Trending: BudgettipsMatprisernaSpartipsPengar

Nya skatteregler från och med nästa år – alla som fyller 65 i år kommer att påverkas

18 aug, 2022 
Louise Werner
Kvinna i pensionsålder
De nya skattereglerna kommer att påverka alla som fyller 65 i år. Både den som går i pension och den som väljer att fortsätta jobba.
Fortsätta jobba eller gå i pension? 2023 ändras reglerna för den som fyller 65 i år. Oavsett vilket du väljer, kommer de nya skattereglerna att påverka dig. Här reder vi ut hur.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Många har valt att fortsätta jobba efter 65 eftersom den superlåga skatten på arbete har gjort det rejält lönsamt att fortsätta jobba. Fram tills nu har man vid 65 års ålder fått både ett förhöjt grundavdrag och ett kraftigt förhöjt jobbskatteavdrag. För den som då valt att fortsätta jobba utan att ta ut pension har det inneburit en beskattning på endast åtta procent på inkomster upp till 251 000 kronor.

Se också: Fem tips hur du maxar ditt pensionssparandeBrand logo
Se också: Fem tips hur du maxar ditt pensionssparande

– Det som blir annorlunda från och med nästa år, är att åldersgränsen för det förhöjda grundavdraget höjs. Det innebär att man måste jobba ett år extra för att nå ner till den superlåga skatten, säger Pia Blank Thörnroos, skattejurist på Skatteverket.

Annons

För den som fyller 65 i år och väljer att gå i pension kommer åldersgränserna att kännas lite extra i plånboken. Om du som 65-åring går i pension i år får du vänta till januari 2024 på den lägre skatten på pensionsinkomster. Om du som fyller 65 i år i stället väljer att fortsätta jobba efter årsskiftet kommer du visserligen att få en lägre skatt, men den kommer inte bli lika låg som den var för dem som är födda 1958 eller senare.

Lönar sig att fortsätta arbeta

– Det man kan säga är väl att det lönar sig att fortsätta jobba några år till, säger Pia Blank Thörnroos. Jobbskatteavdraget har man inte ändrat och det gör ju att man kommer fortsätta få det förhöjda jobbskatteavdraget om man jobbar efter 65. Lagen drivs verkligen åt det hållet att det blir mer lönsamt att jobba skattemässigt.

Förändringen av skatten är egentligen ett politiskt beslut som grundar sig i att pensionsåldern kommer att höjas, och i takt med det, så höjs ju också tidpunkten för rätten till det höjda avdraget.

Annons

Den som påverkas mest av de nya lagarna är den som redan har en ansträngd ekonomi, berättar Pia.

– För någon som har en låg bruttopension kan det göra stor skillnad att man får betala den högre skatten under ytterligare ett år.

Den som fyller 65 i år och vill nå ner till den riktigt låga skattenivån på åtta procent får alltså vänta till januari 2024.

Ta hjälp av Skatteverket

De nya reglerna innebär även att Skatteverket från och med nästa år kommer att vara tvunget att ta fram en extra skattetabell för arbetande 65-åringar.

Pia tipsar om ett enkelt sätt att få ett hum om vad som kommer löna sig mest:

Gå in på skatteverkets hemsida och kolla upp skillnaderna mellan hur mycket du får betala om du tar ut pension eller om du väljer att jobba.

– Är du osäker ändå och det inte blir rätt, kan du alltid ringa till Skatteverket för att få hjälp, säger Pia.

Gör så här för att räkna ut din skatt

1. Gå in på skatteverket.se

2. Välj ”räkna ut din skatt” i sökrutan.

3. Fyll i födelseår och total inkomst från lön eller pension för att räkna ut din skatt: https://app.skatteverket.se/rakna-skatt-client-skut-skatteutrakning/rakna-ut-skatt/fyll-i-dina-uppgifter

Se också: Det här ska du tänka på när du handlar – spara tusentals kronorBrand logo
Se också: Det här ska du tänka på när du handlar – spara tusentals kronor
Annons