Experterna om coronavirus: Då är värsta krisen över

Kollage av coronavirus i närbild och Anders Tegnell.
Statsepidemiolog Anders Tegnell och andra experter om när allt kan börja återgå till det normala – efter COVID-19.

Det började i Wuhan i Kina i november förra året. Då misstänker man att det nya coronaviruset hoppade över från djur till människa vid stadens fiskmarknad. Först i december började kinesiska läkare inse att något allvarligt var på gång.

Så många har dött i COVID-19

De 15 vanligaste frågorna om coronaviruset

Sedan dess har utvecklingen gått fort. Eller snarare: först hände inget, sedan hände inget – åtminstone på våra breddgrader. Men de senaste veckorna har allt gått snabbt. Från ett fall av COVID-19 i Sverige i början av februari till över 1000 sjuka i dag och sju dödsfall till följd av sjukdomen, enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror i skrivande stund, den 17 mars 2020.

Och tyvärr verkar COVID-19 vara här för att stanna, enligt experterna. Vi får leva med försiktighet och smittmedvetenhet i många månader till.

Målet är nu att skona de svaga i samhället – och därmed sjukvården. Det gör man genom att platta ut smittkurvan, så alla inte blir sjuka samtidigt. Om vi lyckas med det tror statsepidemiologen Anders Tegnell att coronaepidemin kan nå sin kulmen något halvår efter utbrottet i Sverige.

Coronakrisen kan fortsätta i höst

Triage och flockimmunitet – här är de nya coronaorden du bör ha koll på

– Vi vill trycka ut kurvan så mycket som möjligt. I Wuhan var den ganska brant och där dröjde det tre månader till de nådde toppen, om det börjar svänga i Italien tog det ett par månader – så om man plattar ut kurvan: 5-6 månader, sade han vid Folkhälsomyndighetens presskonferens i veckan.

Det skulle med andra ord innebära att COVID-19 skulle nå sin kulmen under sommaren, men alltså fortsätta i ytterligare ett antal månader.

Johan Giesecke, före detta statsepidemiolog och WHO:s rådgivare, har delat liknande tankar tidigare när han blivit intervjuad:

– Många kommer att smittas, men väldigt få kommer att bli väldigt sjuka, sade han till Tv4:s Efter fem förra veckan.

Vändningen trodde han skulle dröja.

– I bästa fall till sommaren, i sämsta fall fortsätter det i höst igen.

Agnes Wold tror coronakrisen varar ett år

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, är ännu mer pessimistisk:

– Jag tror att det handlar om ett år minst för Sveriges del. Om vi får fram någon verksam behandling tidigare än så är det naturligtvis underbart, men det är ingenting vi kan räkna med, har hon tidigare sagt till Aftonbladet.

Källa: Folkhälsomyndigheten, TV4, aftonbladet.se

Foto: TT

Läs mer om coronaviruset

Hur smittar COVID-19? Och hur kan jag skydda mig? Hur farlig är egentligen en pandemi och vad kan jag själv göra för att hjälpa andra?

Här har vi samlat alla våra artiklar om coronaviruset och dess spridning.

Läs allt om coronaviruset här