Lästips:BudgettipsMatprisernaSpartipsPengarÅterbruk

Egenföretagaren Therese började pensionsspara: ”Nu har jag kontroll”

28 okt, 2020 
Birgitta Lindvall Wiik
En bild på egenföretagaren Therese Suazo och två händer som håller i pengar.
Therese Suazo driver eget företag och råder andra i samma situation att börja spara så fort det finns utrymme för det.
Som egenföretagare har man ingen automatisk tjänstepension att tryggt luta sig tillbaka mot. Det gäller att spara till pensionen på egen hand. Det insåg Therese när hon en dag träffade en kvinna som visste allt om pensionssparande.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Som egen företagare hade 35-åriga Therese Suazo från Stockholm länge blundat för pensionsfrågor, men mötet med ekonomen och arbetskompisen Sabrina Thams blev en väckarklocka.

– Pension är ju så tråkigt, det hör man på namnet till och med. Men så träffade jag Sabrina när vi jobbade ihop, och hon berättade om sin passion för pension.

– Det är till hundra procent hennes förtjänst att jag nu tagit kontroll över min framtid, säger Therese.

3 peppande Facebook-grupper

  • Sandra Bourbon, Framtidsfeministen: har både blogg och Facebookgrupp. Investerar i jämställda bolag och har bra sparinspiration. Hennes sparportfölj slår börsen med råge!
  • Aktiefixen tjejer Premiepension: i denna Facebookgrupp samlas kvinnor som maxar sin premiepension. Gå med för att få tips om olika strategier och pepp att få ut maximalt ur din premiepension.
  • Tjejer som gillar aktier: en av Sveriges största grupper för kvinnor som gillar investeringar. Bra tips för nybörjare, massor med kunskap och vänlig stämning för att peppa kvinnor till investerande.

Hon berättar att hon under nio år som entreprenör inte sparat en enda krona till tjänstepensionen – något som sköts av arbetsgivaren när du är anställd, men av dig själv när du driver företag.

Det var inte så svårt och faktiskt inte ens tråkigt.

Däremot visade det sig att det fanns små pengapotter på spridda ställen från korta anställningar hon haft för många år sedan.

Annons
Så maxar du ditt sparande - 5 tips från sparekonomenBrand logo
Så maxar du ditt sparande - 5 tips från sparekonomen

– Under en lunch förklarade Sabrina för mig hur jag skulle ta reda på vilken tjänstepension jag hade sen tidigare. Hon gav mig också goda råd för att komma igång med ett sparande via mitt företag. Först nu förstod jag hur viktig tjänstepensionen är, för både mig och min man som båda är företagare.

4 inspirerande Instagram-kvinnor

  1. Therese Nyren, @sueelleninvestments: en kvinnlig kapital-förvaltning av kvinnor med fokus på kvinnor. Ni kan vända er hit för att investera och få kvalificerad rådgivning.
  2. Patricia Hjärtner, @tradingmamman_hjartnerpartner: håller kurser i ”day trading” (köp och sälj av aktier). Med hennes devis ”många bäckar små” river hon ner gamla myter om aktier.
  3. @aktietjejerna: inspirerar för att hjälpa dig bli ”Financially Fab”. De boostar ditt ekonomiska självförtroende!
  4. Elin Helander, @elin.helander: författare och forskare inom ekonomiska beteenden. Lär dig mer om hur hjärnan fungerar när det gäller pengar och sparande.

Therese säger att hon börjat fundera allt mer på ekonomi sedan hon blev mamma till Bianca för två år sedan.

– Nu har jag samlat ihop de små tjänstepensionspotterna från förr och har ett månatligt fondsparande. Det var inte så svårt och faktiskt inte ens tråkigt. Nu sover jag gott om nätterna och det är riktigt kul att då och då hålla koll på hur sparandet växer.

Therese uppmanar alla som driver eget företag att börja spara till tjänstepensionen.

– Ta hjälp av någon kunnig person så att du kommer igång. Börja spara så fort du har utrymme för det i företaget!

Annons