Lästips:BudgettipsSpartipsPengarÅterbrukPensionsspara

Smarta appar som hjälper dig att få kontroll över din ekonomi

21 nov, 2021 
Minna Wallén-Widung
En glad kvinna står med sin telefon och det flyger sedlar omkring henne.
Att få en ekonomi i balans är smart och något vi alla mer eller mindre eftersträvar. Men trots goda intentioner kan det vara svårt att få ordning på budget och sparande. Då kan man ta sin smarttelefon till hjälp! Här listar vi sju appar som kan hjälpa dig att organisera och få överblick över din ekonomi.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

1. Anyfin

Om du har problem med att betala räntan på en delbetalning eller en kreditkortsfaktura kanske tjänsten Anyfin kan vara något för dig. Själva appen är gratis att ladda ner, och du kan sedan ansöka om hjälp med att sänka räntan på dina krediter. Här kan du också blockera dig själv från att handla med delbetalning på nätet, och få en översikt över dina utgifter och inkomster. Hos Anyfin kan man också ansöka om ett tillfälligt lån på tusen kronor, utan ränta och avgifter enligt företaget själv.

2. Nowo

Appen Nowo kan hjälpa dig att komma igång med ditt pensionssparande kostnadsfritt. Nowo är en spartjänst och när man loggar in i appen första gången startar man också ett fondkonto. Enligt företaget bygger fonden på ett etiskt och långsiktigt sparande. I appen finns också andra funktioner. Bland annat kan du välja att ha ett speciellt betalkort, som automatiskt för över en liten procentsats till ditt sparande varje gång du gör en betalning. Det går också att spara pengar när man handlar online, och att sätta upp ett dagsparande där en liten valfri summa överförs till sparkontot varje dag.

Annons

Se också: Så sparar du på börsen - 5 tips från sparekonomen

Så sparar du på börsen - 5 tips från sparekonomenBrand logo
Så sparar du på börsen - 5 tips från sparekonomen

3. Zlantar

Zlantar är ett svenskt företag som också erbjuder en bättre överblick över din privatekonomi. I appen kan du samla alla dina korttransaktioner och kontouppgifter, och alla utgifter kategoriseras så att du lättare kan se vart dina pengar går. Appen kan också söka upp alla dina abonnemang, prenumerationer och avtal, samla dem och även jämföra med andra erbjudanden. På så sätt kan du alltså också få hjälp med att spara pengar genom att byta avtal.

4. Mina utgifter

Mina utgifter har beskrivits som en digital kassabok, där du enkelt kan följa hur din ekonomi ser ut. Du lägger själv in uppgifter om dina inkomster och utgifter och får sedan en överblick över hur mycket pengar du har spenderat och hur mycket du har kvar att spendera. Appen konstruerar sedan vecko-, månads- och årsvyer i tydliga diagram där du kan se hur mycket pengar du gör av med en viss period.

5. Dreams

Dreams är en app som hjälper dig att komma igång med sparandet. Tanken bakom appen är att det blir lättare att spara om du har rätt motivation. Och för att hitta motivationen måste du hitta det just du drömmer om. Det kan handla om att investera i en egen bostad, att resa till Bali eller köpa en cykel. Appen har tagits fram med hjälp av två hjärnforskare och idén är att olika sparformer passar olika människor. Man kan till exempel ha en stående månadsöverföring, eller så sparar man löpande några kronor här och där.

Annons

6. Buddy – utgifter & budget

För dig som vill göra upp en budget och få kontroll över dina utgifter kan appen Buddy vara en hjälp. Här kan du göra en månadsbudget och med hjälp av appen se till att du inte spenderar mer pengar än du har råd med. Man kan också dela sin budget med andra, till exempel en partner. Dessutom går det att bjuda in kompisar och andra och skapa en grupp där man får överblick över hur mycket varje person spenderar på exempelvis en gemensam semester. På det sättet håller man koll på att kostnaderna fördelas rättvist och jämnt, och appen räknar också ut hur ni ska göra för att bli kvitt om någon lagt ut mer än en annan.

7. Gimi

Gimi är appen för alla föräldrar som vill att deras barn ska få lite bättre koll på pengar och ekonomi. I takt med att samhället blir allt mer kontantlöst kan det här vara ett bra sätt att lära sina barn få koll på och hantera pengar. Med appen kan man lära sig att hantera sin egen veckopeng och hur man gör för att lägga undan pengar. Med premiumversionen av appen (som kostar pengar) kan barnet dessutom få ett eget betalkort, som är ett förbetalt Mastercard kopplat direkt till appen. Det ger barnet en bra övning i att hantera ett betalkort och handla ansvarsfullt, samtidigt som föräldrarna har full koll över inköpen via appen.

Annons