Trending: BudgettipsMatprisernaSpartipsPengar

Sandra är Framtids-feministen: ”Vid 45 ska jag vara ekonomiskt fri”

29 jul, 2020 
Birgitta Lindvall Wiik
En ung kvinna håller handen på höften och ser självsäkert in i kameran.
Småbarnsmamman Sandra Bourbon brinner för en jämställd framtid, där alla kvinnor exempelvis har ett eget ”fuck-offkapital”.
Sandra kallar sig för Framtidsfeministen och har två viktiga mål med sitt arbete och sparande. Hon vill bidra till ett jämställt samhälle och siktar på att bli ekonomiskt fri vid 45 års ålder. Mormor Ann-Mari, som alltid haft koll på pengarna, är både en av Sandras förebilder och fans.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

En liten fot har tappat sin strumpa och gammelmormor Ann-Mari Berggren, 83, trär den på Érics fot. Han är fyra månader vid intervjutillfället, och en av hennes ögonstenar.

– Jag ställer gärna upp som barnvakt när det behövs. När Sandra var liten passade jag henne också, säger Ann-Mari med en nickning mot barnbarnet, som är Érics mamma.

Sandra Bourbon, 34, har blivit känd som Framtidsfeministen. Hon brinner för en jämställd framtid, där alla kvinnor exempelvis har ett eget ”fuck-offkapital”, som ska göra det möjligt för dem att skiljas. Om de själva vill det.

– Det är fortfarande många kvinnor som stannar i dåliga relationer, bara för att de inte har råd att lämna sin man, säger Sandra och berättar att det ojämställda samhället syns i alla skikt. När hon själv kom ut i arbetslivet, efter tuffa studier i teknisk fysik, upptäckte Sandra att det finns väldigt få kvinnor i ledande positioner.

Annons
Här är Sveriges 5 rikaste!Brand logo
Här är Sveriges 5 rikaste!

Sitter inte i generna

Sandra, som trott att hon tävlade om jobben på lika villkor, blev arg. Hon blev så arg att hon bestämde sig för att göra något åt saken. Till en början letade hon reda på forskning som visade att kvinnor är lika bra chefer som män. Ledaregenskaper sitter inte i generna!

– Dessutom visar en rad undersökningar att jämställda bolag är mer lönsamma än andra. Eftersom pengar styr världen bestämde jag att mina pengar ska jobba för en jämställd framtid. Det fanns ingen jämställdhetsfond 2015 och jag hade aldrig investerat pengar i aktier förut, men nu ville jag lägga mitt sparande i jämställda bolag, säger Sandra.

En ung kvinna håller upp ett kontokort och ser glad ut.
Friheten hägrar för Sandra. Och friheten är att kunna jobba hur lite eller mycket hon vill, varifrån hon vill.

Hon valde ut åtta svenska bolag med jämställd ledning och delade sedan sin aktieportfölj, Framtidsfeministen, på handelsplatsen Shareville. Aktieportföljen gick som tåget, väckte uppmärksamhet och fick snabbt mängder av följare. Snart bjöds Sandra in som föreläsare och blev tillfrågad som expert – till och med av en bankman som från en början hånat henne.

Annons

Det var alldeles i början av hennes karriär som bankmannen mejlat Sandra för att rätta hennes språk i ett Facebookinlägg. Han tyckte inte att hon använt rätt fackspråk.

– Men för mig är det inte viktigt att använda svåra ord. Tvärtom – det viktigaste är att folk fattar vad jag menar, säger Sandra som självklart ställde upp när bankmannen senare ville ha hennes synpunkter på bankens fondutbud.

Mormor Ann-Mari skrattar och säger stolt att Sandra var en ledare redan som liten.

– Ja, hon förde även sin brors talan och tog sig alltid an de tuffaste uppgifterna. Det har hon nog från sin mamma Christina, som exempelvis bestämde sig för att läsa ryska för att ingen annan gjorde det.

Från hästar till studier

Sandra växte upp strax utanför Stockholm, med mamma Christina, pappa Håkan och lillebror Ludvig. Hennes stora intresse var hästar och till en början satsade hon på en framtid med ridning och hopptävlingar.

Annons

– Det var under mitt år hos elitryttarna Peder Fredricson och Lisen Bratt Fredricson som jag förstod att det inte skulle funka. För att lyckas behöver man tio hästar som kostar tio miljoner. De pengarna hade varken jag eller mina föräldrar och därför bestämde jag mig för att plugga istället. Jag hade hört att teknisk fysik var svårt och därför valde jag det.

En äldre kvinna håller armen om en yngre kvinna, hennes barnbarn.
Mormor Ann-Mari är Sandras förebild.

Redan under studieåren upptäckte Sandra att tjejerna var i minoritet men riktigt hur illa det var såg hon inte förrän hon fick sitt första jobb.

Annons

– Förutom att kvinnorna saknades i de ledande positionerna visade mina efterforskningar att kvinnliga akademikers livslön är 2,8 miljoner lägre än männens och att kvinnor investerar mindre än män. Det leder till att vi får sämre avkastning på våra pengar.

Det här triggade Sandra både att spara mer och att hitta jämställda bolag att börja investera i!

Shoppade och slösade

Innan Sandra ”blev” Framtidsfeministen levde hon på ett helt annat sätt. Hon shoppade mycket kläder, slösade pengar på god mat och gick på krogen.

