Trending: BudgettipsMatprisernaSpartipsPengar

Våga börja med aktier – experten tipsar om hur du kommer igång

02 feb, 2021 
MINNA WALLÉN-WIDUNG
Shoka Åhrman som är sparekonom tipsar om hur du kommer igång med aktie- och börshandel.
Har vi mycket pengar är det viktigt att investera dem rätt och har vi lite är det också viktigt, för vi måste lära oss budgetera och bygga en buffert, säger Shoka Åhrman.
Ta kontrollen över din ekonomi! Det rådet ger Shoka Åkerman till alla kvinnor. Du kan själv påverka din ekonomi genom sparande och investeringar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I sitt jobb som sparekonom på SPP Pension brinner Shoka Åhrman för att fler kvinnor ska våga ta kontrollen över sin ekonomi. Själv började hon tidigt att intressera sig för pengar och investeringar.

– I tonåren fick jag tillgång till en egen summa pengar att börja handla aktier med. Min pappa handlade med aktier och han ville lära mig att sparar man så har man pengarna kvar, men investerar man dem så växer de, säger Shoka.

Se också: Stoppljusmetoden – så funkar den

Stoppsljusmetoden – så funkar detBrand logo
Stoppsljusmetoden – så funkar det

Sedan dess har hon fortsatt att handla med aktier för att bygga ett långsiktigt sparande.

– Mitt engagemang handlar bland annat om att jag själv är kvinna och ser den kapacitet och ökande vilja som finns att ta kontrollen över sin ekonomi. När jag jobbade på bank träffade jag så många kvinnor som sa att ekonomi inte var för dem. Men ekonomi berör oss alla! Har vi mycket pengar är det viktigt att investera dem rätt och har vi lite är det också viktigt, för vi måste lära oss budgetera och bygga en buffert.

Annons

Shoka säger att det naturligtvis är bra att börja spara så tidigt som möjligt – men påminner om att det aldrig är för sent.

– Även om man börjar senare i livet kan man påverka så att man får några extra hundralappar eller tusenlappar i pension.

För den som vill komma igång med sitt sparande, men inte riktigt hittar motivationen, har Shoka ett tips – fokusera på målet.

– Jag tycker att man ska strunta i siffrorna och istället tänka: ”Vad vill jag?”. När jag bestämde mig för att jag ville uppnå en miljon var mitt mål att få trygghet och självständighet. Sedan kom jag fram till att det skulle kräva 3 000 kronor av min lön varje månad. Så man ska se till vad man vill – leva på en vingård i Italien, ha råd med kontantinsatsen till sommarstugan, åka på en resa eller vad det nu kan vara. Fokusera på drömmen först, sedan listar du ut hur du ska nå den.

Annons

Shoka Åhrmans guide till att börja med aktier

Vad är en aktie?

En aktie är en ägarandel i ett aktiebolag. När du äger aktier äger du en andel i ett aktiebolag. Priset på en aktie påverkas och styrs av flera faktorer, men främst styrs den av framtida förväntningar.

Hur många aktier ska man äga?

Du kan börja med mellan 4-10 aktier. Till en början lite färre så att du har möjlighet att sätta dig in i bolaget och följa utvecklingen och nyheter/händelser. Därefter kan du lägga till fler bolag.

Vad behöver jag för att sätta igång?

För att kunna handla med aktier behöver du ett konto/depå. Här är skillnaden mellan ISK, depå och kapitalförsäkring.

Skillnad på ISK, KF och aktiedepå

Vad är ett Investeringssparkonto?

Investeringssparkonto, vanligtvis kallat ”ISK”, används av många som sparar i både fonder och aktier. I ett ISK kan du köpa och sälja fonder och aktier hur mycket du vill utan att själv behöva deklarera dina affärer. Beskattningen i den här typen av konto sker istället baserad på en schablonskatt som i sin tur baserar sig på innehavets storlek.

Annons

Vad är en Aktiedepå?

Handel i en depå innebär att du som investerare har en beskattning på 30 procent på inkomst av kapital. Vilket innebär att du själv behöver redovisa och deklarera dina transaktioner till skatteverket. I en depå har du möjlighet att kvitta dina förluster mot dina vinster under det året. Till skillnad från en ISK betalar du här en skatt enbart på de vinster du gör.

Vad är en Kapitalförsäkring?

När du sparar i en kapitalförsäkring har du samma skatteregler som i ett investeringssparkonto och har schablonskattning precis som i en Investeringssparkonto. Här slipper du att deklarera dina affärer, utan de sker automatiskt. I en kapitalförsäkring kan du välja en förmånstagare som få värdet av försäkringen tex. vid ett dödsfall.

Ska jag välja aktier eller fonder?

Om du ännu inte är redo för att placera dina pengar på börsen i enskilda aktier är ett fondsparande ett bra alternativ. Då köper du andel i en fond och äger inte den enskilda aktien direkt. Fonder är ett sätt att ta del av utvecklingen på aktiemarknaden utan att lika aktivt behöva ta placeringsbeslut som du gör när du äger en enskild aktie. Fonder placerar i olika marknader och olika typer av värdepapper för att sprida riskerna. Förvaltning och omplaceringar av en fondförvaltare och för den bekvämlighet det innebär får du betala en förvaltningskostnad.

Annons

Varför placera pengar på aktiemarknaden?

