Ingvar Kamprads oväntade testamente – hit går pengarna

Ingvar Kamprad lämnade efter sig ett möbelimperium och en förmögenhet. Nu är det klart att Ikea-grundaren testamenterat stora belopp till företagsutveckling i Norrland, skriver DN.

Ingvar Kamprad avled i slutet av januari vid 91 års ålder. Efter sig lämnade han ett företagsimperium med bas i Småland men verksamheter och varuhus i stora delar av världen. Verksamhetsåret 2015 fanns totalt 328 Ikeavaruhus i 43 länder.

Det är välkänt att hembygden och Småland låg Ingvar Kamprad varmt om hjärtat. Enligt testamentet verkar Ikea-grundaren ha hyst samma varma känslor för Norrland.

Enligt Dagens Nyheter, som tagit del av offentliga handlingar, ska hälften av arvet gå till de fyra barnen: Peter Kamprad, Jonas Kamprad, Mathias Kamprad och dottern Annika Kihlbom.

Men den andra hälften är vikt för olika näringslivssatsningar i Norrland.

– Ingvar Kamprad har alltid varit intresserad av Norrland och ofta varit där. Han ville göra det möjligt för unga människor att leva där och inte behöva flytta, förklarar Per Heggenes, chef för Ikea Foundation och tidigare talesperson för familjen Kamprad till tidningen.

Ingvar Kamprad och Sven-Erik Bucht

Ikea öppnade i Haparanda 2006 trots motstånd i de egna leden. Ingvar Kamprad stod dock på sig. Här med dåvarande kommunalrådet Sven-Erik Bucht (s). Foto: IBL

Norrlandspengarna går genom Familjen Kamprads stiftelse som grundades 2011 med en donation på 950 miljoner kronor från familjen Kamprad och Inter Ikea. Enligt stadgarna ska stiftelsen främja utbildning och forskning kring entreprenörskap, miljö, kompetens, hälsa och social utveckling

Tillgångar i familjen Kamprads Stiftelse

Tillgångarna i stiftelsen har dock vuxit genom åren och är i dagsläget uppe i 4,7 miljarder kronor, skriver DN. Stiftelsen har primärt haft småländskt fokus men med arvet efter Ingvar Kamprad blir det nu ett tillskott som möjliggör den norrländska satsningen.

– Den inriktning som Ingvar anger i testamentet, utveckling av företagsverksamhet i Norrland, ligger väl inom ramen för stiftelsens övergripande mål. Arvet ger oss ännu bättre möjligheter att fortsätta utveckla stiftelsen och göra nytta, kommenterar Lena Fritzén, verkställande ledamot i Familjen Kamprads stiftelse till Dagens Nyheter.

Hur mycket pengar som den norrländska företagsamheten kommer att få del av genom arvet är ännu oklart. Enligt tidigare beräkningar har Ingvar Kamprads förmögenhet uppskattats till runt 750 miljoner kronor.

Det skulle kunna innebära att Familjen Kamprads stiftelse får 375 miljoner kronor som i sin tur kan gå till norrländska ändamål, enligt DN.