Lästips:BudgettipsSpartipsPengarÅterbrukPensionsspara

10 tips inför bilköpet – det här ska du tänka på innan du gör affär

07 sep, 2021 
Mirijam Geyerhofer
Tips inför bilköpet.
Med rätt förutsättningar ökar chansen att göra en bra bilaffär.
Att köpa en bil kan vara en både rolig och utmanande uppgift. Här är tio viktiga saker att tänka på innan du gör affär.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Oavsett om det är dags att köpa en bil för första gången, eller om du måste besöka bilhandlaren för att din gamla trotjänare är redo för skroten, så har du tio bra tips inför bilköpet här.

Läs på lite

Alla kan inte allt om bilar, men det är faktiskt inte jättesvårt att lära sig lite om vad som finns på marknaden. Fundera över vilken sorts bil du vill ha, och kolla runt på olika forum på internet för att se vad andra har sagt om märke och modell. När du hittat något intressant, se över din budget och undersök vilken extrautrustning som går att få till de modeller du sett ut.

Gå till bilhandlaren själv

Egentligen borde det här rådet vara riktat till bilhandlaren och lyda ”prata inte bara med mannen”, Ofta är det tyvärr så att säljaren riktar sig till en eventuell medföljande man i sällskapet, och du riskerad att stå som åhörare till din egen affär. Gå själv eller ta med en väninna, och var alltid tydlig med att det är du som är kunden.

Välj rätt tid

Vill du ha gott om tid att ställa frågor så gör ett besök under en vardag istället för på helgen. Det är skönt att få fråga saker i lugn och ro och slippa prata med en stressad säljare som har fler potentiella kunder som står och stampar en bit bort.

Se också: Kändisarnas galnaste julklappar

Kändisarnas galnaste julklapparBrand logo
Kändisarnas galnaste julklappar

Håll din totalbudget

En bil kostar pengar långt efter att den är köpt. Vill du undvika överraskningar? Se till att dubbel- och trippelkolla att det faktiskt inte blir dyrare än planerat i slutänden när alla kringavgifter är inräknade. Förutom kostanden för bilen, kolla även vad den totala månadskostnaden blir när du räknar in eventuellt drivmedel, försäkring och skatt.

Annons

Undersök dina finansieringsalternativ

Det är inte alltid så lätt att slänga upp en större summa pengar på ett bräde. Många bilfirmor har förmånliga avbetalningserbjudanden, men dubbelkolla att det ser lika bra ut som det låter. Vissa erbjuder noll kronor i kontantinsats men har istället en hög ränta, och även det kan vara lockande att hoppa på en deal av typen ”endast xxx kronor i månaden” så är det alltid en god idé att se vad totalpriset blir.

Tänk på färgen

Även om du älskar gult eller knallrosa så är det inte alla som gör det, och det leder tyvärr till att det blir svårare att sälja den vidare. Planerar du att köra ditt nyinköp tills det är dags att lämna av den på skroten så behöver du inte tänka på detta, men i de fall bilen ska hamna hos en ny ägare efter dig så kan det vara en god idé att fundera lite på hur andrahandsvärdet påverkas.

Våga förhandla

Om du redan från början vet exakt vilken budget du har så är det lättare att våga försöka få ner priset om du råkar hittar drömbilen i en lite för hög prisklass. Om de inte vill sänka priset på bilen kanske det går att få extrautrustning på köpet, som vinterdäck, tonade rutor eller ett tillgodokvitto på en service.

Se också: Så maxar du ditt sparande - 5 tips från sparekonomen

Så maxar du ditt sparande - 5 tips från sparekonomenBrand logo
Så maxar du ditt sparande - 5 tips från sparekonomen

Ta hjälp av experterna

Känner du ingen som kan hjälpa dig att kolla bilen så kan du se om det går att få en besiktning av en oberoende firma innan köp. Att förhandla sig till en garanti för en viss tid eller ett visst antal mil efter köp gör också att det går att sova bättre på natten.

Annons

Gå därifrån om det inte känns bra

Det ska vara en trevlig upplevelse att handla, oavsett vad man köper. Känner du att du inte får svar på dina frågor eller är du inte nöjd med det bemötande du får – tacka för dig och lämna butiken. Ge dina pengar till någon som får dig att känna dig trygg med ditt bilköp.

Handla bil online

Det finns en del tjänster där företag säljer begagnade bilar åt privatpersoner som inte vill eller kan sälja själva. Känns det inte bra att besöka en bilfirma så kan det vara ett smart sätt att börja titta på ett objekt den vägen. De bilarna är ofta genomkollade, besiktigade och säljs med garanti, vilket är en bra försäkring mot oväntade överraskningar.

Annons