Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

7 vanliga hygienmissar (nästan) alla gör i köket!

26 mar, 2018 
AvHelena Sjögren
Vi vet hur viktigt det är med god hygien i köket – ändå är vi många som slarvar. Vi har listat några av de vanligaste hygienmissarna. Några av dem tänker du garanterat inte ens på att du slarvar med.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ingen kan svara exakt på hur många som varje år blir matförgiftade.Men enligt Livsmedelsverket kan det handla om mellan 500 000 och tre miljoner fall – varje år.

I de allra flesta fall är det slarv som ligger bakom insjuknandet.

6 vanliga hygienmissar (nästan) alla gör i köket!Brand logo
6 vanliga hygienmissar (nästan) alla gör i köket!

Vi slår vad om att du, i samband med matlagning, gör dig skyldig till en rad hygienmissar som i värsta fall kan leda till matförgiftning. Flera av dem kanske du inte ens tänker på själv.

7 vanliga hygienmissar i köket:

1. Fingrar på mobiltelefonen

Våra smartphones tycks ibland ha blivit en förlängd del av människokroppen. Många av oss går knappt en meter utan sin lur. I köket är det dock en god idé att hålla den på behörigt avstånd och leva efter regeln se men inte röra.

På en vanlig mobiltelefon finns tusentals bakterier. Uppskattningsvis 10 gånger så många som på en toalettsits. Vid undersökningar har bakterier som salmonella, E-coli och stafylokocker hittats på mobiltelefoner.

Teknikprylar som läsplattor och mobiltelefoner är riktiga bakteriehärdar i köket.
Teknikprylar som läsplattor och mobiltelefoner är riktiga bakteriehärdar. Foto: Shutterstock/IBL

Fingrar du på telefonen eller läsplattan i köket är det därför ett måste att tvätta händerna efteråt.

Annons

Använder du mobiltelefonen för att se ditt recept kan det vara en god att använda en app där skärmen inte låser sig. Då kan du fortsätta att titta på receptet utan att behöva röra vid telefonen för att låsa upp den.

2. Klappar ditt husdjur

Vi vet, husdjur hör inte hemma i köket, men ibland är de där ändå. Visst kan det vara svårt, för att inte säga omöjligt, att motstå dem. En snabb klapp eller lite kliande bakom örat innan du återgår till middagsförberedelserna utan att tvätta händerna.

Det bästa är förstås att hålla husdjuren borta från köket när du ska laga mat. I annat fall får du vänta med goset till efter matlagningen är klar.

3. Dubbeldoppa smakskeden

Provsmakningen är en av de bästa sakerna med matlagning. Är såsen tillräckligt smakrik? Saknas det lite sälta eller är den kanske för söt?

Annons

Visst har det hänt både en och två gånger att du doppat smakskeden mer än en gång i anrättningen efter att ha haft den i munnen. Det bör du dock låta bli.

Risken med att blanda ditt saliv i maten är att du också stoppar ner diverse mikroorganismer. Mikroorganismer som i värsta fall kan leda till matförgiftning.

Rådet är därför att diska smakskeden mellan provningarna. En insats som kräver lite mer arbete, men kanske också kan rädda dig från magsjuka.

Tyvärr gäller samma princip när du dubbeldippar chipsen eller annat snacks i dippskålen. Hur mycket bakterier som överförs beror dock på vad du dippar i. Forskning har visat att tunnare såser, som salsa, sprider fler bakterier än tjockare dippsåser som ost och choklad.

4. Du har på dig smycken

Vigselringen och klockan känns ibland som en del av dig, men i köket hör de ändå inte hemma. Innan du tvättar händerna ska du alltid ta bort klockan, ringar och andra smycken från händer och handleder. Dessa riskerar annars att sprida bakterier.

Annons

5. Du använder disktrasan till allt

Många av oss gillar att hålla rent omkring oss under tiden vi lagar mat. Redskapen åker direkt i diskhon eller diskmaskinen efter användning, diskbänken hålls skinande ren och minsta stänk torkas snabbt upp. Men här är vi många som faller på samma grepp och använder disktrasan till precis allt.

Fel, fel, fel ur en hygiensynpunkt förstås. En vanlig disktrasa innehåller fruktansvärda mängder bakterier.

En kvinna rengör diskbänken med en disktrasa.
Foto: Shutterstock/IBL

Disktrasan ska enbart användas till disk- och köksbänken samt matbordet. Använd alltid hushållspapper och inte disktrasan, för att torka upp köttsaft och mjölk. Torka heller aldrig av skärbrädor, köksredskap eller golvet med en disktrasa.

Annons

Helst ska du byta ut trasan en gång varje vecka. Ett annat alternativ är att koka den eller tvätta den i tvättmaskin. Välj också hellre en tunn disktrasa hellre än en tjock eftersom den torkar snabbare.

6. Du använder samma skärbräda

Skärbrädor kan snabbt bli riktiga bakteriehärdar. Med tiden bildas skåror som kan vara svåra att rengöra och där bakterierna kan frodas nästan ostört.

Men förutom att det är viktigt att diska skärbrädan ordentligt, gäller det att tänka till kring användningen.

Det bästa är att använda olika skärbrädor till olika saker – alltid. En till grönsaker och bröd, en till fisk och rå kyckling och en till kött.

Om du inte gör det är det extremt viktigt att diska skärbrädor och knivar noggrant när hanterat rått kött och kyckling. Självklart är det också viktigt att tvätta händerna efter att du hanterat rått kött och kyckling.

Annons

7. Tar i kökskranen efter handtvätt

Detta kan vara lite överkurs, men för att uppnå den bästa handhygienen gäller det att tänka på allt. När du har tvålat in händerna så det löddrar ordentligt och sköljt händerna noggrant är det dags att stänga av vattnet.

Ta inte i kranen efter att du tvättat bort bakterier från händerna.
Foto: Shutterstock/IBL

Men i stället för att stänga av den med dina nytvättade händer rekommenderar Livsmedelsverket att du använder armbågen eller skyddar händerna med en pappershandduk. Anledningen: annars kan bakterier som finns på kranen överföras till dina rena händer.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons