Trending: BudgettipsMatprisernaSpartipsPengar

Ditt hem kan vara en guldgruva – tjäna pengar med enkla medel

27 apr, 2022 
AvMagnus Andersson
bild på ett rött sommarhus på en stor grön gräsmatta
Sommarhus? Javisst, och en guldgruva! Genom att hyra ut ditt fritidsboende kan du tjäna stora pengar.
Sitter du på en guldgruva som du inte vet om? Med enkla medel kan du få ett tillskott i kassan och förgylla vardagen!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

För många av oss är det nu slut på sötebrödsdagarna. Högre priser på allt från bolån till matkasse och bränsle till bilen har fått allt fler att dra åt svångremmen.

Men att rätta mun efter matsäck behöver inte bara handla om att dra ner på utgifterna när bistra tider står för dörren. Tvärtom kan man, om möjligheterna finns, även satsa på att öka intäkterna.

Till exempel genom att hyra ut sitt fritidshus.

Inte minst i tider som dessa när både pandemi och oroligt omvärldsläge fått en hel del semesterfirare att satsa på en hemester i stället för utlandsresor.

Se också: Så boostar din ekonomi – sparekonomen tipsarBrand logo
Se också: Så boostar din ekonomi – sparekonomen tipsar

En undersökning som Ica Banken har gjort visar att 29 procent av svenskarna äger ett fritidshus, men bara 7 procent har huset tillgängligt för hyresmarknaden vilket borde göra potentialen att tjäna pengar på uthyrning större.

Annons

- För många hushåll kommer den närmaste tiden bli mycket dyrare, man väljer kanske att ställa bilen hemma lite oftare, duscha mindre och annat som håller utgifterna nere. Men har man något att hyra ut, som ett fritidsboende, ökar ju möjligheterna till att höja intäkterna varje månad, säger Magnus Hjelmér, vardagsekonom på Ica Banken.

Men innan du börjar fila på en säljande annonstext finns det en del grejer som är viktiga att tänka på.

– Man behöver kratta manegen för sig själv och se till att man skyddar både sitt boende och ekonomin om något trots allt skulle gå fel vid uthyrningen, säger Magnus.

Få koll på avtalen

Bland annat behöver man se till att alla papper är i ordning, kort sagt att man noga har reglerat vad som gäller kring uthyrningen.

– Kring försäkringar till exempel. Om fritidshuset hyrs ut sporadiskt anser de flesta försäkringsbolag att det är samma förutsättningar som gäller som om du själv var där. Men eftersom det kan skilja lite mellan bolagen är det generella rådet att alltid kontrollera vad som gäller innan man skriver kontrakt om det visar sig att man behöver ha en extra försäkring av något slag.

Annons

Juridik och avtal i all ära, ska det bli någon förtjänst måste man förstås ha någon att hyra ut till också. Hyresgäster kan du hitta på flera olika håll: kanske det finns någon bland vänners vänner som är intresserad? Ett annat alternativ är att lägga ut en annons på nätet.

– Utöver att man då behöver ta sig en funderare på vem man ska hyra ut till är det också sunt att tänka på vilken prisnivå man vill ta ut. Att hamna rätt i prisläge är avgörande för hur många som kommer att vara intresserade och boka, säger Magnus.

Så hittar du rätt pris

Hans råd i frågan är att gå ut på nätet och kolla vad jämförbara objekt kostar för att på så sätt hitta en lagom nivå.

- Många tenderar att värdesätta sina egna saker högre än vad det faktiska värdet är. Men en stuga i Stockholms skärgård kommer alltid att vara dyrare än en stuga i Älvkarleby. Genom att välja rätt prisnivå ser man till att öka möjligheten att få till en lyckad affär. Jag brukar säga att det är bättre att ha ett ägg i korgen än inget alls, säger Magnus.

Annons

Den som hellre är utan detta huvudbry kan med fördel vända sig till en förmedlare. Mot en avgift får man hjälp med allt från att hitta hyresgäster till att skriva avtal, ordna med försäkringar och hantera nyckelutlämning.

