Sänk elkostnader för kyl och frys – 5 knep som sparar pengar

Böcker i frysen.

Foto: TT/Shutterstock

Lär dig enkla sätt att spara pengar på din elförbrukning för kyl och frys. Här delar vi med oss av fem busenkla saker som kan spara dig många slantar varje år.

Får du kallsvettningar varje gång din elräkning dimper in? Höga kostnader för helt vanlig elförbrukning är inget ovanligt och även du som bor i lägenhet där värmen är inkluderad kan dras med onödigt dyra räkningar.

TV: Bli ekonomiskt fri på 25 år – 5 konkreta steg
1:33

Efter reklamen: TV: Bli ekonomiskt fri på 25 år – 5 konkreta steg

(1:33)

Slå på ljud

Kyl och frys ligger förstås högt på listan över prylar i ditt hem som bidrar till de höga kostnaderna. Med tanke på att de är igång dygnet runt, årets alla dagar är det inte märkligt men det finns faktiskt enkla sätt att minska kostnaden för just denna elförbrukning.

Minska elförbrukning i kyl och frys – 5 enkla knep

Köp ny kyl och frys

Det absolut första du bör göra är att se till att din kyl och frys är av en hyfsat modern modell som är betydligt mer energisnåla än äldre. En kyl och frys av äldre modell kan kosta upp till 1500 kronor om året bara i driftskostnader, skriver tidningen Gård och villa på nätet. Titta efter energiklassen som heter A+ när du ser dig om efter nya vitvaror – det kan spara dig många slantar på ett år.

Läs också: 9 livsmedel du aldrig ska förvara i kylskåpet

Tina frysta råvaror i kylen

Ett annat smart knep för att se till att kylskåpet drar lite mindre el är att tina frysta matvaror i kylskåpet. Detta kräver förstås lite planering, men du slår två flugor i en smäll eftersom kvaliteten på maten du tinar blir bättre samtidigt som kylskåpet drar mindre energi jämfört mer om du tinar maten i mikron eller i varmvatten.

Frosta av regelbundet

Frosta av både kyl och frys regelbundet, minst en gång om året och dammsug både kylskåpets och frysens baksida. När det samlas damm på baksidan kan det öka elåtgången med så mycket som 25 procent eftersom snafset sätter sig på kondensorn som därmed behöver onödigt mycket energi för att fungera optimalt.

Ha en lagom temperatur

Överdriv inte temperaturen! Lagom är bäst, även när det handlar om hur kallt du har i din kyl och frys. I kylskåpet bör temperaturen vara under fem grader och i frysen runt -18. Energianvändningen ökar med mellan tre och fem procent för varje grad som du sänker temperaturen ytterligare.

Fyll upp med böcker!

Ett otippat, men effektivt, sätt att spara energi är att se till att ha en välfylld kyl och frys eftersom råvarorna fungerar som klampar som kyler ner varandra. Om du inte har tillräckligt med mat hemma för att se till att det är rejält uppfyllt kan du faktiskt fylla din kyl och frys med annat, som till exempel böcker, tipsar elföretaget Telge Energi på sin hemsida. Självklart kan du stoppa böckerna i påsar om du inte tycker att det känns fräscht med tummade sidor bland dina matvaror.

Se också: Så boostar din ekonomi för 2022 – sparekonomen tipsar
1:17

Efter reklamen: Se också: Så boostar din ekonomi för 2022 – sparekonomen tipsar

(1:17)

Slå på ljud

Källor: Energirådgivningen.se, Telgeenergi.se

5 busenkla tips för att frosta av frysen snabbt