Smarta tipsen som ger dig lägre elräkning

Vardagsekonomen Magnus Hjelmér

Vardagsekonomen Magnus Hjelmér bjuder på sina bästa spartips gällande el och pengar!

Foto: Pressbild/Ica Banken

Med ett stadigt stigande elpris är det många som är oroliga för hur man ska klara av de kyligare månaderna.

Men med några hyfsat enkla åtgärder kan du spara in många värdefulla kilowattimmar. Här får du några råd på vägen.

Det är lite av en perfekt storm som nu slagit in mot hushållen. Omvärldsläget är oroligt och energipriserna stiger som en raket mot skyn samtidigt som temperaturerna sjunker.

Minst sagt en trist kombination.

Spara pengar genom att leva som förr
0:55

Efter reklamen: Spara pengar genom att leva som förr

(0:55)

Slå på ljud

Men misströsta inte, det finns en uppsjö av smarta tips som kan hjälpa dig att minska behovet av energi och därmed få en lägre räkning.

Gamla sanningar

Få områden är väl så omgärdat av gamla sanningar som det här med el och energi.

– När det kommer till att spara energi hemma finns det många myter. Allt från att det skulle vara bättre att låta lampan stå på än att tända och släcka vid behov, säger Magnus Hjelmér, vardagsekonom på Ica Banken.

En annan myt som det är dags att lägga på hyllan är att den att det skulle vara mer energieffektivt att diska för hand jämfört med att köra en diskmaskin. Enligt Energimyndigheten är energiförbrukningen vid handdisk ofta upp till fyra gånger större än med diskmaskinen.

Här gäller det förstås att köra maskinen så full som möjligt, den gör åt lika mycket energi om den är halvfull.

Andra tips som är bra att tänka i dyrtider som dessa är att se över sitt elhandelsavtal, alltså vilket företag du väljer att köpa din el av. Här kan finnas stora pengar att hämta in. Särskilt viktigt är det att göra ett aktivt val så att man inte sitter på ett så kallat anvisningsavtal som ofta är betydligt dyrare än alternativen. Med den här manövern kan du snabbt påverka kostnaden och ju mer el du förbrukar hemma, desto viktigare blir ditt avtal.

När elpriset skjuter i höjden gäller det att räkna pengarna.

Marco de Benedictis

Ett annat tips är att vrida ner innetemperaturen. Inte så att det blir iskallt förstås men någon grad neråt kan göra stor skillnad på elräkningen eftersom uppvärmningen står för en så stor del av den totala kostnaden. Kanske finns det något rum du sällan vistas i där du kan sänka värmen? Passa samtidigt på att stänga av golvvärmen i jakt på dyrbar el.

Sköna, halksäkra, innetofflor gör mycket för både fotvärme och myskänsla.

Så dyrt blir det att leva – elpris, ränta, bensin och matpriser ökar kraftigt

Och en fördel med svalare temperatur är att man ofta sover bättre. I kombo med lägre elräkning kan nattsömnen bli ännu skönare.

Få våra snabba, enkla och supergoda recept direkt i din inkorg - klicka här!

Stäng av

Vidare tipsar Magnus om vikten av att stänga av onödig teknik om du reser bort. En hel del prylar fortsätter dra energi även i standby-läge.

Genom att se över elhandelsavtalet och göra några mindre justeringar i hemmet kan du spara mycket pengar.

fizkes

Med tanke på hur mycket energi det går att värma upp vatten finns det stora pengar att spara i badrummet också.

– Om du betalar för uppvärmningen av ditt varmvatten så kan det vara smart att få in rutinen att stänga av vattnet medan du tvålar in dig, schamponerar håret eller borstar tänderna, tipsar han.

Här är produkterna som ökat – och minskat mest i pris

Andra dyrbara energitjuvar är torktumlare och torkskåp. Har du tid och möjlighet är det närmast ett genidrag att låta tvätten hängtorka, smart för både plånbok och miljö.

Även i köket finns det utrymme att vara energisnål. Ett väl beprövat tips är att låta ugnsluckan vara öppen efter matlagningen, njut av värmen som sprider sig i bostaden. Och glöm inte att koka upp vatten på spisen under lock, det drar ungefär 30 procent mindre energi.

Men hur mycket man än sparar finns det ett tips som alltid måste nämnas i sammanhanget – den billigaste kilowattimmen är den som du inte köper!