Skriva eget testamente – det här behöver du tänka på

Annika Creutzer som svarar på frågor om testamente och en bild på Nobels testamente.

Foto: Jennifer Glans och TT

Fråga: Jag vill skriva ett testamente och undrar hur jag ska gå tillväga. Måste jag göra detta hos jurist eller kan jag själv skriva ner min önskan? Vår ekonomi-expert Annika Creutzer svarar.

Kan jag skriva mitt testamente själv?

Annika Creutzers svar: Det är bra att du gör ett riktigt testamente och inte bara pratar med dina söner. För att testamentet ska vara giltigt finns det en lång rad krav. Därför brukar jag rekommendera att man ber en jurist, på advokatfirma eller på banken, att utforma ett testamente.

Dorothy, 81, vill få oss att döstäda digitalt: ”Vem ska ta hand om allt?”

Vill du ta hand om det själv ska du börja med att skriva att du upphäver eventuella tidigare testamenten och att det är din vilja att din kvarlåtenskap fördelas på följande sätt.

Se också: 6 viktiga skäl att skriva testamente

Vad krävs för att det ska bli giltigt och hur många vittnen behövs?

Annika Creutzers svar: Du ska skriva under inför två vittnen som med namnteckningar ska intyga att du under sunt förnuft och fullt förstånd skrivit under. Ange också deras personnummer och adresser. De ska veta att det är ett testamente men de behöver inte se vad som står i det.

Går det bra med avlägsna släktingar eller måste det vara utomstående personer?

Annika Creutzers svar: Dina vittnen bör inte vara släkt med dig men de får vara släkt med varandra. Förvara originalet på ett säkert ställe och en kopia (inte undertecknad) på ett mer lättillgängligt ställe. Informera närstående om att det finns ett testamente.