Lästips:BudgettipsSpartipsPengarÅterbrukPensionsspara

Janne lagar 500 matlådor på två veckor – för 7 kronor per portion

28 sep, 2022 
Henrik Högström
Hur drar man åt svångremmen och får tid över till annat? Tja kanske som Janne Jutila som lägger två veckor om året på att koka ihop en egenkomponerad gryta till 500 matlådor
– Jag vill ju ha tid att leka och slippa laga mat. Jag sparar otroligt mycket tid.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Janne Jutila med sambo är ganska nyinflyttade i Östersund. Och ett huvudbry med att flytta från Uppsala var att lösa frysdetaljen. Det blir ju så när man varje höst lagar 500 portioner av Jannes gryta som ska räcka till nästa sommar. Han berättar att i Uppsala hade de en stor toppmatad modell som stod ute på den inglasade balkongen. En frys som pallade minusgraderna och kunde svälja volymerna.

– Jag försökte hitta en sådan här men de finns ju inte. De görs ju inte längre. Så vi fick hitta en sån där stående 315 liters och baxa in i lägenheten. Det vart ju ett jäkla nerköp, säger Janne.

Jannes gryta
Höstens produktion är i full gång i Jannes kök. Det ska räck till nästa sommar.

Men frysdetaljen är alltså löst och när vi talas vid är han halvvägs inne i säsongens storkok. En syssla han sköter vid sidan av jobbet som ljudtekniker.

Se också: Så gör du krämiga snabbnudlarBrand logo
Se också: Så gör du krämiga snabbnudlar

Stämde av med dietist

Jannes gryta är vid det här laget en väl inkörd rutin som han i lagat i 20 år eller kanske till och med lite till.

Annons

– Det började med att jag ville hålla nere matkostnaderna och äta hälsosammare, säger Janne.

– De hade rotsaksveckor i affären. Då när jag började var det 1,90 kilot och nu är det uppe i 4,90. Så prisutvecklingen har ju varit grym.

I god vetenskaplig anda stämde han av sina tankar om grytan med en dietist på Akademiska sjukhuset

– Och hon bara jublade. Ingredienserna och tillagningen är ju mumma för tarmbakterierna, säger Janne.

Rotsaker
I Jannes gryta får höstens rotsaker en förlängd säsong över vinter och vår.

Tidsbesparingen, eller effektiviseringen, var en annan viktig aspekt.

– Det kan ju ha att göra med att mamma var utbildad kokerska. Då på 70-talet när jag växte upp så jobbade hon i storkök samtidigt som skötte hushållet hemma. Du vet det skulle bytas hyllpapper varje år och till julen skulle fisken läggas i lut. Hon hade ju inte så mycket tid att leka.

Annons

Sonen Janne har med sig mammas erfarenheter idag. Han berättar om när han var och handlade till grytan häromdagen och stod och knackade på rotsellerin för att utröna kvaliteten. En äldre dam bredvid noterade nyfiket besiktningen. Det visade sig att hon var gammal hushållslärare som blev varm i hjärtat av att se Jannes kunniga handlag.

– Hon sa att den kunskapen inte finns bland dagens ungdomar.

Jannes gryta
Matlådorna förvaras i påsar om ungefär 400 gram. Priset är någonstans kring sju kronor portionen.

Lagar i lägenhetskök

Som barn var han ofta med sin mamma i storköket där hon jobbade. Tyvärr har han inte tillgång till de ytorna idag. Grytkoket sköter han i ”ett trångt lägenhetskök”. Janne har två stora kastruller och en större gjutgärnsgryta till sitt förfogande. En gryta han för övrigt köpte för 25 spänn på Sirius loppis i Uppsala när det begav sig.

Annons

Och ingredienserna då? Grunden, förklarar Janne, är två sorters böner och den fond han kommit fram till själv. Det vill säga ingefära, vitlök, vitvinsvinäger, soja, chili. Resten av innehållet hänger på vad som är fräscht och prisvärt i grönsaksdisken just där och då.

Även om grytan är ett göra-allt-i-ett svep-projekt finns det naturligt utrymme för variation. Olika omgångar av koket innehåller olika variationer av grundreceptet.

Så Janne kan faktiskt svara olika på den omistliga lunchrumsfrågan ”Vad har du för spännande i din matlåda idag”?.

– Jag gör 14 olika ”batchar”. De varierar jag ju. En dag kanske det är lite mer brysselkål i, en annan dag är det någon annat.

Sedan kan grytan göras olika stark, söt, salt eller syrlig med en van hand (och lime, soja, vinäger).

Annons

– Det är precis som med musik. Det är mycket feeling och improvisation. Det ska vara väl avstämt, jag mixar och balanserar tills det smakar bra.

Janne kan se på den infrysta portionen (cirka 400 gr i plastpåse) hur just den ”batchen” kan tänkas vara. Är det en av de starkare, saltare, eller mesigare?

– Är det till exempel en superstark kan man äta en bit torsk och kokt ris till för att få ner hettan.

Grytan kan ätas varm eller kall och toppas med annat. När Janne fyllde 50 serverades grytan med kött, fisk, extra hot, vegansk och som sallad.

Ingen klagade.

Äter billigare och bättre än studenterna

Under tiden i Uppsala förde han bok och räknade på sina egna matkostnader. Han kom fram till att han snittade under vad en genomsnittlig student la på två påsar snabbnudlar.

– Det är ju ren lyxmat och näringsfattigt, säger Janne.

Efter att P4 Jämtland skrev om Jannes gryta har omdömena varit översvallande i sociala medier. Här är den allmänna meningen att Janne är en ”Le-gend” som verkligen tagit matlådan till en helt ny nivå.

Annons

– För mig är det jättekul om jag kan inspirera till att hålla nere matkostnaderna, äta hälsosammare och få tid över till annat.

Och avslutningsvis.

– Grytan gör sig inte så bra om den värms upp i mikro – näe, riktig kastrull ska det vara.

Jannes Gryta (Recept från P4 Jämtland)

Portioner: ca.60 st

Gram totalt: 25250 gram

Ingredienser

Vinäger 700 gram (0,7 liter)

Soja 1000 gram (1 liter)

Jordnötter 2000 gram

Rotselleri 1045 gram

Kålrot 1125 gram

Palsternacka 540 gram

Morot 1150 gram

Röd paprika 1243 gram

Broccoli 1480 gram

Olivolja 1100 gram (11 dl)

Lime 820 gram (820 cl)

Grönkål 200 gram

Purjolök 1350 gram

Potatis 3650 gram

Tomat 2510 gram

2 sorters valfria bönor, 4227 gr kokta bönor

ev. persilja

Fond

Ingefära 450 gram

Vitlök 240 gram

Soja 180 gram (1,8 dl)

Vitvinsvinäger 240 gram (2,4 dl)

Chili

Gör så här:

Potatisen fräses i järngryta med smör (funkar även med olja).

Resten fräses i olivolja i järngrytan, efter en stunds fräsning kan lite japansk soja tillsättas för lite sälta ska krypa in i grönsakerna.

Tomat, purjolök och bladpersilja blandas ner kall i en större gryta och värms upp av de varma grönsakerna som tillförs vartefter. Det mjukar upp cellväggarna så att näringsupptaget underlättas och magen får det enklare

Smaka av med lime, fond, vinäger och soja för att hitta bra balans mellan syra, hetta och sälta. Fonden kan med fördel blandas ner ganska tidigt så att den blandas ut väl.

Annons