Artikeln innehåller reklamlänkar
Lästips: BudgettipsMatprisernaSpartipsPengar

10 tips när du ska köpa dator, surfplatta eller smart telefon

05 okt, 2020 
https://image.allas.se/image-518371?imageId=518371&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=93.96&x=0&y=0
Malin Perlheden
Kvinna tittar på en ny telefon i en affär.
Föredrar du en dator, en surfplatta eller en smart telefon när du ska ut på nätet?Oavsett så finns det en del saker att tänka på inför köpet. Här kommer våra bästa tips!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons

Det finns tre sorters vanliga nycklar till internet; dator, smarttelefon och surfplatta. 2018 hade 93 procent av svenskar na tillgång till en dator hemma, 70 procent hade en surfplatta och hela 90 procent av oss ägde en smart telefon.

Att säga att man ska köpa en dator, läsplatta eller en smart telefon är ungefär som att säga att man ska baka utan att specificera om man tänker baka en rulltårta, en sockerkaka eller mandelbiskvier.

Och, precis som inom bak, finns det lika många sorter, och prisklasser på ingredienserna. Att välja vilken typ av produkt, enhet, eller engelskans device som det ofta kallas på internetspråk, som passar dig är alltså ett högst personligt val och det finns en uppsjö av varianter att välja mellan.

Och när du väl bestämt dig finns det en del saker att tänka på.

Att köpa dator, surfplatta eller mobiltelefon

Var kräsen och kom ihåg att det inte finns någon standardlösning som passar alla; såväl modeller som priser skiftar från dag till dig. Gör din läxa och akta dig för impuls köp eller butikspersonal som försöker sälja på dig mer än du behöver.

Annons

Om du ska köpa en persondator, stationär eller bärbar, finns det två spelare på marknaden; PC och Mac.

Se också: Så nyttigt är det att sticka

Så nyttigt är det att sticka - 5 hälsoeffekterBrand logo
Så nyttigt är det att sticka - 5 hälsoeffekter

Datorer

PC

PC står för Personal Computer och finns i modeller från mängder av olika tillverkare vilket också gör att det går att hitta riktigt billiga modeller eftersom konkurrenssituationen är så hård.

Mac

Mac-datorerna kommer samtliga från företaget Apple Inc och har en betydligt snävare utbud än PC-datorerna och är därför också oftast dyrare. Den smalare marknaden gör också att systemen oftast anses vara säkrare, och Mac drabbas inte av virus och andra tråkigheter lika ofta som en PC-dator gör.

Om du vill bygga ihop din egen dator är en PC-dator valet att gå på, en Mac-dator har redan alla delar på plats när du köper den.

Smartphones och surfplattor

När det gäller köp av smartphones och surfplattor finns det tre stora aktörer på marknaden; iPhone, Google Android och Windows Phone.

Annons

Iphone motsvaras av datorns Mac och de ovriga tva av PC-datorn.

Vilken typ som passar dig beror helt pa smak och behov, i grunden kan de olika modeller na samma saker.

10 fragor att tänka på inför köpet

1. Vad ska du anvanda din enhet till?

Behover du en dator for att du vill skriva mejl, betala rakningar, boka en eller annan teaterbiljett eller hitta ett nytt favoritrecept? Da kanske du ska ta ett steg tillbaka och fraga dig sjalv om du egentligen alls behover en dator? Kanske en surfplatta eller en smart telefon racker? Om du daremot vill kunna spela spel kan du behova en dator. Prisklassen ligger pa alltifran 3 000 kronor till uppemot 40 000 kronor för en dator. Fraga dig sjalv hur mycket du ar beredd att betala!

2. Vilka ”ingredienser” behover du?

Det är som att gå och handla mat. Gor en inkopslista over kvaliteten pa ingredienserna som ar viktigast for dig. Kanske är det viktigast med en bra kamera?Eller att den är stor så att du ser tydligt?

Annons

3. Jamfor priser

Kop ingenting innan du har fatt en tydlig bild av hur marknaden ser ut. Valmojligheterna ar manga och du kan spara tusenlappar pa att kolla upp de olika kedjornas priser. Du behover inga dyra sladdar – skillnaden mot de billiga alternativen ar inte markbar.

4. Overvag begagnat

Behover du verkligen det senaste nya? For de allra flesta av oss tacks behoven mer an val aven med en begagnad modell. Kika pa blocket.se eller se om nagon i din narhet kanske ar pa vag att kopa nytt? Barn och barnbarn kanske har gamla avlagda prylar som du kan fynda till en billig slant?

