Trending: BudgettipsMatprisernaSpartipsPengar

Sjukpensionerade Mina är expert på att spara: ”Att leva billigt gör mitt liv rikare”

03 feb, 2023 
Birgitta Lindvall Wiik
Till vänster: Livsmedelsvaror, såsom kikärtor, i en kökshylla. Till höger: Mina Storm ler och tittar in i kameran.
Mina Storms ekonomiska situation tvingade henne att bli expert på at leva sparsamt. I dag vill hon bryta stigmat runt fattigdom och återbruk.
Räntorna stiger, el- och matpriserna rusar och många ser över sina utgifter för att klara tuffare tider. För Mina Storm är sparsamhet inget nytt. Hon har levt länge under existensminimum och blivit expert på att hushålla och spara på allt.
– Allt jag gör för att leva billigt gör mitt liv rikare, säger Mina.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Mina Storm, 43, önskar inget hellre än att hon skulle klara av att yrkesarbeta, men det har inte varit möjligt på många år. Hon lider av bipolär sjukdom, ADHD och Aspergers syndrom. Dessutom har Mina flera fysiska sjukdomar som orsakar smärta och rörelsehinder.

Se också: Det här ska du tänka på när du handlar – spara tusentals kronorBrand logo
Se också: Det här ska du tänka på när du handlar – spara tusentals kronor

Sjukdomarna har gjort att livet tidvis har varit tufft, men tuffast av allt var den ekonomiska situationen när Mina blev ensam med tre barn att försörja. Hon levde på försörjningsstöd i flera år och livet var mer än knapert.

– Efter några år upptäckte jag av en slump att socialen betalade ut ungefär 2 000 kronor under riksnormen varje månad. Jag trodde att jag skulle ersättas retroaktivt, men så blev det inte och det gjorde mig ledsen och arg, säger Mina.

Annons

Hon tvingades låna pengar av nära och kära för att få månadsbudgeten att gå ihop, och ändå fanns det inte alltid mjölk i kylskåpet när barnen frågade efter det.

Det här är Mina

 • Namn: Mina Storm, 43.
 • Familj: Utflyttade barnen Irma, 19, och Victor, 18. Dottern Isabelle, 26, bor tillfälligt hemma. Chihuahuan Snowy och katten Selene.
 • Gör: Är sjukpensionär.
 • Bor: Uppsala.

Till slut bestämde sig Mina för att på allvar försöka göra något åt saken. Hon måste minska sina redan låga utgifter och hon gav sig den på att lyckas.

– Jag sa till mig själv att, nej, nu jävlar! Ingen kommer att hjälpa mig ur det här, jag måste göra något själv! Jag har ingen möjlighet att öka min inkomst, den enda lösningen är att minska mina utgifter.

Mina Storm står vid sitt öppna kylskåp och håller i två konservburkar.
Minas kylskåp och skafferi är ordentligt välfyllda. Att köpa storpack och bunkra är det som gjort allra störst skillnad för hennes ekonomi.

Varje krona räknades

Steg ett var att se över alla fasta kostnader, att byta försäkringsbolag och mobiloperatör till de billigaste.

Annons

– Försäkringskostnaden minskade med 1 000 kronor i månaden och mobilabonnemanget med 50 kronor. Varje besparing var guld värd för mig.

Störst skillnad gjorde hennes nitiska jakt efter superfynd i butikerna. Mina fyndar superbilliga saker i storpack, och basvaror bunkras för lång tid framåt när det är extrapris.

– Till en början hade jag inte mycket pengar, men jag använde det lilla jag hade till att köpa mängder av billig mat. Efter ett tag behövde jag inte alls köpa så mycket löpande i vanliga affärer, och det var så jag blev skuldfri till slut.

Hyllor uppåt väggarna och lådor under möblerna – hemma hos Mina i Uppsala finns oväntat gott om förvaringsplatser för att vara en liten tvåa på 52 kvadratmeter. Alla förvaringsutrymmen behövs, för det är också här hon har sin lager med mat och annat hon fyndat.

Kökshylla med konserver och torrvaror i tetrapack.
Torrvaror i tetra och konserver har lång livs-längd, och gör att Mina alltid har mat hemma.

Nudlar, tonfisk, linser och bönor samsas om utrymmet med allt från handkräm och diskmedel till tvålar. På sistone har Mina ätit mycket tonfisk eftersom hon köpt upp ett rejält lager med konservburkar.

