broströms konstverk till klappar.

Se också: Gör det själv –Vackra ljushållare till julmyset

1:38

Efter reklamen: Gör det själv– Vackra ljushållare till julmyset

(1:38)

Furushiki – slå in presenter i tyg

Paket av tyg.

Foto: Malte Danielsson

Den japanska traditionen att slå in presenter i tyg kallas furoshiki och det finns en uppsjö vikningsvarianter. Den enklaste är att lägga paketet på tvären på ett tygstycke och vika in två motstående sidor omlott om paketet. Ta sedan de två andra sidorna, vik in dem och gör en dubbelknut.

Spetsfundigt: Så gör du fina mönster på pepparkakorna

För extra lyxig känsla, slå in i en sidenscarf, en duk eller något annat tyg som blir en del av presenten.

Bitar av spets och band på ett rödvitrandigt tyg.

Foto: Malte Danielsson

Siden, sammet eller spets. Oavsett vad som faller dig i smaken finns det nästan alltid rullar med snören och band på loppis. Har du tur ligger de i äldre choklad- eller karamellaskar som blir perfekta till julklappar. Etiketter ”GOD JUL”, Old Touch.

Bokmärken, band och paketer.

Foto: Malte Danielsson

De bästa presenterna kommer i små och rikt dekorerade paket. Torkade sommarblommor blir romantiska inslag och loppisfyndade bokmärken ger ett charmigt naivt intryck. Om du bara har enfärgat omslagspapper kan du gå loss med spritpenna och inspireras av motsatser: skriv stort på små paket eller smått på stora. Bara fantasin sätter gränser! Brosch, Georg Jensen, Fenix Antik. Presentpapper och etiketter, Old Touch. Askar och lådor, Myrorna och Erikshjälpen.

Presenter i tyg, grankvistar framför ett rödvitrandigt tyg.

Foto: Malte Danielsson

Romantiska, broderade dukar får nytt liv som hållbart omslagspapper och den japanska traditionen att slå in i tyg är både enkel och vacker – en fest för ögat.

Små paketer i brunt, vitt och rött papp samt i vitt tyg.

Foto: Malte Danielsson

Inspireras av svunna tiders elegans. På loppis och i second hand-affärer finns ofta fina askar som du med enkla medel kan få att kännas samtida. Fördelen med askar är att de kan sparas i flera år. Etiketter, 25kr/st, omslagspapper, 20kr/m och askar, 20-25kr/st, allt från Old Touch.

Slutrullat

Tänk utanför boxen och utmana dig själv i att inte välja nytt omslagspapper. Pröva i stället att slå in med något mer okonventionellt.

Här kommer några förslag:

• Sjökort eller gamla kartor

• Mode- och inredningstidningar

• Tyg

• Gamla skokartonger kläs snabbt i bokmärken, tidnings-urklipp eller tyg

Skräddarsy din gåva

På loppis hittar du allt som behövs för att skapa personliga presenter. Kanske kan dekorationen vara en ledtråd till paketets innehåll?

På leksaksavdelningen finns djur och andra leksaker som tillsammans kan bilda en rebus för immateriella presenter som upplevelser, kurser eller resor.

Bland tygerna finns ofta knappar, band och annat pyssel som är utmärkt att dekorera med.

Ge dig ut i naturen! Kvistar, löv och blommor ger en rustik och ombonad känsla åt det enklaste av paket.