Trending: BudgettipsMatprisernaSpartipsPengar

Allt fler pantsätter sina smycken i krisen – kvinnor i klar majoritet

25 jul, 2022 
Malin Gavelin
Till vänster: Kvinna ser ledsen ut. Till höger: Kvinnohand håller fram smycken.
Pantbanken ser betydligt fler regelrätta byrålådstömningar nu än vanligt.
En vigselring i guld, en dyrbar klocka eller kanske ett värdefullt musikinstrument som har följt släkten i generationer. Just nu tömmer svenskarna byrålådorna som aldrig förr på jakt efter en extra slant att betala räkningarna med – och kvinnorna är i klar majoritet.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Allt fler överrumplas nu av de höga mat- och drivmedelskostnaderna och tvingas tömma byrålådorna på jakt efter något av värde att pantsätta. Framför allt handlar det om kvinnor som pantsätter sina guldsmycken och klockor – men krisen slår över hela linjen. Hittills i år har utlåningen på Pantbanken Sverige ökat med hela 25 procent, berättar Pantbanken Sveriges vd Peter Sundström.

– Historiskt sett brukar ekonomisk nedgång eller finansiella kriser innebära minskad utlåning då man är försiktig med att låna när privatekonomin är osäker. Den här gången verkar man inte riktigt ha hunnit med, priserna ökar snabbare än man hinner ställa om sina kostnader, säger Peter Sundström.

Kvinnorna är överrepresenterade bland pantsättarna

Eftersom priset på guld ligger förhållandevis högt är guldsmycken det vanligaste att lämna in på pantbanken just nu, berättar han. Därefter följer klockor och silver. Man ser också att kvinnorna är överrepresenterade bland pantsättarna i krisens fotspår.

Annons

– Kanske beror det på att kvinnor generellt har mer smycken att pantsätta än vad män har – men det är tydligt att kvinnorna är i majoritet, säger Peter Sundström.

Annars syns ingen tydlig överrepresentation av någon särskild grupp – det är personer i alla åldrar som har överrumplats av de stigande priserna, berättar han. Allt från 18-åringar till pensionärer.

Vi ser något fler regelrätta byrålådstömningar nu än vad vi brukar se

Peter Sundström

– Vi ser möjligtvis något fler regelrätta byrålådstömningar nu än vad vi brukar se, säger Peter Sundström som själv har hoppat in och tagit emot kunder på pantbankens kontor under sommarmånaderna.

Se också: Det här ska du tänka på när du handlar – spara tusentals kronorBrand logo
Se också: Det här ska du tänka på när du handlar – spara tusentals kronor

Man behöver pengar snabbt

De allra flesta lån hos pantbanken är av kortare karaktär – man behöver helt enkelt pengar snabbt för att betala räkningarna innan nästa lön eller pension kommer in på kontot.

Annons

– 90 procent av de som pantsätter något hos oss löser ut sina varor igen. Oftast inom en relativt kort tidsperiod. Det som blir kvar är i första hand gamla vigselringar från tidigare äktenskap där man från början hade bestämt sig för att inte försöka lösa tillbaka varan.

I höst väntas fortsatt ökad utlåning – men den som har funderingar på att pantsätta något bör agera i tid. Risken är nämligen stor för fallande priser på framför allt klockor och väskor eftersom hushållen drar ned på sina utgifter.

– När kassaflödet sinar, är risken uppenbar att efterfrågan på lyxsegmentet minskar. De senaste åren har den kategorin ökat explosionsartat där efterfrågan har varit så stark att många produkter har kostat mer på andrahandsmarknaden än nya i butik. Den trenden lär vi nu, i varje fall på kort sikt, se ett slut på, säger Peter Sundström.

Annons