Annons

– Jag köper massor av sådant som jag hittar till fyndpris. Det är ett av mina viktigaste tips för att spara pengar. Jag scannar ständigt igenom reor och fyndar varor som kanske är lite defekta, men som det ändå inte är något fel på. Jag använder alla rabattkuponger jag kommer över, även om jag tycker att vi är rätt dåliga på sådant i Sverige.

Mina säger att det dröjde tills spareffekten märktes, men det betalade sig så småningom att ha ett eget förråd av basvaror hemma.

– Till en början hittade jag sajten matsmart.se som då var ganska ny, och kunde ha otroligt bra erbjudanden. Då passade jag på och köpte så mycket jag hade råd med.

Tog tid att bli skuldfri

Att leta efter fynden för att till slut bli skuldfri tog lång tid, men det var värt det eftersom det gjort så stor skillnad i familjens liv. Nu har Mina inte längre några skulder, istället har hon till och med lite sparpengar på banken.

Annons

– Du anar inte vilken lyx det är att öppna dörren till ett välfyllt kylskåp, och att kunna köpa en mikro kontant när den gamla går sönder. Jag har till och med skaffat mig en diskmaskin nu, och det bidrar också till lägre utgifter eftersom det är billigare att diska i maskin än för hand.

Mina Storm sitter vid köksbordet och håller en kökshandduk med silverbestick i.
Att anpassa kosten efter utbudet sparar mycket, förklarar Mina.

I dag har Mina sjukersättning, vilket ger en lite högre inkomst än hon hade tidigare, men hon fortsätter att spara på både miljön och plånboken genom sin livsstil där även återbruk är en viktig parameter.

– Jag kastar aldrig sådant som går att använda på ett nytt sätt. Jag har byggt skohyllor av en gammal sängbotten, tillverkat förvaringslådor av kartonger och vaxduk och jag syr mina egna sminkpads av gamla handdukar.

Annons

Ingenting att skämmas över

Mina säger att det tidigare funnits ett stigma kring fattigdom och återbruk, men nu ligger det rätt i tiden att återbruka och värna om miljön. Hon delar gärna med sig av sina tips till andra som vill spara både på miljön och pengarna.

– Kan jag, så kan alla! Det är väldigt många som mår dåligt på grund av ekonomin. Jag är ett levande exempel på att det går att göra stor skillnad genom små förändringar. Nu för tiden har vi alltid mjölk i kylen. Jag kommer ihåg den underbara känslan när jag kunde svara ”Välj vilket godis ni vill!” när barnen frågade efter lördagsmys, och hur glada de blev när vi hade råd att gå på bio. Dessutom tyckte de faktiskt att maten blev godare när ekonomin ordnat upp sig, säger Mina med ett leende.

Minas bästa spartips

 • Gå igenom fasta kostnader och jämför priser på försäkringar, bredband, mobil, elavtal. Det finns bra jämförelsesajter på nätet. Byt till de billigaste.
 • Skaffa en liten extrainkomst genom att svara på enkäter på nätet. Googla så hittar du flera företag som erbjuder ersättning mot att du deltar i kundpaneler.
 • Leta efter superfynd i butikerna, och bestäm menyn utifrån det. Om du hittar varor som brukar gå åt till ett riktigt bra pris – köp massor.
 • Köp överblivna varor och mat från restauranger. Via appar som Karma och TooGoodToGo, kan man fynda varor med kort datum som annars skulle ha slängt.
 • Se till att du har gott om förvaringsutrymmen, det går lätt att fixa även om du bor litet.
 • Köp inte dyra hygienprodukter och till rengöring använder jag bara diskmedel och såpa.
 • Släck lampor som inte måste vara på.
 • Använd eftervärme på spisen när du lagar mat och sänk värmen inomhus.
 • Ta snabba duschar.
 • Om frysen inte är helt full kan du fylla tomma mjölkpaket med vatten och frysa in dem, det bidrar till att frysen drar mindre ström.
 • Tänk på att apoteksvaror är betydligt billigare att köpa på nätet.
 • Släng aldrig något som går att återanvända. Hitta nya funktioner för den slitna frottéhandduken. Jag syr egna bomullsrondeller för sminkrengöring.
 • Varor med kort datum är ofta billigare. Använd ditt lukt- och smaksinne för att avgöra om du kan äta eller måste kasta.
Annons