Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiMag- och tarmproblemFästingarSömnproblem

10 sätt att bota magknip, magont och magbesvär

11 feb, 2015 
Mikael Frohm
bota magproblem
Visst är det jobbigt när magen bråkar men för det mesta är det ganska lätt att lugna ner den. Här är tips mot tio vanliga magproblem!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Diarré, förstoppning, ballongmage… Ja magbesvär är vanligt och kan bero på många olika saker. Här är en lista på de tio vanligaste magproblemen och vad du kan göra åt dem.

Se också: 7 sätt att lindra olika magbesvär

7 sätt att lindra olika magbesvärBrand logo
7 sätt att lindra olika magbesvär

Så botar du olika magproblem

Diarré

Diarré kan bero på lätt matförgiftning. Det går inte att bota utan du måste låta kroppen rensa ut de ämnen som ska bort. Tack och lov brukar det gå ganska fort.

Om du semestrar i andra länder kan du få problem eftersom din mage inte är van vid bakteriefloran. Det är smart att packa med receptfria Imodium som gör passagen genom tarmarna långsammare och därmed semestern trevligare.

Förstoppning

Du behöver nog äta mer fiberrik mat. En tallrik müsli med yoghurt eller fil till frukost och mycket frukt och grönsaker under resten av dagen hjälper. Förstoppad kan du bli av för mycket stillasittande så försök att röra på dig minst en halvtimme om dagen.

Annons

Om detta inte hjälpt efter någon vecka kan du testa något receptfritt laxermedel.

Ballongmage

Uppblåsthet är inte kul, speciellt inte när du inte kan knäppa favoritjeansen. Men farligt är det inte. Det kan bero på allt från mens till förstoppning.

Undvik salt eftersom det gör att du samlar på dig vätska. Undvik också gasbildande mat som bönor och broccoli. Yoghurt och andra produkter med levande bakteriekultur kan lindra.

Se också: Bästa maten att äta efter magsjuka

Bästa maten att äta efter magsjukaBrand logo
Bästa maten att äta efter magsjuka

Gasbildning

När du äter grönsaker, bönor och kål eller dricker läsk och andra kolsyrade drycker bildas det gaser i magen. Att dricka med sugrör, prata med munnen full och äta för fort kan ge samma effekt. Det räcker till och med att vara nervös för att behöva fisa. Det är helt normalt men rätt pinsamt.

Annons

Det går att vänja magen genom att börja med att äta små portioner och öka dem successivt. Probiotika som till exempel Proviva eller Dofilus kan hjälpa. Om det inte fungerar så finns receptfria medel som minskar gasbesvär på apotek.

Sura uppstötningar

Sura uppstötningar dyker oftast upp när du ligger ner. De ger smärta i bröstet, sveda i halsen och hostanfall. Receptfria läkemedel kan hjälpa men vill du slippa piller så kan det hjälpa att sluta röka, minska på alkoholen och undvika att äta sent på kvällen.

Illamående

Riv ner en bit färsk ingefära i en kopp, tillsätt lite honung och häll på varmt, inte kokande, vatten.

Halsbränna

Det kommer upp magsaft i matstrupen — toppventilen fungerar inte som den ska.

Undvik starkt kryddad mat, ät inte just före läggdags och ät inte för mycket eller för fort. Rökning ökar risken. Ett glas mjölk lindrar eftersom mjölken neutraliserar magsyran.

Ont i magen efter maten

Du äter kanske för fort och då blir det lätt för mycket. Försök äta lite långsammare och undvik snabbmat. Fet mat ger ofta problem. Prova dig fram till vad du tål.

Annons

Om du ofta har ont i magen när du har ätit så kan det bero på gallkolik. Då har en gallsten fastnat i gallblåsans utförsgång mot tolvfingertarmen så att trycket stiger i gallblåsan och ger smärta. Sök läkare.

Kurrande mage

Dags att äta säger magen till hjärnan — och pinsamt nog till alla andra i rummet också. Om du äter något smått lite då och då under dagen minskar risken för att din tomma mage ger ljudliga ljud ifrån sig.

Magknip

Det är helt normalt att få ont i magen, känna sig uppkörd, må illa eller få diarré inför mens. Enklast är att ta ibuprofen, till exempel Ipren, någon dag innan du väntar din mens och sedan fortsätta att ta tabletterna några dagar till.

Sök genast läkare om:

Du har blod i avföringen.

Du får svårt att svälja.

Du får våldsamma magsmärtor.

Du mår väldigt illa och kräks mycket.

Dina ögonvitor ser gula ut.

Annons