Artikeln innehåller reklamlänkar

Snickra ljusstakar – billigt och enkelt!

Ljusstakar står på en bricka framför en kista

Vi använde oss av spillbitar som vi fick gratis från brädgården, så det kan bli många ljusstakar.

Foto: Christina Uhlin

Snickra vackra ljusstakar av spillbitar från brädgården. De brukar vara gratis, så det gör ingenting om du inte blir nöjd och vill börja om.

Du behöver inte vara finsnickare för att kunna skapa unika och vackra inredningsdetaljer till ditt hem. Våra ljusstakar, där ingen är den andra lik, kan alla trolla fram!

Vi använde oss av spillbitar som vi fick gratis från brädgården. Då är det enkelt att börja om ifall du inte blir nöjd. Lite kantstötta gör ingenting, eftersom de ändå inte ska vara liksidiga. Och lite knastar ger bara en mer levande yta. Gör dem gärna i olika höjd för att skapa lite dynamik. Vill du att de ska passa till jul kan du välja en mörkare grön färg eller brun.

Det här är även ett perfekt barnpyssel, om du som vuxen sågar och borrar. barnen kan slipa och måla.

Tips!

Du kan även göra en lång ljusstake med plats för flera ljus.

Ljushylsor från Panduro hittar du här och sprayfärg från Skapamer.se hittar du här (länk till Skapamer.se).

Ljusstake

Material: Spillbitar av trä, en såg, en slipmaskin med tillhörande slippapper, en syl, ljushylsor, en borrmaskin, ett centrumborr i passande storlek till dina hylsor och sprayfärg. Eventuellt behöver du även lite epoxylim.

GÖR SÅ HÄR

1. Kapa dina bitar till ljusstakar i lagom höjd, gärna lite olika. Mät ut mitten på ljusstakarnas ovansida och markera ett hål med en syl. Kapa lite från sidorna och hörnen av kuberna, så de blir lite charmigt ojämna. När du väl har kapat hörnen är det svårare att markera ut mitten, så gör det först.

Hål borras i en träkub

Foto: Christina Uhlin

2. Borra större hål i markeringarna du gjort med sylen så du får plats med ljushylsorna. Vi valde att låta hylsorna sticka upp lite. Slipa ljusstakarna runt om så du får bort flisor. Liten ojämnheter gör ingenting.

Foto: Christina Uhlin

Hål borras i en träkub

Foto: Christina Uhlin

3. Spraymåla ljusstakarna runt om och låt torka. Upprepa tills färgen täcker. Stick ner ljushylsorna. Om du inte tycker att de står stadigt, kan du fästa dem med lite epoxylim.

Ljusstakar av trä och en sprayburk med färg

Foto: Christina Uhlin

Snabbstickat #1 – Så stickar du en randig grytlapp
2:17

Efter reklamen: Snabbstickat #1 – Så stickar du en randig grytlapp

(2:17)

Slå på ljud