Lästips: Budgettips Spartips Pengar Återbruk Pensionsspara

Experternas råd: Så tryggar du din ekonomi

22 dec, 2020
author charlotte silfverberg
charlotte silfverberg
Veronica Linarfve och Mia Ingelström vill hjälpa kvinnor skaffa koll på sin ekonomi och har skrivit boken Ekonomi-PT:ns handbok för kvinnor.
Veronica Linarfve och Mia Ingelström vill hjälpa kvinnor skaffa koll på sin ekonomi.
Hur många gånger har du tänkt att du borde ta tag i din ekonomi? Göra en budget? Se över dina lån? Börja spara smart? Men aldrig kommit igång… Här får du tips av experterna om hur du kan göra!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Författaren och beteendevetaren Veronica Linarfve var en av många kvinnor som led av finansfobi, eller ekonomifobi som det också kallas, det vill säga en stark obehagskänsla kring sin privatekonomi. Uppskjutande och undvikande är vanligt för den som lider av fobin, liksom tankar som att det ”löser sig senare”. Problemet är att det sällan gör det, tvärtom blir ångesten värre ju längre tid som går.

För många är ekonomin ett stort nystan och det är svårt att veta vilken tråd man ska börja dra i

Oavsett grad av fobi är det viktigt att ta tag i problemet och det finns hjälp att få. Av en slump mötte Veronica Sveriges första ekonomi-PT:n Mia Ingelström på en mingelfest.

Mia är civilekonomen som gjorde karriär, snurrade runt i ekorrhjulet, fick nog, tog med sig man och tre barn på en jordenruntresa och kom till insikt om hur man får pengarna att räcka till mer.

Se också videon: 5 tips av sparekonomen om du ska köpa bostad

Så ska du tänka om du ska köpa bostad - 5 tips från sparekonomenBrand logo
Så ska du tänka om du ska köpa bostad - 5 tips från sparekonomen

Drev företaget Ett rikare liv med Lyxfällan-expert

Under ett par år drev hon tillsammans med Charlie Söderberg (känd från Lyxfällan), och Jan Bolmeson (driver Sveriges största ekonomiblogg Rikatillsammans) företaget Ett rikare liv.

Sedan tre år driver Mia egna företaget Financial Fitness i vilket hon hjälper kvinnor men också män att ta kontroll över sin privatekonomi.

7 av 10 känner obehag inför ekonomiska beslut

Att känna obehag inför sin privatekonomi är vanligt. En undersökning som ICA-banken gjort i samarbete med Beteendelabbet visar att 7 av 10 personer någon gång känt dåligt samvete över att de inte orkar ta tag i ekonomiska beslut. Samma undersökning visar att kvinnor känner större stress och skuld över sin ekonomi än vad män gör.

Källa: Beteenderaporten, Magnus Hjelmér och Ida Lemoine, 2018

– Jag ser det här uppskjutandebeteendet varje dag… För många är ekonomin ett stort nystan och det är svårt att veta vilken tråd man ska börja dra i, säger Mia.

Obehagskänslorna kring ekonomi försvann

Veronica bestämde sig för att testa Mias PT-program. Redan efter första passet började obehagskänslorna bytas mot något annat berättar Veronica. Den tydliga strukturen, i vilken ordning saker och ting skulle göras och svaret på hur man gör fick Veronica att inom sex månader vara helt botad från sin ekonomi-fobi.

Annons

– Innan jag började ekonomi-träna trodde jag på riktigt att jag var sifferblind. I efterhand har jag insett att problemet snarare var att jag inte visste var jag skulle börja, säger Veronica.

Automatic article from feed: Ekonomi

Börja smått: Hur ser din ekonomi ut i dag?

Mia Ingelström säger att precis som med all annan träning är hemligheten att börja med något litet:

– Ett bra första steg är att ta reda på hur din ekonomi ser ut idag. Vart tar dina pengar vägen?

Mia tipsar om att en ekonomi-app eller bankens utgiftskategorisering är en perfekt start på ekonomiträningen. På bara några minuter kommer man igång.

– Visst var det läskigt att få svart på vitt, samtidigt en lättnad. Och framför allt: det var inte svårt! Jag insåg ganska snart att ekonomi inte enbart handlar om siffror utan lika mycket om beteenden att prioritera och göra aktiva val! säger Veronica.

Automatic article from feed: Ekonomi

Många har svårt att prata om pengar

En positiv effekt var att Veronica stärkte sin relation till sin man. Misstänksamhet om vad den andra lagt pengar på byttes mot fakta – och samarbete.

– Tillsammans gick vi igenom de olika kategorierna och frågade oss om vi ville ha det så här? Vad ville vi ändra på? Vad var viktigt för oss, på riktigt? Jag vet att många par har svårt att prata om pengar och är man den som tjänar minst kan kännas extra jobbigt. I det läget kan fakta underlätta.

