Artikeln innehåller reklamlänkar
Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Kylskåpsguide: Så placerar du maten för längsta hållbarhet

15 dec, 2021 
Allas.se Redaktionen
Kvinna tittar i kylskåpet.
Ställer du också in maten i kylskåpet baserat på var det finns plats? Då är det dags att tänka om! Genom några smarta val kan du förlänga hållbarheten på dina livsmedel.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att få plats med alla matvaror i kylskåpet kan kännas som att lägga ett stort pussel där varje centimeter räknas för att få plats med det som man fått med sig hem från affären. Men även om du tillhör skaran som har ett kylskåp som gapar tomt för det mesta så gör du klokt i att placera dina matvaror strategiskt. Att placera livsmedel på olika ställen kan ge maten längre hållbarhet så du slipper bidra till matsvinn och sparar pengar på kuppen. Här får du en smart guide till hur du kan tänka runt placeringarna.

Så placerar du maten i kylskåpet

Lådorna

Förvaringslådorna längst ner i kylskåpet kallas ofta för grönsakslådor och som namnet avslöjar är dessa bäst lämpade för frukt och grönt.

Genom att lägga frukt och grönsaker i nätpåsar ger du dem bästa förutsättningar för att hålla sig fräscha och fina. Perfekta att ha med när du handlar och enkla att rengöra i maskin!

Annons

Läs mer och beställ nätpåsarna här (reklamlänk)

Undre hyllpan

Denna placering tillhör de kallaste i ditt kylskåp och därför är det bra att placera livsmedel som klarar av lägre temperaturer här. Rått kött, mjölkprodukter och ägg är exempel på matvaror som är bra att ha här.

Förvara alltid livsmedel i tätslutande lådor. Dessa smarta modeller kommer i två storlekar som tål frys, maskindisk och mikrovågsugn. När du inte behöver lådorna är de enkla att fälla ihop och ställa undan utan att de tar upp en massa plats.

Läs mer och beställ matlådorna här

Mittenhyllorna

Här är temperaturen jämn och mejeriprodukter som mjölk, smör och ost mår bra av att placeras här.

Annons

Trött på att bråka med plastfolierullarna? Smarta silikonlock är ett praktiskt och miljövänligt alternativ som passar de flesta behållare. De kommer i 6-pack och är mycket enkla att rengöra.

Silikonlock på burkar.

Läs mer och beställ silikonlocken här (reklamlänk)

Övre hyllplan

Längst upp i kylen kan du placera mat som inte behöver tillagas, eller till exempel rester. Även örter mår bra av att få vara på denna högre placering i dörren.

Bevarare som håller örter färska.

Färska örter får dessutom betydligt längre hållbarhet om du förvarar dem i en så kallad örtbevarare som förser dem med rätt mängd vätska.

Annons

Läs mer och beställ örtbevararen här (reklamlänk)

Dörren

Hyllplanen i kylskåpets dörr är faktiskt det varmaste stället i kylskåpet och därför gör du klokt i att placera mat som inte är värmekänslig här. Drycker som juice, vatten och läsk tar inte skada av att stå i dörren, däremot ska du undvika att ha mjölkprodukter här.

Tycker du att det är svårt att få i dig tillräckligt med vätska? Ett enkelt sätt att festa till det lite extra är att servera drycken i en lyxig karaff. Den här klassiska modellen kommer med fyra glas och passar även perfekt som present!

Annons

Läs mer och beställ setet här (reklamlänk)

Se också: Så ska du använda durkslaget

Så ska du egentligen använda durkslagetBrand logo
Så ska du egentligen använda durkslaget

Källa: Good Housekeeping

Annons