5. Kop med fortroende

Det finns tyvarr manga oseriosa saljare sa valj din butik med omsorg. Vilken aterforsaljare du handlar hos ar helt upp till dig, men valj nagon som du tycker att du kanner fortroende for och kan vanda dig till for support om du behover det.

Annons

6. Fa tips utifran

Du kan rakna med att nastan alla du kanner har en dator, smart telefon eller surfplatta hemma. Fraga dem om deras erfarenheter, vilka modeller de tycker om och vad som varit positiva, och negativa, erfarenheter. Tips fran folk i din narhet ar ofta valdigt vardefulla och har kan du vara helt saker pa att alltid fa ett bra och arligt svar.

7. Testa innan du koper

Har du hittat en modell som du fastnat for? Tank pa ditt kop som om du vore i kladesaffaren och be om att fa testa innan du koper nagot. Tank pa att kladerna ibland ser finare ut pa provdockorna an vad de gor pa din egen kropp. Passar modellen dig verkligen sa bra som du tror? Om inte bor du leta vidare, inget ar sa trakigt som en klanning som korvar sig och sitter obekvamt – samma princip galler har! Be ocksa om oppet kop, om det skulle visa sig att du angrar dig nar du kommer hem.

Annons

8. Var forsiktig med merforsaljning

Sannolikt kommer du bli erbjuden att kopa en forsakring, men har riskerar du att slosa pengar i onodan. Sa lange du har en hemforsakring brukar denna tacka aven datorer, smarta telefoner och lasplattor. Kolla med ditt forsakringsbolag om du ar osaker.

9. Skydda datorn

De allra flesta nya datorer har ett tillfalligt virusskydd som ar datorns motsvarighet till vaccin. Ofta galler virusskyddet bara en manad och har ar det en bra ide att investera i ett fortsatt skydd. Din dator kommer sjalv att fraga dig om du vill fort satta skyddet efter att gratismanaden har lopt ut, men du kan ocksa fraga efter alternativ i affaren.

10. Hitta ett bra stalle for forvaring

Valj ut ett bra stalle hemma dar du kan ha din enhet nar du inte anvander den. Var forsiktig med att ha den alltfor nara vattenledningar, eller inom rackhall for husdjur – eller alltfor synlig for potentiella inbrottstjuvar.

Annons

Nu finns Digitant på Facebook!

Har du redan Facebook, eller tänker skaffa det, och vill få fler tips om den digitala världen, appar, internet och mycket mer? Följ vår Facebooksida Digitant genom att klicka här och klicka på "gilla" för att få ännu mer tips!

Få hjälp med det digitala med Digitant-böckerna!

Digitant: din nybörjarguide till den digitala världen

I tio kapitel visar vi dig steg för steg hur du blir uppkopplad på ett lätt och säkert sätt. Vi följer med dig hela vägen, från det att du skaffar och väljer en enhet att surfa på till hur du använder den.

Dator, platta eller telefon – vi hjälper dig att välja rätt utifrån dina behov. Vi lär dig om säkerhet, källkritik och hur du undviker att bli lurad. Du får hjälp att knyta kontakter på sociala medier och kommer med all säkerhet att upptäcka hur roligt det är att nätverka, hitta grupper som passar dina intressen och få ny kontakt med barn, barnbarn, gamla och nya vänner.

Annons

Varje kapitel innehåller också övningar så att du kan träna och känna dig säker på vad och hur du ska göra.

Digitant: nya steg till ett enklare och roligare liv via nätet

Består av tio kapitel där läsaren exempelvis lära får sig att hitta roliga spel, och spelkamrater, koppla upp sig mot streaming-tjänster som Netflix och Spotify, beställa matkassar och bli en fena på att ta snygga bilder med telefonen.

I slutet av boken finns en praktisk ordlista över vanliga digitala ord och en förteckning över vanliga förkortningar som man ofta ser på internet.

Digitant-böckerna

– den perfekta presenten till dig själv eller någon som vill veta mer om den digitala världen!

Digitant: din nybörjarguide till den digitala världen

Digitant: nya steg till ett enklare och roligare liv via nätet

Digitant: Din enkla guide till säker vardagsekonomi på nätet

Här kan du läsa mer och köpa Digitant-böckerna (reklamlänk)

Digitant böckerna
Annons