Trending: BudgettipsMatprisernaSpartipsPengar

Sparexperten: ”Vi kvinnor måste börja prata om ekonomi”

19 jan, 2021 
Minna Wallén-Widung
Delad bild. Till vänster syns Shoka Åhrman, sparekonom på SPP Pension, som jobbar för att fler kvinnor ska ta kontrollen över sin ekonomi. Till höger syns en hög med mynt och sedlar.
En stor del av jämställdhet handlar om ekonomi och pengar. Det menar sparekonomen Shoka Åhrman som ofta föreläser om hur vi kvinnor kan ta kontrollen över våra finanser.
– Precis som vi pratar om barn, inredning och våra hem ska vi prata om pengar, ekonomi och investeringar, säger hon.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Aktiekurs, amortering, global indexfond, kapitalförsäkring, premieobligation.

Många av oss ryggar instinktivt tillbaka när vi hör de ekonomiska termerna. Tänker att de krångliga begreppen är för komplicerade och långtråkiga för att vi ska orka bry oss om dem.

Pressbild på sparekonomen Shoka Åhrman.
Kvinnor måste börja prata med om pengar och ekonomi, säger Shoka Åhrman, sparekonom på SPP Pension.

Men vi måste bry oss! Det menar Shoka Åhrman, sparekonom på försäkringsbolaget SPP Pension och dessutom författare, föreläsare och debattör med ekonomisk jämställdhet som särskild hjärtefråga.

– Vi säger gärna att Sverige är ett av de mest jämställda länderna i världen, men tittar man på statistiken ser vi att kvinnor äger mindre än män, kvinnor startar färre bolag än män och kvinnor har mindre pengar på sparkontot än män. Vi är inte så jämställda som vi tror att vi är och har kapacitet att vara, säger hon.

Annons

För Shoka Åhrman själv har intresset för pengar och investeringar alltid varit en naturlig del av hennes liv. Att diskutera ekonomi var en självklarhet i föräldrahemmet, precis som samhällsfrågor i allmänhet.

– För mina föräldrar handlade det om allmänbildning, och ekonomi är en del av det. Vad som sker politiskt och globalt påverkar vår privatekonomi i stor utsträckning. Nu som vuxen har jag insett att det inte är lika vanligt i alla familjer, säger hon.

Se också: 5 tips för en mer jämställd ekonomi hemma

5 tips hur du får en mer jämställd ekonomi hemmaBrand logo
5 tips hur du får en mer jämställd ekonomi hemma

Shoka Åhrman lärde sig tidigt hur pengar kan växa

I tonåren fick hon en liten summa pengar av sin pappa att själv investera i aktier. På så vis fick hon en väldigt praktisk introduktion till hur aktiemarknaden fungerar, hur man kan få pengar att växa och vad det innebär att ta risker. Det gav henne en orädd inställning till pengar och investeringar.

Annons

– Jag tror att det har inneburit att jag inte fick den där spärren som många andra kvinnor har, där man tror att aktiemarknaden bara är till för de förmögna eller för de som har massor av kunskaper eller för männen.

I takt med att de egna investeringarna växte, blev självständighet en av de viktigaste drivkrafterna för att fortsätta spara och investera. Att vara oberoende och kunna stå på egna ben är en självklarhet för Shoka, och i dag föreläser och debatterar hon ofta om vikten av ekonomisk jämställdhet.

Sparekonomen Shoka Åhrman mot en gul bakgrund.
Shoka Åhrman brinner för att lära oss kvinnor hur viktigt det är att investera sina pengar för ett långsiktigt sparande.

– Mitt engagemang handlar bland annat om att jag själv är kvinna och ser den kapacitet och ökande vilja som finns att ta kontrollen över sin ekonomi. När jag jobbade på bank träffade jag så många kvinnor som sa att ekonomi inte var för dem. Men ekonomi berör oss alla! Har vi mycket pengar är det viktigt att investera dem rätt och har vi lite är det också viktigt, för vi måste lära oss budgetera och bygga en buffert.

Annons

Så mycket tjänar kvinnor jämfört med männen

En orsak till att kvinnor mer sällan tenderar att till exempel ta steget ut på aktiemarknaden, är det faktum att kvinnor än i dag tjänar mindre än män. 2018 tjänade kvinnor drygt 83 procent av männens löner, sett till förvärvsinkomster. Om man tittar på kapitalinkomsterna, det vill säga inkomster som kommer från en aktieutdelning eller försäljning av fastigheter, är skillnaden ännu större, enligt statistik från SCB.

