Lästips:BudgettipsMatprisernaSpartipsPengarÅterbruk

Snåla tider? Joanna Törngren Redebrant om att maxa ekonomin

15 aug, 2023 
Rosanna Berg
Linn Seipel
I dessa tider av inflation och höga matpriser kan det kännas tungt ekonomiskt. Entreprenören Joanna Törngren Redebrant är något av ett proffs när det kommer till att få pengar att växa.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Entreprenören Joanna Törngren Redebrant från Billdal i Göteborg var mitt uppe i en tidskrävande kometkarriär när hon en dag kände att det var någonting som saknades i livet.

Se också: 4 enkla knep - spara pengar på lunchlådanBrand logo
Se också: 4 enkla knep - spara pengar på lunchlådan

Hon hann inte med det hon ville, långt ifrån.

Så för några år sedan kom hon på hur hon skulle bära sig åt för att kombinera karriären med småbarnslivet. Och dessutom kunna njuta av 20 veckors semester om året.

I dag driver hon sitt eget bolag Nyfikna investerare och skriver böcker. Hon har gjort både jobb- och bostadskarriär och har blivit en riktig fena på att maximera pengar och få dem att växa.

Annons

I vardagen. Vad lägger du dina pengar på? Vad kan du dra ner på? Skippa att köpa kaffe ute, och satsa på lunch-låda. Fynda på rea i stället för fullt pris och ta bort onödiga utgifter. Behöver du verkligen de streamingtjänster du har?

Take away-kaffe gör hål i plånboken
Köpa kaffe på stan är dyrt.

Förhandla. När det gället hantverkare, banklån, elen med mera: Undersök flera alternativ, ta inte bara första bästa. Och var inte rädd för att förhandla innan du skriver på som kund.

Förhandla med hantverkare
Var inte rädd för att förhandla med hantverkare.

Löneförhandla. Lägg tiden på det som du tjänar pengar på. Överarbeta inte om du inte får betalt. Är du anställd, fokusera på det chefen/bolaget vill att du ska göra och vad de är beredda att betala dig för. Är du företagare så lägg tiden på det som du kan fakturera.

Annons

Häng med. Följ med i nyheterna. Just nu är elpriser och räntehöjningar i inflationens spår på allas läppar. Var vaken när det gäller vad som händer.

Mobil med aktier

Sprid risken. Lägg inte alla ägg i samma korg när du sparar. Spara lite på kontot, lite på börsen – om du har råd – och kanske lite genom att amortera på din bostad. Har du dålig koll på börsen eller är du inte så intresserad kan du prata med din bank så hjälper de dig. Är du intresserad av börsen och investeringar och vill lära dig mer så skaffa konto på exempelvis Avanza och följ deras nyhetsflöde för att lära dig mer. Om du inte äger ditt boende kan det vara ett spännande tillfälle att ta sig in på marknaden som förstagångsköpare.

Annons

Leta förebilder. Vilka beslut och beteenden har de som inspirerar – och de som inte inspirerar? Hitta förebilder och ta reda på hur de gör.

Mål och uppföljning. Gör en budget för dig själv, med konkreta sparmål. Belöna dig själv när du når dem!

Reflektera. Titta på dina föräldrar och närmsta släktingars beteenden när det gäller spara eller slösa. Vilka har präglat dig? Vilka beteenden vill du ha kvar och vilka vill du inte föra vidare till nästa generation?

Annons