Trending: BudgettipsMatprisernaSpartipsPengar

Experten: Så kommer du igång med aktier och fonder på nätet

30 mar, 2022 
Malin Perlheden
Experten Mirja Bokholm och en dator med börskurva på.
Sparar du en summa pengar varje månad, eller har du pengar som står och dammar på ett sparkonto som du vill ha bättre avkastning på? Då kan börsen vara något för dig! Vår ekonomiexpert Mirja Bokholm visar vägen för nybörjaren.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att investera i aktier och fonder är ett fantastiskt sätt att spara så länge man tänker långsiktigt och inte tar alltför stora risker. Beroende på hur långt bak i tiden man räknar brukar man säga att börsen ger en årlig avkastning på 5-10 procent per år, men då det kan skilja sig väldigt mycket mellan åren är det viktigt att du bara investerar pengar som du inte behöver de närmaste åren.

Till exempel var 2019 ett väldigt bra börsår med en utveckling på ungefär 25 procent, att jämföra med året innan då börsen gick ner mer än 10 procent. Historiskt har ännu större svängningar skett, så det gäller att ha en lång tidshorisont och sprida sina risker.

Se också: Bli ekonomiskt fri på 25 år – 5 konkreta stegBrand logo
Se också: Bli ekonomiskt fri på 25 år – 5 konkreta steg

De vanligaste sätten att spara på börsen är genom aktier eller fonder. En aktie är en liten andel i ett företag som till exempel H&M, Ericsson eller Handelsbanken.

Annons

Detta är en fond

En fond är en samling av flera olika aktier som en fondförvaltare har valt ut, ofta med ett specifikt tema exempelvis teknikbolag, småbolag eller amerikanska bolag. Om du köper en fond får du betala en årlig avgift för fondförvaltarens tjänster, som ofta är en viss procent av fondens marknadsvärde.

Om du har en internetbank kan du öppna ett speciellt konto för dina aktier och fonder där, men vill du fördjupa dig lite mer i dina investeringar är rekommendationen att bli kund hos en större nätmäklare som Avanza eller Nordnet. Här finns ett stort utbud av aktier och fonder, och du kan ta del av en mängd information, nyheter och nyckeltal kopplade till dina investeringar.

Vad ska man ha för konto?

Oavsett var du väljer att lägga dina investeringar behöver du ett särskilt konto för att handla med aktier och fonder. De vanligaste typerna är aktie- och fondkonto, ISK (investeringssparkonto) eller kapitalförsäkring. Den största skillnaden mellan de olika kontotyperna handlar om hur du betalar skatt.

Annons

Om du har ett aktie- och fondkonto betalar du 30 procent skatt på vinsten när du säljer dina aktier och fonder samt när du får utdelning. Du betalar bara skatt när du säljer med vinst, och du kan kvitta dina vinster och förluster mot varandra.

Med ett ISK eller kapitalförsäkring betalar du i stället en mindre schablonskatt varje år, oavsett hur dina aktier och fonder har gått. År 2021 var skatten 0,375 procent av investeringarnas värde.

Ofta brukar ISK eller kapitalförsäkring vara mer förmånligt från skatteperspektiv, och många rekommenderar därför någon av dessa två kontotyper. De flesta tycker också att deklarationen blir betydligt lättare. Skillnaderna mellan ISK och kapitalförsäkring är lite mer komplicerade, men för en vanlig småsparare fungerar ett ISK utmärkt.

Så köper du aktier och fonder

När du öppnat ett ISK eller annat konto hos din bank eller nätmäklare, är det dags att börja handla!

Om du är nybörjare är det bästa att börja med ett par breda fonder, gärna indexfonder som brukar ha bra spridning och vara relativt trygga. Därefter kan du stegvis börja läsa på om olika fonder och aktier som du tror på lång sikt.

Kom ihåg att aldrig lägga alla ägg i samma korg, utan fördela dina pengar mellan flera olika aktier eller fonder med olika karaktär.

Annons