Så dyr har maten blivit det senaste året

Kladdkaka till vänster, citron och gurka till vänster
Har du reagerat på att maten blivit dyrare under det senaste året? Då har du förmodligen rätt. Flera livsmedel har ökat i pris i våra butiker, det visar statistik från SCB.

Vårt dagliga bröd och mat överlag är en av de saker som vi lägger mest pengar på varje månad. Enligt Statistiska centralbyrån (SCB) spenderar ett hushåll med två vuxna och barn omkring 53 000 kronor på livsmedel varje år. Inte konstigt att det känns i plånboken när ett livsmedel ökar några procent i pris, inte minst för den som bor i singelhushåll eller har låg inkomst.

Frukt och grönt dyrare

Samtidigt som kaffe sjunkit i pris under det gångna året, dels till följd av politisk oro i Brasilien, så har ett flertal livsmedelspriser ökat. Av SCB:s statistik har Svenska dagbladet tagit fram en lista över de livsmedel som ökat allra mest. I toppen återfinns frukt och grönt, allra mest har blomkålen ökat. Under ett år har grönsaken blivit 55 procent dyrare.

På andra plats över de livsmedel som ökat mest i pris, hittar vi paprika som blivit 37 procent dyrare tätt följt av citroner (+35,5 procent). Även slanggurka (+32 procent) och potatis i lösvikt (+23 procent) har ökat markant.

Smör dyrare, lök billigare

Men det är inte bara frukt och grönt som ökat i pris, även fetare produkter har fått ett prismässigt uppsving. Smöret har stigit nästan 13 procent och grädde med 9 procent på ett år. För den som vill ha kaviar på sin äggmacka har kaviarpriset ökat med 7,2 procent.

Även om livsmedelspriserna generellt stigit, så finns det en rad livsmedel som gått i motsatt riktning. Den gula löken går mot strömmen och har under det senaste året sjunkit med 7,6 procent. Ännu billigare har honungsmelonen blivit (-12,5 procent). Även gravad och rök lax, choklad, honung och kalvkött har blivit något billigare på ett år.

Källa: Svenska dagbladet, SCB

Text: Fredik Rubin

Läs också:

6 livsmedel du bör byta till ekologiska – redan i dag