Det är först när du börjar investera dina pengar som pengarna har möjlighet att växa. Genom att även få avkastning på räntan på dina pengar som du investerar så växer dina pengar snabbare. Det blir helt enkelt som en snöbollseffekt. Desto större snöbollen blir desto mer snö plockar den på sig för varje varv.

Hur börjar jag?

Hellre små steg än ett hopp du senare ångrar. Tänk på att de pengar du placerar i en aktie kan tappa i värde. Enkelt uttryckt kan man säga att priset du betalar för avkastning är risk. Så placera inte kortsiktiga pengar eller pengar du inte har råd att förlora på aktiemarknaden. Du behöver inte heller starta med för stora belopp, som kanske känns mer läskigt. Börja med mindre belopp eller ett månadssparande och lär dig hur aktiemarknaden, det enskilda bolaget eller fonden du sparar i och du som sparare agerar och fungerar.

Annons

Långsiktighet är viktigt

Tänk på det långa loppet. Långsiktighet är viktigt, framförallt om du är ny som sparare. Även om det går att få avkastning på aktiemarknaden även på kort sikt så är det bra att ha en långsiktighet i sitt sparande då vi historiskt vet att aktiemarknaden på lång sikt gått upp.

Idag har vi tillgång till allt fler plattformar, information och allt fler börjar se aktiemarknaden som ett sätt att få avkastning på sitt sparande. Framförallt med tanke på det idag t ex inte erbjuds någon ränta på sparkonton.

Risktolerans – börshandel är en risk

Ta reda på din risktolerans. Att investera i fonder eller aktier innebär som tidigare nämnt alltid en risk. Det viktigaste är att ta reda på hur stor risk just du är villig att ta i ditt sparande, och anpassa ditt sparande därefter.

Tänk på riskspridning

Riskspridning är A och O. Ett bra sätt är att välja hur du fördelar dina pengar mellan olika bolag, se till att sprida riskerna genom att sparandet fördelas mellan;

Annons
  • Olika branscher
  • Olika länder/regioner
  • Olika storlek på bolag

Förstå dig på dina val!

Förstå dina placeringsval. Att placera pengar i olika typer av investeringsalternativ utan att ha förståelse för vad investeringen innebär kan leda till en spekulation och onödigt risktagande istället för en bra investering. Därför kan en bra start när du ska in på aktiemarknaden vara att försöka hitta stabila bolag som du kan placera dina pengar i och att du förstår dig på de bolag du väljer att placera dina pengar i.

*Glöm inte psykologin. Vi styrs och påverkas av känslor även när vi tar ekonomiska beslut. Det gör att det blir lätt att agera irrationellt i framförallt situationer då vi känner oss stressade och pressade. Till exempel när aktiemarknaden faller och du ser röda siffror och förluster. En stor del av att lyckas med aktiehandel handlar om att minimera riskerna som finns med att styras av känslor.

Annons

Bra sätt att undvika fällor på börsen:

  • Sätta upp bestämda mål, som hur stor förlust är jag villig att ta på en enskild aktie, kommer jag då sälja av aktien enligt plan trots att det är jobbigt med en förlust?
  • Ha tålamod
  • Vara konsekvent
  • Ha disciplin

Råd till dig som ska börja investera

  1. Spara regelbundet
  2. Investera utifrån din kunskapsnivå och erfarenhet
  3. Som nybörjare sikta på urval av bra, stabila bolag istället för att jaga timing på aktiemarknaden
  4. Kom ihåg att tid är din bästa vän

Varför vågar kvinnor inte?

Framför allt kvinnor tenderar ha svårare att ta klivet in på börsen, vilket kan bero på en rad olika faktorer. Bland annat:

Mål med sparandet

När man frågar kvinnor så har de ofta andra mål med sitt sparande än män har. Kvinnor sparar i större utsträckning till buffert och män har som avsikt att de ska leva på avkastningen på sitt sparande. Det påverkar viljan till risktagandet.

Jag skulle vilja säga att kvinnor har ett klokt sätt att ta risker om deras mål är buffert och trygghet. Problematiken uppstår när beteendet finns med i alla former av sparande. Alltså samma tänk och risktagande oavsett om det är pengar som ska användas om två år eller ett pensionssparande som ska tas ut om 20 år.

Självkänsla: Kvinnor uppskattar sin ekonomiska kunskap lägre

Undersökningar visar också att kvinnor uppskattar sin ekonomiska kunskap lägre än män gör. Detta behöver inte tyda på att det är sanningen. Men ändå påverkar det val av sparprodukter och såklart självkänslan att ta klivet till börsen. Fler kvinnor än män anger också att de upplever att marknaden upplevs som komplex. Samtidigt tenderar män att ha snarast en övertro på sina finansiella kunskaper.

Annons

Normer: Traditionellt en mansdominerad marknad

Aktiemarknaden och långsiktigt sparande är en traditionellt mansdominerad marknad. En del av könsskillnaderna går att leda tillbaka till våra samhällsnormer. Kvinnor förväntas inte ha samma finansiella kunskap, och gynnas ofta inte normmässigt av att ha en högre ekonomisk kunskap och status.

Inkomst: Lönegapet en faktor (här också)

Den disponibla inkomsten (lönegapet) kan vara en av faktorerna som påverkar riskbenägenheten. Samma gäller det faktum att kvinnor generellt bara äger hälften så mycket som männen.

Jämställdhet: Mod att ta större ekonomisk risk i jämställt förhållande

Det kan även finnas faktorer som säger att de kvinnor som lever i mer jämställda relationer har en tendens att ta större risk i sitt sparande.

Annons