Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiMag- och tarmproblemFästingarSömnproblem

Huskurer mot halsbränna – här är tipsen som hjälper mot besvären

07 jun, 2021 
Mirijam Geyerhofer
Vad hjälper mot halsbränna? Tuggummi är ett av tipsen.
Att tugga tuggummi kan lindra besvären från halsbrännan.
Halsbränna är obehagligt och otroligt irriterande, men inte farligt. Här är några tips på hur du både lindrar besvären och förhindrar att de kommer tillbaks.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Halsbränna beror på att magsyra tränger upp genom magmunnen som sitter som ett lock över magsäcken med syfte att förhindra just det. Det är inte farligt men kan kännas väldigt obehagligt, speciellt för den som drabbas av det ofta. Det finns en del receptfria preparat som kan lindra besvären, men även en hel del saker du kan göra för att förebygga att problemen uppkommer.

Om du vet att dina besvär inte beror på något annat än vanlig halsbränna så finns det också en del att göra när problemet väl är där. Här är några tips som lindrar på vägen!

Ät långsammare

Att ha en ordentligt matsmältning minskar risken för besvär med halsbränna. Tugga ordentligt och stressa inte med att få i dig maten.

Se också: 5 yogaövningar mot förstoppning

5 yogaövningar mot förstoppningBrand logo
5 yogaövningar mot förstoppning

Tugga tuggummi

Om du tuggar tuggummi efter en måltid så ökar salivproduktionen. Det kommer ha en positiv effekt på matsmältning och förhoppningsvis även på halsbrännan.

Annons

Drick lite bikarbonat

Om du blandar en halv tesked bikarbonat i 1.5 deciliter vatten så får du en drickbar blandning som kan lindra. Tänk på att inte överdriva intaget av bikarbonat bara.

Ät mer fibrer

Nu är vi inne på matsmältningen igen. Med ett högre fiberintag blir magen gladare och matsmältningen kan fungera bättre.

Se över din kost

Vissa livsmedel kan ge mer besvär än andra. Testa att dra ner på följande och se om det hjälper till att hålla halsbrännan borta.

  • Mat med mycket fett

  • Mat med starka kryddor

  • Syrliga drycker som juice

  • Kaffe

  • Alkohol

Sitt upp (även på natten)

Om du ligger ner så kan magsaften få lättare att tränga upp, så om du har för vana att vila efter maten så palla med kuddar bakom ryggen så att du blir mer halvsittande. Om du har besvär av halsbränna även nattetid så kan du höja upp under huvudändan av sängen så att du får en mer upprätt ställning även där.

Ät mandel

Många säger sig få lindring mot halsbränna genom att äta en liten näven sötmandel under dagen. Även lakritsrot kan hjälpa mot problemen.

Källor: 1177 vårdguiden, axelsons.se, iqoro.com

Annons