Lästips: Budgettips Spartips Pengar Återbruk Pensionsspara Se ''mer för mindre''

Smarta vanor som hjälper dig spara pengar i vardagen

22 dec, 2020
author Mirja Bokholm
Mirja Bokholm
En kvinna som lagt om sina andra vanor och därför har råd att köpa en kaffe på språng – eller har med sig kaffe hemifrån.
Små återkommande kostnader är ofta sämre för ekonomin än stora kostnader som bara tas en gång. En kaffe på stan varje dag kan spara dig tusentals kronor varje år.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Har du exempelvis för vana att köpa en caffé latte på väg till jobbet varje morgon? Det kanske känns som småslantar att betala 30 kr för en kopp, men på ett år skulle du spara nästan 7 000 kr på att ta gratis kaffe från jobbets kaffemaskin istället.

Så maxar du ditt sparande - 5 tips från sparekonomenBrand logo
Så maxar du ditt sparande - 5 tips från sparekonomen

Se över dina vanor – spara tusenlappar

Andra vanor att fundera över är tobak, tuggummi, läsk, uteluncher, krogkvällar, bubbelvatten på flaska, godis, spel och energidryck. Med andra ord, vanor som till stor del kan vara bra att sluta med även av andra skäl!

Känns det svårt att lägga av helt med en vana? Börja med att dra ner på frekvensen, och ha som mål att ha slutat helt inom en viss tidsperiod.

Spara direkt när lönen kommer

De flesta av oss spenderar glatt pengar när lönen kommer in på kontot, och sparar sedan det som blev över i slutet av månaden – om det blev något över huvud taget.

Ett tips är att istället bestämma på förhand hur mycket du vill spara varje månad, och sätta av den summan direkt när lönen kommer. Om du sätter upp ett autogiro kan du automatiskt föra över den bestämda summan till ditt sparkonto eller ISK direkt när lönen betalats ut. På så sätt kommer du inte vara lika lockad att spendera de där pengarna i slutet av månaden – de finns ju inte längre på ditt konto utan är i säkert förvar bland dina besparingar.

Att bestämma hur mycket man ska spara varje månad kan vara lite klurigt. Det beror på hur mycket du tjänar, vilka boendekostnader du har, och hur din familjesituation ser ut. Om det känns rimligt kan du börja med att sätta av 5-10 % av din lön efter skatt och se om du klarar några månader med lite mindre pengar på lönekontot. Om det gått bra kan du sedan utmana dig själv genom att öka andelen som förs över till sparande direkt vid löning.

Annons

Kolla dina transportkostnader

Transport är en stor utgift för många av oss, särskilt om man kör bil. Den första fråga du ska ställa dig själv är därför: Behöver jag verkligen köra bil över huvud taget? Beroende på var du bor kanske du istället kan åka kommunalt eller cykla, vilket gynnar både plånboken och miljön.

Om du är beroende av bil är nästa fråga om du själv behöver äga en bil, eller om du kan få tillgång till bil på andra sätt. Utöver själva bensinen finns det nämligen flera kostnader kopplade till själva bilägandet, såsom försäkring, underhåll, och ränta på eventuella lån. Kanske kan du istället hyra bil vid du tillfällen de behöver; gå med i en bilpool; eller samåka med kollegor, vänner, familj eller grannen?

Du som redan transporterar dig utan bil åker sannolikt istället med någon form av kollektivtrafik. I många städer är månadskort och biljetter dyrt, så för att spara pengar här behöver du fundera på om du kan tänka dig ett mer manuellt sätt att ta dig fram. Att cykla är både miljövänligt och hälsosamt, och även om det såklart kostar att köpa en cykel, så kommer du ha tjänat in den kostnaden relativt snabbt om det betyder att du slipper köpa månadskort. Köp med fördel en begagnad cykel, så behöver det inte bli så dyrt.

Har du nära till jobb, butiker, vänner och annat som du besöker ofta? Då kanske ett par bekväma skor är den bästa investeringen! Vi människor klarar att gå mer än vi tror, och forskning pekar på stora hälsofördelar för den som promenerar oftare och längre.

Hitta billigare nöjen

Det behöver inte kosta pengar att ha roligt! Många förknippar nöjen med saker man betalar för – biobesök, restaurangbesök, teaterföreställningar och konserter. Men det finns mycket man kan göra som inte kostar en krona!

Annons

Naturen bjuder på stora möjligheter. Ta reda på vilka utflyktsmål som finns där du bor – det kan vara skogar, sjöar, slott och herrgårdar, botaniska trädgårdar eller badplatser. Om du inte vill ta dig så långt kanske det räcker med en mysig långpromenad eller picknick?

Är du mer kulturellt intresserad finns det många museer som har fri entré. Även vissa konserter och föreställningar spelas gratis eller till ett lågt pris. Ett exempel är Parkteatern som varje år erbjuder flera olika föreställningar gratis runtom i Stockholms parker.

Du behöver dock inte ens lämna hemmet för att ha kul – det finns mycket du kan göra hemma tillsammans med familj och vänner. Laga en god middag, spela sällskapsspel, pyssla, baka eller hitta på ett kul projekt.

En som har många kreativa idéer för billiga hemmanöjen är @levabilligt på Instagram. En aktivitet som hennes familj hittat på, är att varje vecka ”besöka” ett nytt land. Om veckans land är Japan, så äter familjen sushi, tittar på anime, och lyssnar på japansk popmusik. Ett sätt att både ha kul och testa nya saker!

Om du ändå vill gå ut för och äta och dricka, välj då en prisvärd restaurang eller bar där du kan äta dig mätt till ett bra pris. Kolla in menyn på förhand och bedöm om du tycker att priserna är rimliga i förhållande till maten och upplevelsen du får.

Träna billigt – bra på både kort och lång sikt

Att träna är att investera i sig själv, och på sikt kan det också få positiva effekter på ekonomin, då en god hälsa minskar risken för olika sjukdomar och därigenom sjukskrivning. Träning är därför inget du ska avstå från för att spara pengar – däremot kan du göra det på ett plånbokssmart sätt.

Annons

Det finns många sätt att träna helt gratis – löpning, promenader, utegym, Youtube-videor och egna träningsövningar är alla exempel på kostnadsfri motion.

Om du känner att ett gymkort eller någon annan betald träningsform gör dig mer motiverad, är det dock värt att lägga en slant på det om det krävs för att träningen ska bli av. Det är stor skillnad i pris mellan olika kedjor, så undersök noga vilka alternativ som finns i ditt närområde. Kom ihåg att inte bara väga in priset, utan även hur mycket träning du får för pengarna och hur nära gymmet ligger. Om gymmet är tråkigt eller ligger för långt bort kommer det leda till att du inte går dit, och då var det inte värt pengarna fastän det var billigt!

Ta med egen påse till butiken

Ta med en egen kasse när du går och handlar! Med den nya plastskatten kostar en plastpåse numera 6–7 kronor i butiken. Ta för vana att alltid ha en påse i fickan om du skulle få ett infall att svänga förbi affären på vägen hem.

Går du och handlar tre gånger i veckan sparar du cirka 1 000 kronor per år med egen påse eller ryggsäck!

Annons