Efter att ha hittat sitt ekonomiska nuläge fick Veronica börja jobba igenom del för del av privatekonomin. Målet var att göra mer av de pengar hon redan hade.

– När jag visste vad och hur jag skulle göra var det inte svårt! Ibland tråkigt, visst, men det är inte samma sak som att inte klara av det. Jag tror att många precis som jag behöver konkreta instruktioner, säger Veronica. Vet man när, hur och vad som ska göras är det betydligt lättare att komma igång!

Annons
Automatic article from feed: Ekonomi

– Misstaget många gör att de börjar på fel ställe, till exempel med sitt sparande. Utan att ha koll på helheten är det inte konstigt att det blir svårt, säger Mia. ”Jag har haft kunder som kommit till mig och sagt att de vill börja investera i aktier. Det får de gärna göra, men vi måste oftast börja i en annan ände. För att göra en liknelse med träning är det som att försöka planera ett Triathlon utan att ha den blekaste aning om sin grundkondition. Det blir ju jättesvårt.

Pratade om kvinnofällor i ekonomi

Efter varje pass skrev Veronica ner sina reflektioner. Under träningen började hon och Mia också att prata om hur det såg i samhället och vilka kvinnofällor relaterade till ekonomi som många abrupt faller – eller långsamt glider – ner i. Inom privatekonomi ligger kvinnor generellt långt efter männen inom nästan alla områden. Några exempel: Kvinnor har i genomsnitt längre löner än män, får ut lägre pension och är oftare fattigpensionärer, äger mindre, har ett mindre sparkapital än män, ägnar mindre tid åt sitt sparande, får sämre lånevillkor och har lågt självförtroende när det gäller sin egen förmåga att fatta ekonomiska beslut.

Automatic article from feed: Ekonomi

– Vi sa till varandra att så här får det inte fortsätta! Alla kvinnor har rätt att känna att de äger sin egen ekonomi, säger Mia. De bestämde sig för att skriva en bok tillsammans och upplägget var givet: De ville blanda teori med praktiska, roliga och enkla övningar.

I slutet av december släpptes boken ”Ekonomi-PT:ns handbok för kvinnor – så blir du ekonomiskt starkare, friare och tryggare.”

– Ingen kvinna ska behöva känna oro eller ångest för sin ekonomi. Det är vårt mål med den här boken, säger Mia.

Mia Ingeströms och Veronica Linarfves bok Ekonomi-PT:ns handbok för kvinnor.

Ekonomihandbok för kvinnor – 9 tips

Ekonomi-PT:ns handbok för kvinnor är uppdelad i nio träningspass:

Annons

Vad kostar ditt liv?

Hur mycket spenderar du och hur mycket får du in? Efter passet kommer att ha ett resultat - hur mycket går du plus eller minus varje månad? När du vet hur det ser ut kan du börja att göra annorlunda! Du kommer att bli både peppad och motiverad att styra dina pengar mot det du vill.

Vad drömmer du om?

Våga tänk stort – våga sätt upp mål! Vad behöver du för att må bra? Vad vill du göra? Pengar spelar ofta en stor roll när vi förverkliga våra drömmar. När vet vart du ska är det lättare att prioritera och därmed snabbare hamna där du vill vara!

Minska dina utgifter.

Det är så dumt att i onödan ge bort pengar (till leverantörer) – pengar du har kämpat för att få ihop. Lär dig konsten att förhandla och lär dig att välja till och välja bort! Lista alla dina avtal och förhandla om dem. (Veronica sparade 34 000 kronor per år efter det här passet).

Hitta nya pengar.

Lär dig knepet att hitta mer pengar i det du redan har. Löneförhandling och nya inkomstkällor får du snurr på i det här passet!

Bara bra lån, tack!

Rätt lån skapar möjligheter och ger ett bestående värde! Lär dig att ”bra-säkra” dina lån och att få de allra bästa lånevillkoren.

Låt pengarna jobba för dig.

Ta hand om dina sparande pengar på allra bästa sätt! Med ekonomi-PT:ns placeringsstrategi behöver du aldrig mer oroa dig för börskrascher. Pengarna kommer att arbeta för dig på precis rätt sätt – utifrån din specifika situation!

Få pengarna att räcka hela livet.

I snitt kan du räkna med att via det svenska pensionssystemet få ut cirka 50 procent av din nuvarande lön. Kommer du att klara dig på det? Inte? I passet får du ta reda på hur gör för att få pengarna att räcka hela livet.

Försäkringar.

Dödsfall, olycksfall eller sjukdom … Vad behöver du för att känna dig och vara trygg om något händer? I det här passet får du veta precis vad du behöver för att kunna sova gott om natten.

Juridik.

Det finns många fällor relaterade till privatekonomi och juridik – så här gör du för att undvika att du hamnar i dem. Det är dags att spela sanning eller konka …

Annons