Trending: BudgettipsMatprisernaSpartipsPengar

Priserna skiljer markant mellan kedjorna – här finns tusentals kronor att spara

14 jul, 2022 
AvLouise Werner
Lidl eller Willys
Lidl och Willys toppar listan över de billigaste matvarukedjorna i Sverige.
Att handla mat har blivit en dyr historia. Men det beror också på var du handlar. Genom att välja rätt butik kan du spara tusentals kronor om året. Matpriskollens vd Ulf Mazur ger några av sina bästa spartips.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Hör du till dem som handlar lite här och där, och när andan faller på? Du kanske till och med försöker vara lojal mot din gamla närbutik och vill inte byta butik.

Det går såklart också jättebra – om du inte bryr dig om kostnader.

– Det är en riktig rysare som är på gång, säger Ulf Mazur, vd för Matpriskollen.

Han menar att man som privatperson inte längre har råd att inte bry sig om att jämföra priser.

Se också: 7 matvaror du inte bör förvara i kylenBrand logo
Se också: 7 matvaror du inte bör förvara i kylen

– Det slår ju direkt på disponibel lön, och det finns inte obegränsat med saker att dra in på. Du måste ju åka till jobbet, betala hyran, och så vidare. Det går inte att bortse ifrån.

Annons

Spara pengar på matinköpen

Vad man däremot kan spara mycket pengar på är just matinköpen menar Ulf.

Matpriskollen är en ren gratisapp som hjälper konsumenter att välja billigast mat. Du kan på ett smidigt sätt hitta alla matbutikers veckoerbjudanden på t.ex. kyckling, lax, avokado och blöjor den här veckan. Jämföra erbjudanden och få recept baserade på dessa.

– Alla butiker vill se billigast ut men ofta väljer butikerna ut några artiklar som de är billigast på, och marknadsför dessa. Då tror man som konsument att också resten av sortimentet är billigt, men det stämmer ofta inte, säger Ulf Mazur.

Ulfs bästa spartips i kristider

Handla inte hungrig. Grillad kyckling, revben, räkmacka och annat gott från delidisken är svårt att stå emot när man är hungrig. Och en hungrig kille kan vara förödande för plånboken. Det vet jag av egen erfarenhet!

Annons

Utgå från extrapriserna när du planerar matinköpet. I snitt är extrapriserna 25 procent billigare än ordinarie priser. Många erbjudanden är upp till 50 procent billigare. Utnyttja det och spara 1000-lappar!

Bli medlem i alla butiker du brukar handla i. Många av de bästa erbjudandena begränsas till ”medlemmar”. Du blir det snabbt vid kassan och kostar inget (förutom Coop där du måste vara medlem. Kostar bara 100 kronor, som du får tillbaka vid utträde).

Gör inköpslistan och håll dig till den i butiken! När du handlar låt dig inte lockas av det som finns ute i butiken för att locka dig till merköp. Tänk på att allt är utplacerat just för att få dig att köpa mer. Behöver du verkligen tre stycken?

Var multilojal. Gå inte automatiskt till samma bara för att du alltid brukar gå till ett visst ställe. Byt butik om erbjudandena är bättre ena veckan. Prisnivån på ordinarie-priserna skiljer sig mycket mellan butiker. Spara 1000-lappar på rätt butik.

Annons

Ta ansvar för matekonomin. Se över hur mycket du har råd att spendera och sätt en ram för det. Börja förstå vart pengarna går någonstans.

Svinnet ska bort. Sänk graderna i kylen från åtta till fyra grader så att maten håller längre. Det drar inte mycket extra. Du ska inte slänga någon mat utan göra något av allt det som blir över. 25 - 30 procent av all mat slängs. Så kan det inte fortsätta.

Köp frukt och grönt efter säsong. Mycket har med säsongen att göra. Köp det som är billigt för tillfället. Man måste inte alltid köpa samma gurka hela året om man ser att det finns andra grönsaker som är billigare till exempel. Här finns också ofta extrema lockpriser.

Köp inte halvfabrikat och färdigmat. Man kan göra mycket själv och det blir oftast mycket billigare. Färdigpackat av butiken är ofta mycket dyrare än att göra lite själv.

Annons