– Efter studieåren var det härligt att slippa gneta. Det var en frihetskänsla att dra kortet. Men när jag väl skrev ut mina kontoutdrag för att få koll på pengarna och insåg att jag la 5000 kronor i månaden på restaurangbesök drog jag i nödbromsen. I dag har jag en maxgräns på 500 kronor för utemat, säger Sandra och får en gillande blick från mormor.

Annons

Det här är Sandra

Ålder: 34.

Gör: Jobbar som managementkonsult och driver Framtidsfeministen.

Bor: I Stockholm.

Familj: Maken Thibaut, 31 och Éric, 4 månader.

Just nu: Bygger just nu onlineplattformen investd.se för kurser i privatekonomi.

Förebild: Mormor Ann-Mari Berggren, 83.

Hemsida: framtidsfeministen.se

Ann-Maris stående råd till alla har alltid varit att göra upp en budget!

– Det har jag själv gjort i yrket som kamrer och privat ända sedan jag var 14 år. Jag träffade min man då och vi fick barn och gifte oss när jag var 16. Vi bodde länge i en liten etta och jag satte in slantar i fyra olika kuvert. Ett för elräkningen, ett för hyran, ett för maten och ett för övriga räkningar, säger Ann-Mari.

Däremot har hon aldrig investerat pengar på börsen.

– Nej, jag och min man investerade våra pengar i resor. Vi har besökt 80 länder och nu lever jag på alla minnen, sedan min man gick bort i mars förra året, säger Ann-Mari och berättar att hon är stolt över dotterdotterns driv, engagemang och framtidsplaner.

Annons

Sparar halva lönen

I dag sparar Sandra halva sin lön. Hennes mål är att bli ekonomiskt fri vid 40. Då ska hon börja plocka ut sin avkastning för att kunna trappa ned yrkesarbetet.

– Då kommer min avkastning att ge mig 16 000 kronor i månaden. Jag blir inte ekonomiskt oberoende men tillräckligt fri att jag kan äga min tid och välja att bara jobba litegrann. Jag brinner för att få mer tid över för att hjälpa andra att ta hand om sin ekonomi. Då kan jag exempelvis erbjuda föreläsningar för en lägre ersättning och på så sätt nå en bredare målgrupp. Kanske väljer jag att bo utomlands. Friheten är att kunna jobba hur lite eller mycket jag vill, varifrån jag vill.

Jag har en så kallad kapselgarderob med 33 plagg

För att nå det målet och kunna spara halva lönen krävs förstås en rad uppoffringar och en annan livsstil än tidigare. Det innebär också att Sandras umgängeskrets ser annorlunda ut i dag.

Annons

– Jag kan inte hänga med dem som går på krogen och åker på dyra resor. Jag bjuder hellre hem vännerna. Jag shoppar nästan aldrig kläder. Jag har en så kallad kapselgarderob med 33 plagg – inklusive skor och accessoarer – där alla saker går att kombinera med varandra och jag tänker alltid efter två gånger innan jag köper något.

”Eftersom pengar styr världen bestämde jag att mina pengar ska jobba för en jämställd framtid”, säger Sandra.

Det är sex år kvar tills Sandra har uppnått sin ekonomiska frihet. Då har hon ännu en gång gjort något som skulle vara snudd på omöjligt.

– Mina föräldrar har alltid sagt att man inte kan bli rik på lönearbete i Sverige. Det kan man! Om man investerar pengarna i stället för att hela tiden sträva efter större hus och dyrare bilar så är det fullt möjligt att bli miljonär. På köpet får man en hållbar livsstil, något som attraherar många i min generation.

Annons

Sandras tips

  • Börja med att ha koll på din privatekonomi och spara ihop till ett Fuck off-kapital. Du blir tryggare, friare och livet blir roligare. Även 100 kronor i månaden gör skillnad! Se till att ditt sparande blir enskild egendom. Du lär dig mer längs vägen, jag har själv gjort resan från noll koll till stenkoll.
  • Jag investerar bara i svenska bolag som är jämställda. Av börsens cirka 330 bolag är det lite över 60 som är det. Jämställdheten räknar jag från ledningen, inte styrelsen. Jag tittar också på om bolagen ger utdelning och om de har stabila vinstmarginaler och omsättningstillväxt. Jag sprider riskerna i 5–6 olika branscher. Min portfölj, Framtidsfeministen, finns på Shareville och Aktieinvest.
  • Att spara mycket kräver att man prioriterar bort saker. Jag köper sällan kläder och tar alltid med matlåda och egna mellanmål, till jobbet och på resa, för att inte frestas att göra impulsköp när jag blir hungrig.
  • Att bli ekonomiskt fri är inte detsamma som att vara ekonomiskt oberoende, utan fri nog att äga sin tid.
  • Så här gör du: Räkna ut hur mycket du behöver ha att leva på per månad, i mitt fall är det 16 000 kronor i månaden. Resten av lönen investeras med målet på en snittavkastning på åtta procent per år. Räkna ut hur mycket pengar du behöver per år. I mitt fall 16 000 x 12 = 192000 kronor. Dela med fyra procent, för att se hur stor aktieportfölj du behöver för att kunna plocka ut 192 000 kronor om året. I mitt fall 4,8 miljoner kronor.
  • Sparar du 30 procent av lönen tar det 21 år att bli ekonomiskt fri, sparar du 50 procent av lönen tar det 15 år, sparar du 70 procent av lönen tar det 8 år. Siffrorna är desamma oavsett inkomst.
Annons