Men lägre löner är inte hela förklaringen. Shoka Åhrman menar att snedfördelningen också beror på bland annat normer. Aktiemarknaden och långsiktigt sparande är en traditionellt mansdominerad sfär, och kvinnor förväntas inte ha lika stora finansiella kunskaper. Därför gynnas de ofta inte normmässigt av att ha en högre ekonomisk kunskap och status.

Annons

Krävs inte så mycket kunskap som man tror

En annan sak som hindrar många kvinnor från att börja investera sina pengar, är den vanliga missuppfattning att det krävs stor kunskap för att kunna ta det steget.

– Kvinnor tror ofta att det krävs massor av kunskap för att exempelvis ge sig in på aktiemarknaden, men det stämmer inte. Män överskattar ofta sina egna finansiella förmågor, och vi kvinnor borde faktiskt ta efter där. Kvinnor är nämligen ofta bättre investerare när de väl börjar, eftersom de gärna investerar i stabila värdebolag vilket minskar risken i sparandet.

Ojämställt hemma ökar klyftorna

En annan norm som leder till ojämställdhet när det kommer till pengar, är det faktum att kvinnor fortfarande i hög grad är huvudansvariga för att ta hand om barnen och det obetalda arbetet i hemmet.

– Kvinnor vabbar mer, tar ut fler föräldradagar och deltidsarbetar mer. Jag vill göra kvinnor medvetna om att de livsbeslut som inte är jämställda på lång sikt påverkar vår ekonomiska situation ända till den dag vi dör. Jag lägger ingen värdering i hur man väljer att göra, men man måste vara medveten om konsekvenserna av sina beslut, säger Shoka.

Annons

Shoka Åhrmans tips: Bara gör det

Så hur gör man då, om man vill ta kontroll över sin ekonomi, men saknar erfarenheten och självförtroendet att ta steget? Kan det rent av vara för sent att börja spara när man kommit upp i medelåldern? Nej, hävdar Shoka Åhrman bestämt.

– Jag brukar säga att det är aldrig för tidigt och aldrig för sent. Det är såklart bättre ju tidigare man börjar, men även om man börjar senare i livet kan man påverka så att man får några extra hundralappar eller tusenlappar i pension.

Pressbild på sparekonomen Shoka Åhrman.
Shoka Åhrmans bästa tips för att komma igång med ett långsiktigt och hållbart sparande lyder – bara gör det!

Och för att komma igång är hennes råd enkelt:

– Just do it! Med mobilt bank-ID tar det några minuter att starta ett fondsparande eller börja köpa aktier. Det många inte vet är att det går att månadsspara i både aktier och fonder. Det här är till för alla, och man kan börja med precis den summan man själv vill och har råd med.

Annons

Kvinnor måste prata mer om pengar och ekonomi

Shoka råder oss också att börja prata mer öppet om pengar. Genom att diskutera vad vi tjänar, hur vi sparar och investerar, kommer vi att riva några av de spärrar som hindrar oss från att ta kontrollen över vår ekonomi.

– Vi kvinnor måste börja prata om ekonomi. Vi behöver prata löner, vi behöver kunna jämföra vad vi tjänar med andra på vår arbetsplats. Precis som vi pratar om barn, inredning och våra hem ska vi prata om pengar, ekonomi och investeringar. Det behöver bli en naturlig del av våra samtal med medsystrar, kollegor och vänner.

Om man tycker att ekonomi, sparande och budget är det mest långtråkiga som finns – vad är ditt bästa tips? Hur kommer man igång?

– Då tycker jag att man ska strunta i statistik och siffror, och tänka: ”Vad vill jag?”. När jag bestämde mig för att jag ville uppnå en miljon, var mitt mål att få trygghet och självständighet. Sedan började jag tänka på hur jag kunde få det, och kom fram till att det skulle kräva 3 000 kronor av min lön varje månad. Så man ska se till vad man vill – leva på en vingård i Italien, ha råd med kontantinsatsen till sommarstugan, åka på en resa eller vad det nu kan vara. Fokusera på drömmen först, sedan listar du ut hur du ska nå den.

Annons