Steg för steg: Baka ett pepparkaksslott!

Pepparkaksslott – så här du, steg för steg.
Årets finaste pepparkaksslott hittar du här. Sockersött dekorerat och gediget byggt.

Pepparkaksslott

Degen räcker för att göra slottet på bilden men går givetvis bra att halvera om du vill göra ett mindre pepparkakshus.

• 1 slott

Ingredienser till ett pepparkaksslott

200 g smör el margarin

5 dl socker

2 ½ dl ljus sirap

2½ dl vatten

1½ msk malen kanel

1½ msk malen ingefära

1½ msk malen nejlika

ca 18 dl vetemjöl

3 tsk bikarbonat

Kristyr

6 dl florsocker

4 msk äggvita,

ca 2 små äggvitor

1 krm pressad saft av citron

Dessutom behövs

8 rånstrutar

ev stora marshmallows

Pepparkaksdeg

Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt socker, sirap, vatten och kryddorna. Värm upp under omrörning tills sockret smält. Ställ åt sidan och låt det svalna till rumstemperatur. Blanda ihop mjöl och bikarbonat i en bunke. Häll det svala degspadet i bunken och arbeta samman till en slät deg. Förpacka degen väl och förvara den kylskåpskallt i minst i 1 dygn före utbakning, men den håller sig bra i minst 1 vecka.

Klipp ut mallar i en tunn kartong, en kvadratisk, 10×10 cm, och en rektangulär, 5×10 cm. Sätt ugnen på 200°.

Steg 1

Ta fram en mindre bit i taget av degen och kavla ut tunt på mjölat bakbord. Skär upp degen i kvadratiska bitar som är något större än mallen. Lägg bitarna på bakpappersklädd plåt, lägg på mallen och skär bort överflödig deg. Ta ut delarna till de smala huskropparna och eventuellt botten till balkonger av den rektangulära mallen. Grädda delarna i mitten av ugnen i ca 12 minuter.

Steg 2

Skär eller tryck ut fönster och dörrar ur delarna som ska vara på framsidan direkt när de tagits ut ur ugnen och pepparkakan fortfarande är het och mjuk. Hinner delarna kallna och bli hårda, sätt in dem i ugnen en kort stund tills de har mjuknat.

Steg 3

Av degen som blir över kan man ta ut staket och balkongräcken med hjälp av utstickare/kakform. Lägg dem intill varandra på bakpappersklädd plåt så att de bakas samman till längder.

Ta ut julgranar med pepparkaksmått och dela dem på mitten. Ta ut små runda plattor att ställa granarna på. Grädda i ca 12 minuter i ugnen.

Steg 4

Kavla den sista degbiten till en bottenplatta, så stor att den nästan täcker en bakplåt. Vill du göra ett ”stenbelagt” mönster, stämpla ytligt med utstickaren. Grädda i ugnen i ca 15 minuter.

Steg 5

Kristyr: Sikta florsockret och tillsätt äggvita och citronsaft. Rör samman till en tjock, segflytande och slät massa.

Steg 6

Stryk lite kristyr på kanterna av fyra plattor. Limma samman dem och låt dem stå på smörpapper en stund så att kristyren stelnar något. Gör likadant med resten av de kvadratiska plattorna. Limma fast taken genom att stryka kristyr på alla fyra kanterna. Placera taken varsamt ovanpå. Låt vila en stund så att kristyren stelnar något. Vänd dem försiktigt uppochner och limma fast bottnen. Låt vila en stund och vänd dem på rätt håll.

Sätt samman de mindre huskropparna på samma sätt. Forma en strut av smörpapper och fyll den med kristyr. Spritsa och garnera alla kuberna. Låt dem torka i minst ett par timmar men gärna över natten.

Steg 7

”Limma” ihop sex halverade granar med kristyr och fäst dem på de runda plattorna. Ringla lite kristyr på grenarna. Ringla lite kristyr i bottnen på tre kvadratiska kuber då husen torkat helt. Ställ dem tätt intill varandra på bottenplattan med lite kristyr emellan så att de fastnar i varandra. Stapla resterande kuber på samma sätt till ett slott, se översta bilden. ”Limma” fast balkonger och räcken med kristyr och stötta eventuellt upp dem med stora marshmallows, hela eller delade. Fäst staketet på bottenplattan. Stryk lite kristyr på kanten av rånstrutarna och fäst dem som torntak.

Av Irene Ingelmark

Foto: Ralph Månsson