Trending: BudgettipsMatprisernaSpartipsPengar

Så gör du om du vill ge bort pengar i present

03 jun, 2014 
Johanna Svan
Pengar i gåva.
De bästa tipsen för dig som ska ge bort pengar i gåva till student, konfirmation, bröllop eller dop.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Tips på hur man kan ge bort pengar:

Pengar till körkort

Om hälften av pengarna ska gå till ett körkort kan du välja ett riskfritt sparande på ett bankkonto. Om den andra hälften av beloppet ska sparas i tio år eller mer kan du välja en högre risk, till exempel fonder eller andra placeringar för att öka chansen till avkastning.

Bidrag till en resa

Om brudparet eller studenten ska ut och resa behövs pengarna troligtvis inom en snar framtid, och då är det ett vanligt sparkonto som gäller. Här finns inget utrymme för riskfyllda placeringar.

Ett tips om du inte vill ge bort kontanter i present kan vara att ta reda på mottagarens kontonummer och göra en överföring. Ofta betalas resan via nätet och då är det bättre att ha pengarna på kontot. För att inte komma tomhänt till festen kan du till exempel ge bort en liten leksaksresväska med låtsaspengar i, eller ett föremål med koppling till destinationen.

Annons

Kontantinsats till bostad

Att ge en fond eller pengar kan vara en bra gåva för att ge barnet eller ungdomen en bra start i livet. Pengarna kan bli början till ett sparande som sedan kan användas till utlandsstudier eller en kontantinsats till en bostad.

Är presenten till ett litet barn kan du låta placeringarna ligga länge, kanske tjugo år. Då bör pengarna inte stå på ett vanligt bankkonto eftersom risken är stor att avkastningen blir väsentligt sämre än om du väljer placeringar med risk.

Vill du skänka fondandelar kan det vara bra att veta att du behöver förmyndarnas, ofta båda föräldrarnas, hjälp för att kunna öppna ett fondkonto.

Pengar för framtiden

Ska du ge bort pengar till en konfirmand eller student kan det vara ett bra alternativ att ge bort en kapitalförsäkring som innehåller villkor om när pengarna ska betalas ut, till exempel vid 18 eller 25 års ålder.

Ett annat alternativ är att du förvarar sparandet i det vi kallar för Barnspar i kapitalförsäkring. Då är det du som äger pengarna tills de betalas ut och bestämmer om de ska betalas ut som ett engångsbelopp eller löpande under ett visst antal år. Det behövs inget testamente eller gåvobrev.

Källa: SEB

Läs också:

Så tog Belinda makten över sin ekonomi

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons