Artikeln innehåller reklamlänkar

Bästa lösningen för att slippa betala för plastpåsar

Kvinna stoppar tomater i en plastpåse.

Foto: Shutterstock/TT

Slipp betala onödiga slantar när du köper frukt och grönt. Här är lösningen som är snäll mot både plånboken och miljön!

Den 1 maj 2020 infördes plastpåseskatten, vilket innebär att skatt tillämpas på alla plastpåsar som sätts på marknaden. Den nya lagstiftningen gör ingen skillnad på vilket typ av plastmaterial som påsarna är gjorda av. Påsar av förnyelsebar eller återvunnen plast beskattas alltså på samma sätt som en fossilbaserad kasse.

Videon kunde inte hittas

Skatten på plastpåsar är en del av EU:s försök att minska mängden avfall från förpackningar. Med den nya skatten beskattas vanliga bärkassar i plast med tre kronor per påse. Det betyder att priset för en plastpåse landar på runt sju kronor styck i butikerna.

Lagen omfattar även tunnare kassar som används till att packa frukt, grönt och frysvaror i. Denna skatt ligger på 30 öre per påse.

Så gör svenska kvinnor sina inköp

I en undersökning som allas.se genomfört fick svenska kvinnor berätta hur de gör när de handlar frukt och grönt i affären efter att plastskatten infördes. Totalt deltog drygt 120 kvinnor i åldern 35–70 år. Undersökningen genomfördes i augusti 2020.

Majoriteten av kvinnorna, 39 procent eller 48 stycken, angav att de hade med sig egna påsar hemifrån. Ett nästan lika vanligt alternativ, vilket 47 stycken kvinnor angav, var att använda de papperspåsar som butikerna erbjuder kostnadsfritt.

Betydligt mindre vanligt var att lägga livsmedlen direkt i kundvagnen eller korgen. Bara 9 procent av kvinnorna, eller 11 stycken, svarade detta. Inte heller brukar svenska kvinnor betala för plastpåsarna. Endast 5 procent uppgav det alternativet.

8 procent av kvinnorna som medverkade i undersökningen angav att de hade en annan lösning, dock oklart vilken.

Bästa lösningen för att slippa plastskatt

Vill du också vara snäll mot miljön och slippa betala dyra pengar för plastpåsar? Då passar nätpåsar perfekt till frukt och grönt. Dels kan du bära hem varorna i dem, dels kan du använda påsarna till förvaring. Dessutom kan du skölja av livsmedlen direkt i påsarna och när frukten är slut kan du använda påsarna om och om igen.

Påsarna hjälper även till att hålla dina grönsaker och frukter fräscha längre, eftersom de luftas till skillnad från i en stängd påse.

Det här setet innehåller tre påsar i olika storlekar och tål maskintvätt i 40°C.

Läs mer och beställ nätpåsarna här (länk till Smarta saker)

Foto: Aller media shop

Läs mer och beställ nätpåsarna här (länk till Smarta saker)

Källor: Svensk Handel, allas.se och Google Analytics

Kylskåpsguide: Så placerar du maten för längsta hållbarhet