Lästips:BudgettipsMatprisernaSpartipsPengarÅterbruk

Coronaviruset: 15 frågor vi har om ekonomi just nu

18 mar, 2020 
Lovisa Svedlund
Porträtt av ekonomen Annika Creutzer.
Kan banken kräva in mina lån och hur sparar jag egentligen mina pengar bäst när ekonomin skakar? Ekonomiexperten Annika Creutzer svarar på 15 vanliga frågor om ekonomin just nu.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Videon kunde inte hittas

Det är inte lätt att veta hur man ska tänka kring sin ekonomi under corona, när det dagligen kommer nya besked om börser som störtdyker och branscher som varslar om uppsägning.

Vi lät ekonomiexperten Annika Creutzer svara på några av de vanligaste frågorna om pengar som vi har just nu.

Varför dyker börserna i världen?

– Det är en oro för att det ska gå sämre för företagen i framtiden. Börskurser visar framför allt förväntningar om framtiden. Dessutom var optimismen stor förra året och börserna steg kraftigt vilket brukar ge börsnedgång så fort det kommer något som är negativt.

Hur ska jag tänka kring sjunkande aktier och fonder – sälja eller behålla?

– Det beror på när du ska använda dina pengar. Är det om ett par år bör värdena ha blivit högre och du tjänar på att inte sälja nu.

– Men är det pengar du ska ha inom något år är det bra att ta ut från fondkontot nu. Gör det stegvis eftersom det är kraftiga upp- och nedgångar och du minskar risken för att allt tas ut när andelarna är som minst värda.

Annons

– Är du orolig och har fonder och aktier i ett försäkringssparande eller ISK, investeringssparkonto, kan du flytta till en räntefond. Då växer inte pengarna men de kryper inte heller. Se det som en tillfällig parkeringsplats men stanna inte för länge. Då missar du den uppgång som förr eller senare kommer.

Var är mina sparpengar säkrast just nu, nollräntekonto, i fonder, i madrassen…?

– Pengar är säkra på banken. Välj alltid ett sparkonto där det finns insättningsgaranti. Här kan du kolla om banken har insättningsgaranti och läsa mer riksgalden.se/insattningsgarantin/.

Är det smart att köpa aktier nu, börsen går ju ner?

– Har du en mycket god ekonomi och kan ta risk kan du passa på att köpa. Men du måste vara beredd på att värdet kan falla ytterligare. Den som månadssparar i fonder bör fortsätta med det. Just nu får du fler fondandelar för din månadspeng än du fick för ett halvår sedan. Genom att månadsspara utjämnar du risken i ditt sparande.

Annons

Se filmen: Vårdpersonalen applåderas över hela landet

Se hur vårdpersonalen applåderas för kampen mot coronavirusetBrand logo
Se hur vårdpersonalen applåderas för kampen mot coronaviruset

Ska jag tänka på olika sätt med var jag har mina pengar beroende på min ålder?

– Ja, men det handlar framför allt om hur din ekonomi ser ut för övrigt, hur beroende du är av dina pengar. Äldre med mycket god ekonomi och en förmögenhet kan ta en högre risk. Men generellt sett – pengar som ska användas långt fram i tiden kan du ta högre risk med, under spartiden kommer värdet att gå både upp och ner men sett över lång tid bör du få en bättre avkastning än om du har pengarna på banken eller i räntefonder.

– Den som ska använda sina pengar i närtid bör säkra hem dem genom att stegvis föra över dem till räntefonder eller bankkonto. Men tänk på att livet efter arbetslivet kan vara långt, för många 30 år. Därför kan det vara bra att ha en del kvar i aktiefonder ytterligare ett antal år.

Kan mat och dagligvaror bli dyrare nu?

– Ja, när inte mat och annat kan transporteras lätt över världen ökar kostnaden och priset. Min gissning är också att en del passar på att höja priset på varor som det blir brist på. Samtidigt kommer många att förlora pengar, till exempel blir arbetslösa, vilket innebär att köpkraften kan minska. Vi har inte råd att betala mer och kanske avstår från att köpa eller väljer billigare alternativ, det i sig kan bli en motkraft till stigande priser.

