5 busenkla tips för att frosta av frysen snabbt

Frosta av frysen.

Foto: Shutterstock/TT

Börjar det blir dags att frosta av frysen? Här är en steg för steg-guide till hur du gör det på bästa och enklaste sätt!

Hur ofta ska man egentligen städa frysen? Och vilken tidpunkt är rätt för det kanske inte alltför roliga arbetet att frosta av den? Här får du tips på hur du bäst går till väga för att frosta av frysen på snabbaste sätt. För faktum är att en igenisad frys inte bara får problem med utrymme – den fungerar också sämre och drar mer energi.

Se också: 7 matvaror du inte bör förvara i kylen
1:55

Efter reklamen: Se också: 7 matvaror du inte bör förvara i kylen

(1:55)

Slå på ljud

5 tips – så frostar du av frysen snabbt:

1. Töm frysen

Börja med att rensa ut innehållet i frysen. Passa gärna på att frosta av den när det är kallt ute, då blir det mycket lättare att förvara dina frysta varor utan att de smälter alltför mycket. Annars kanske du kan låna en grannes frys eller vira in varorna i tjockt tidningspapper och packa tätt samman i lådor.

Tips! Passa samtidigt på att slänga sådant som har legat för länge och som du aldrig kommer att använda eller äta igen.

2. Skydda golvet

Stäng av frysen och ställ upp frysdörren. Lägg ut handdukar på golvet kring frysen. Ställ en långpanna under kanten så att smältande vatten kan rinna ner i den.

En frys i stort behov av att frostas av

En igenfrostad frys är dåligt både för miljön och dina varor. Här visar vi steg för steg hur du frostar av frysen snabbt och enkelt. Foto: IBL

Foto: Shutterstock/TT

3. Frosta av

Låt isen smälta. Vill du lossa isbitar eller envisa frostpartier kan du använda dig av en slickepott i plast. Men var försiktig så att du inte förstör någonting och använd absolut inga vassa föremål i metall.

Varning! Att till exempel använda en hårfön för att snabba upp smältningsprocessen är absolut inte att rekommendera. Vad du däremot kan göra för att isen ska smälta lite snabbare, är att sätta in skålar med varmt vatten på hyllplanen. Byt ut vattnet efterhand det kallnar.

7 vanliga hygienmissar (nästan) alla gör i köket!

4. Rengör

Vill du plocka ut och diska hyllplan eller andra delar i frysen? Tänk på att låta dem vila en stund i rumstemperatur innan du diskar dem i varmt vatten. Då minskar du risken för sprickor.

Passa på att rengöra väggarna i frysen och att torka bort eventuell smuts från gummilisterna.

Rengöra ugnen lättare: 6 knep för att städa mindre

5. Låt torka

När frysen är helt torr och alla fack och hyllplan är på plats igen är det dags att sätta igång den. När den har nått sin rätta temperatur är det fritt fram att sätta tillbaka varorna i din rena och nyfrostade frys.

Hur ofta ska man frosta av frysen?

För att gynna både miljön och hållbarheten på dina matvaror bör du frosta av frysen med jämna mellanrum. Exakt hur ofta det måste göras beror på hur mycket den används, men tumregeln är att det är dags när isen i frysen blivit fem-sex millimeter tjock, säger reparatören Leif Johansson till varbergsbostad.se.

Källa: Good housekeeping, Svenska bostäder, Varbergs bostad