Lästips:BudgettipsMatprisernaSpartipsPengarÅterbruk

Beräknas ta decennier innan lönerna är jämställda

10 jul, 2020 
sofia sundqvist
En illustrerad bild av en man och kvinna som båda står på en jämn vågskål
Män tjänar mer än kvinnor, så ser det ut världen över. I Sverige beräknas det ta 66 år innan lönerna blir lika mellan könen, i alla fall om utvecklingen fortsätter i den nuvarande takten. Det enligt en ny forskningsrapport.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Lönegapet mellan män och kvinnor har minskat, men inte särskilt mycket. År 1993 tjänade kvinnor i genomsnitt 71 procent av männens lön, för att 25 år senare tjäna 76 procent av männens genomsnittliga lön.

Fortsätter de i samma takt tar det alltså ytterligare 66 år innan lönerna mellan könen är jämställda, det visar nya siffror från Swedbank.

Även kvinnors pension är lägre än männens. En mätning som gjordes 2018 visar att kvinnors genomsnittliga pension är 69 procent av mäns. För att göra det mer jämställt i hushållet tipsar Madelén Falkenhäll, senioranalytiker på Swedbank, om att ta upp frågan i hushållet.

Se också: De är Sveriges 5 rikaste

Här är Sveriges 5 rikaste!Brand logo
Här är Sveriges 5 rikaste!

– Det blir en stor eftersläpning. En viktig fråga i pension är att man pratar i sitt hushåll. Pensionen måste upp på bordet så att man pratar om det. Hur kan vi göra det jämställt? Man kan föra över pensionsrätter men man kan också skapa ett sparande som egen tillgång, säger Madelén Falkenhäll till Aftonbladet.

Annons