Annons

Kan banken plötsligt få för sig att kräva in alla mina lån?

– Nej, det är förbjudet enligt lag. Så länge som du sköter ditt lån och betalar ränta och eventuell amortering har du inga problem.

Kan räntan chockhöjas?

– Mycket otroligt. Snarare tror analytiker att vi kan vänta lägre räntor. För att hjälpa sitt lands ekonomi sänker ländernas centralbanker sina styrräntor. De köper också upp obligationer vilket i praktiken också innebär att vi får mer pengar i omlopp. Allt för att hjälpa till så att ländernas ekonomier inte drabbas för hårt.

Kan min bostad förlora i värde när det är skakigt i ekonomin?

– Ja, om du ska sälja bostaden kan det hända att färre kommer på visning. Men ska du bo kvar spelar det ingen roll om värdet faller under en tid.

Borde man sälja sin bostad nu – om den förlorar i värde sen?

– Är räntan fortsatt låg eller lägre talar det för att bostadspriserna inte faller. Men blir fler arbetslösa och oron gör människor försiktiga kan det dämpa priserna. I det långa loppet tror jag dock inte att corona kommer att ha någon större betydelse för bostadspriserna.

Annons

Riskerar jag få sänkt lön om jag arbetar i bransch som är drabbad?

– Ja, men det kommer också att betalas ut stöd. Exakt hur det blir sammantaget är för tidigt att säga. Din arbetsgivare måste ansöka om stödet. Kolla också med facket vad som gäller på din arbetsplats.

Vad är permittering?

– Du har kvar din anställning men du arbetar inte. Vanligtvis får du lön och du måste vara beredd att omgående börja arbeta om din arbetsgivare säger så. Facket kan ge mer information.

Hur funkar det med slopade karensen?

– Karensavdraget (tidigare karensdagen) gäller inte. Det är full ersättning från första dagen. Arbetsgivaren behöver inte heller betala för de första två veckorna just nu, utan kan få ersättning från staten. Kravet på intyg efter en sjukvecka är också slopat för att minska belastningen på vården.

Hur ska man tänka som småföretagare? Många känner panik för drastiskt minskade inkomster

- Blir det riktig kris kan du göra företaget vilande och då få a-kassa. Men kraven är hårda och du får bara göra det vilande vart femte år. Alternativet är att lägga ner företaget helt. Det bästa är att kolla med din a-kassa. Många företagare är inte med i någon a-kassa och de kommer att få det tufft. Som det ser ut nu kan de få anstånd med skatteinbetalningar. Men de pengarna bankerna fått för att låna ut till företag kan det vara svårt för de små företagen att få. Och lån ska betalas tillbaka.

Annons

– Tyvärr tror jag att många av våra småföretag inom bland annat besöksnäringen, hotell och restaurang kommer att bli pandemins stora förlorare.

Vissa påstår att Coronapandemin kan leda till en ekonomisk kris, stämmer det och vad innebär det?

– Visst kan det bli en nedgång i ekonomin. Men till skillnad från då är det inte allvarliga brister i ekonomin. 90-talet började med att fastighetsbolag hade fått stora lån på fastigheternas fiktiva framtida värde. En bubbla helt enkelt. Och på 30-talet var det också en bubbla finansvärlden. Nu har vi bra förutsättningar i ekonomin och goda finanser för staten vilket innebär att Sverige kan låna till nästan ingen kostnad alls för olika insatser. Räntorna är låga, fastighetspriserna är höga mest för att det är brist framför allt på bostäder och för att räntan är låg. Börserna stiger mest för att det inte finns några bättre alternativ när obligationer och andra räntepapper inte ger någon avkastning.

– Vi har också ett stort sparande för framtiden, bland annat pensionsavsättning, som måste placeras. Dessutom går de flesta svenska företag i grunden mycket bra. Hur stor påverkan på näringslivet det blir av pandemin återstår att se.

Foto: TT

Läs mer om coronaviruset

Hur smittar COVID-19? Och hur kan jag skydda mig? Hur farlig är egentligen en pandemi och vad kan jag själv göra för att hjälpa andra?

Här har vi samlat alla våra artiklar om coronaviruset och dess spridning.

Läs allt om coronaviruset här

Annons