Det är förstås inte bara fritidshus som är möjliga att hyra ut. Den som har ett större boende kan kanske testa att hyra ut ett eller flera rum. Står det en husbil eller husvagn på uppfarten kan man med fördel hyra ut dem också och dra nytta av det explosionsartade intresset för att semestra på hjul. Eftersom både husbilar och husvagnar kan vara mycket kostsamma investeringar är det många som är intresserade av att hyra i början för att känna på om detta är något att satsa på eller ej.

Fakta: Förbered dig inför uthyrningen

www.skatteverket.se finns mer att läsa om vilka regler som gäller för uthyrning av privatboende och vilka avdrag du kan göra.

Om du har bostadstillägg och eller annat stöd kan du läsa mer om hur det påverkas av en eventuellt ökad inkomst på Försäkringskassans hemsida: www.fk.se

Annons

Och har man en bil hemma som mest bara står still kan det finnas möjlighet att ansluta den till en bilpool. Möjligheterna att dryga ut kassan genom uthyrningsverksamhet är alltså stora.

Bild på vardagsekonomen Magnus Hjelmér på Ica Banken
Vardagsekonomen Magnus Hjelmér tipsar om hur man kan förvandla sitt sommarhus till en guldgruva.

– Våga prova i alla fall! Är det inte något för dig så är det bara att göra något annat i stället, säger Magnus.

Innan man ger sig i kast med uthyrningar av någon form bör man dock vara uppmärksam på rådande skatteläge. I nuläget får du ha skattefria hyresintäkter upp till 40 000 kronor årligen. Därefter får du dra av ytterligare 20 procent av hyresintäkten. Totalt får du hyra ut ditt fritidsboende för 50 000 kronor skattefritt per år.

Se också: Titta in i de svenska kändisarnas lyxiga lantställenBrand logo
Se också: Titta in i de svenska kändisarnas lyxiga lantställen

Töm garaget och tjäna storkovan

Värt att tänka på är även att eventuella bostadstillägg och andra bidrag kan påverkas eftersom hyresintäkter klassas som inkomst, även om det är skattefritt till en viss del.

Annons

- Tumregeln är alla bidrag och stöd påverkas på ett eller annat sätt om inkomsten ökar. Därför är rådet att noga kontrollera vilken effekt det kan ge, säger Magnus.

Har du inget att hyra ut men väl en massa prylar som inte behövs kan du ändå göra dig en hacka. Enligt diverse undersökningar är våra garage och förråd packade med saker som vi inte använder för i snitt14 000-16 000 kronor.

Genom att sälja av sånt där som man ändå inte använder längre kan man snabbt få in lite extra resurser alltså.

Bra att tänka på är att försöka sälja det som är i säsong, just nu är det kanske inte barnbarnens hockyerör och dina gamla längdskidor som ska ut på marknaden, spara dem till vintern i stället och försök snarare bli av med cykeln som ändå var för stor. Eller kajaken, tältet….

– Det gäller helt enkelt att hitta värdet i det som andra kan uppskatta, säger Magnus Hjelmér.

Annons

Fakta: Här är det som folk vill ha

Mest sökt på Blocket just nu (15-25 april)

1: Bilar

2: Hund

3: Utemöbler

4: Bmw

5: Bortskänkes

6: Cykel

7: Moped

8: Husvagn

9: Volvo

10: Husbil

Källa: Blocket

Ebba Rosencrantz, pressansvarig på Blocket, håller med.

–Årstidsbyten är alltid högsäsong både för att köpa och sälja begagnat. Det är nu man är i full gång med att vårrensa och sälja av saker man inte behöver men också letar efter utemöbler, saker till trädgården och andra vårgrejer. Så det är en perfekt tid både för att köpa och sälja.

Fakta: Kom i gång med utförsäljningen

A och O inför en lyckad garage/förrådsrensning är att ha en överblick av vad du vill sälja.

Rensa bland kläder och prylar. Ett riktmärke kan vara att sådant du inte använt på minst ett år kan säljas. Var stenhård i urvalet.

Känns det svårt att göra sig av med vissa prylar? Utmana dig själv. Sätt upp ett mål: till exempel att du vill sälja för en viss summa eller att du ska sälja ett visst antal saker?

När du har bestämt dig för vad du ska sälja gäller det att göra det så attraktivt som möjligt. Ta fina bilder och lägg upp annonsen på olika ställen, till exempel Facebook eller Blocket.

Källa: Blocket

Annons