Artikeln innehåller reklamlänkar
Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Huskurer Halloweenpyssel Kända brottsfall Livet med katt

Så köper du begagnade saker på köp-och säljmarknader

30 jul, 2020
author Malin Perlheden
Malin Perlheden
Par som shoppar över nätet.
Att köpa begagnade saker är bra både för plånboken och miljön. Här tipsar vi om 5 olika ställen att fynda på via din dator eller telefon och ger tips om vad man bör tänka på när man köper begagnat.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Förutom att beställa nya prylar via nätet finns det en rad möjligheter att se sig om efter begagnade saker. I Sverige är andrahandsmarknaden nästan synonym med Blocket.se som grundades redan 1996. Hela 83 procent av svenska internetanvändare uppger att de använde Blocket 2017.

Här får du tips på fem stora svenska köp- och säljmarknader på internet.

Här kan du köpa begagnade saker

Blocket
www.blocket.se

Blocket.se, som i princip alla andra köp- och sälj- marknader på internet, har ett utbud som är uppbyggt kring kategorier och ort.

Du kan gå in och söka efter i princip vad som helst genom att välja och klicka på förstoringsglaset i sökrutan. Det kostar några tior att lägga upp en annons här, men sajten är välbesökt och sannolikheten att du får din gamla pryl såld är stor.

I skrivande stund finns drygt en halv miljon annonser på blocket.se.

Fyndtorget
www.fyndtorget.se

På fyndtorget.se kostar det inget att lägga upp annonser – webbplatsen finansieras helt av annonsintäkter. Du kan lägga upp, och hitta, annonser inom en rad olika kategorier över hela landet men med en betydligt mer svårnavigerad översikt än konkurrenten blocket.se. I skrivande stund finns lite drygt 10 000 annonser på fyndtorget.se.

Tradera
www.tradera.se

Tradera.se grundades redan 1999 och var ursprungligen en auktionssajt för begagnade prylar där användarna fick slåss om produkterna genom budgivning. I dag finns det både nya produkter med fasta priser, och alternativ med budgivnings- möjligheter.

Du behöver ett konto för att kunna vara aktiv på tradera.se. Denna köp- och sälj- marknad är stor och har över två miljoner medlemmar och runt en halv miljon produkter.

Bortskänkes
www.bortskänkes.se

Som namnet antyder handlar bortskänkes.se om att ge bort saker som du inte behöver längre. Webbplatsen marknadsför sig som en helt vanlig anslagstavla där du både kan sätta upp lappar om saker som du vill bli av med, och efterlysa sådant som du behöver. Som sina systersajter är bortskänkes.se uppbyggd på olika kategorier och du kan söka baserat på geografiskt område.

Annons

Facebook-grupper

Med tanke på hur många personer som använder Facebook varje dag är det kanske inte så konstigt att det bildats lokala, och intressebaserade, grupper för försäljning. Gå in på ditt Facebook-konto och sök till exempel ”köp och sälj” på din ort och gå med i de grupper som du tycker verkar intressanta.

Fem viktiga saker att tänka på när du köper och säljer begagnat via internet

Det är minst lika viktigt att tänka på säkerheten runt betalning och leverans när du köper begagnade saker via internet som när du köper från stora kedjor, men själva betalningsförfarandet, och leveransen av din produkt, ser ofta helt annorlunda ut.

Här är några riktlinjer som hjälper dig att slippa oseriösa säljare som vill lura dig på pengar.

1. Betala aldrig i förskott

Ha detta som en grundregel vid all form av handel över nätet. Var extra observant om säljaren försöker stressa fram betalningen.

2. Lita på din magkänsla!

Känns något skumt med affären, backa då hellre än att ge dig in på något som riskerar att leda till problem.

3. Träffa personen

Det bästa är att träffas för överlämning och betalning av produkten. Försäkra dig om att det kommer finnas andra personer på stället ni träffas. Eller möts exempelvis på gatan om ni ska träffas vid någons hem.

4. Kvitton

Be om att få med originalkvitto och skriv ett köpekontrakt där det framgår namn, datum och information om produkten som ni gör affären om.

5. Anmälan

Anmäl oseriösa personer. På köp- och säljsajterna finns det en kontakt-flik där du kommer i kontakt med ansvariga som kan hjälpa till att blockera användare som gör skumma affärer eller bedrar.

Nu finns Digitant på Facebook!

Har du redan Facebook, eller tänker skaffa det, och vill få fler tips om den digitala världen, appar, internet och mycket mer? Följ vår Facebooksida Digitant genom att klicka här och klicka på "gilla" för att få ännu mer tips!

Digitant-böckerna

– den perfekta presenten till dig själv eller någon som vill veta mer om den digitala världen!

Digitant: din nybörjarguide till den digitala världen

Digitant: nya steg till ett enklare och roligare liv via nätet

Digitant: Din enkla guide till säker vardagsekonomi på nätet

ANNONS Här kan du läsa mer och köpa Digitant-böckerna

Digitant böckerna
Annons