Nya lagarna som börjar gälla redan i sommar – så påverkas din ekonomi
Bland annat lagar om flygskatt, a-kassa och högkostnadsskydd på mediciner.
Läs hur just din plånbok påverkas av de nya lagarna!
Juni, juli och augusti kommer inte bara med sol och värme. Nej, under dessa tre sommarmånader träder även en dryg handfull nya lagar i kraft. Lagar som kommer att ha effekt på svenskarnas privatekonomi.
Påverkas du positivt eller negativt av de nya lagarna? Se en sammanställning här nedan och avgör själv.
1. Dyrare läkemedel
Redan från och med den 1 juli blir den receptbelagda medicinen dyrare. Under en tolvmånadersperiod har man som mest tidigare fått betala 2 900 kronor ur egen ficka, men nu höjs beloppet till 3 800 kronor. Det vill säga en ökning om 900 kronor.
Även beloppen inom den så kallade högkostnadstrappan blir högre i varje steg. Patienter har tidigare betalat 50 procent av läkemedelskostnaden, men får den enskilde nu stå för hela 75 procent.
2. Höjd ersättning från a-kassan
I början av augusti, närmare bestämt den 4 augusti, kommer dock goda nyheter för arbetssökande. Den högsta ersättningen i a-kassan höjs nämligen då, från 1 200 kronor till 1 236 kronor under de 100 första dagarna som man har rätt till ersättning. Omvandlat till pengar i plånboken, så blir det cirka 800 kronor mer i månaden.
3. Bostadsbidrag utgår
Barnfamiljer har under en tid kunnat nyttja ett tillfälligt tilläggsbidrag till bostadsbidraget. Den möjligheten försvinner den 30 juni, när det specifika bidraget tas bort.
4. Flygskatten slopas
Den 1 juli slopas flygskatten helt och hållet. Svenska inrikesresenärer sparar omkring 80 kronor per biljett. Liknande besparingar går att applicera på utrikesflyg inom Europa. För utrikesflyg utanför Europa, till exempelvis USA eller Thailand, kan man spara mer. Så mycket som 325 kronor respektive 520 kronor billigare
5. Billigare att flytta bundna lån
Från och med den 1 juli blir det även billigare att byta bank – även för den som har bundit sina bolån. Lagändringen innebär nämligen att bankkunder inte längre behöver bekosta bankernas uteblivna ränteintäkter, utan endast de kostnader som uppstår vid förtidsbetalningen.
6. Dyrare solceller
De som installerar solceller har tidigare kunnat avnjuta en skattereduktion om 20 procent. Från och med den 1 juli sänks procentsatsen för skattereduktion till 15 procent för den som installerar nya solceller efter det datumet. Det innebär indirekt att solcellslösningar blir dyrare för enskilda konsumenter.
7. Låneförmedlare får inte låna
Banker och kreditmarknadsföretag blir de enda aktörer som får låna pengar till konsumenter, från och med lagändringen som träder i kraft den 1 juli. De så kallade ”snabblåneföretagen” behöver därmed ansöka om ett banktillstånd för att få fortsätta driva sin verksamhet.