Artikeln innehåller reklamlänkar

Sy en sovfläta till bebisen

Sy en babyfläta -beskrivning

Mjukt och tryggt. En babyfläta gör sovplatsen ombonad och mysig.

Foto: Christina Uhlin

Skapa en trygg och skön sovplats till de vi håller kärast med en sovfläta du syr själv. Den bäddar in och gränsar av och är lätt att flytta över från spjälsängen till vaggan eller vagnen.

Klart våra älskade små ska ha den mjukaste, mysigaste sovplatsen. Sy en babyfläta efter vår beskrivning för att få det riktigt ombonat. Det är lite trixigt att sy eller framför allt att stoppa den, men så värt det när resultatet blir så här fint. Velourtyg, 89 kr/m på 150 cm bredd, Ernst textil/Skapamer.se.

Se alla olika färger som tyget finns i och köp det här (länk till Skapamer.se).

velourtyg

Klicka på bilden för att komma direkt till tyget.

Babyfläta

Storlek: Ca 75x90 cm.

Material:

 • 160 cm velourtyg
 • Fyllnadsvadd
 • 2 läderremsor à 3x26 cm
 • Två öljetter
 • Två tryckknappar
 • Cirka 50 cm lädersnöre.
  Tips! Du kan köpa enkla prydnadskuddar på till exempel Ikea och använda fyllnadsvadden från dessa.

Du hittar allt material du behöver för att göra babyflätan här (länk till Skapamer.se).

GÖR SÅ HÄR

 1. Du behöver två remsor, en som är 20x610 och en som är 20x310 cm. Skarva delar genom att sy ihop dem med 1 cm sömsmån, räta mot räta, för att få rätt längd.

 2. Börja med den långa remsan. Vik den dubbelt, räta mot räta, långsida mot långsida. Sy ihop långsidorna med 1 cm sömsmån, vänd ut rätan. Sy ihop halva kortsidorna räta mot räta med 1 cm sömsmån. Fyll korven med fyllnadsvadd från båda ändar. Det kan vara lite trixigt att få ner vadden, men använd något långt att knuffa ner det med, till exempel ett kvastskaft. Sy igen den sista öppningen för hand. Nu har du en stor vadderad cirkel.

 3. Gör den andra stoppade korven. Vik remsan dubbelt, räta mot räta, långsida mot långsida. Sy ihop med 1 cm sömsmån samtidigt som du rundar av kortsidorna, lämna öppet på mitten för vändning. Renklipp kortsidorna och vänd ut rätan. Fyll korven med fyllnadsvadd och sy igen öppningen för hand.

 4. Fläta ihop korvarna med varandra.

 5. Slå i öljetterna i en kortsida vardera av skinnremsorna, 1 cm från kortsidan. Slå i en del av tryckknappen 3,5 cm från ytterkanten i samma kortsidor som öljetterna. Slå i den andra delen av tryckknappen 1,5 cm från ytterkanterna på de andra kortsidorna. Knäpp fast en skinnremsa runt varje ände av korven som är hel, knyt ihop dem i öljetterna med skinnsnöret.

Frågor om beskrivningen: [email protected]

Sticka handdukar: Lär dig göra sjömansbubblor
0:52

Efter reklamen: Sticka handdukar: Lär dig göra sjömansbubblor

(0:52)

Slå på ljud